Képeslap - van, aki gyűjti még?
Címlap / Showbiznisz / Képeslap - van, aki gyűjti még?

Képeslap - van, aki gyűjti még?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Vajon kiment a képeslapküldés szokása a divatból? És vannak még képeslapgyűjtők? A képeslap története a XIX. században kezdődött, feltalálójának August Schwarz oldenburgi kereskedőt tartják.  

Igaz, hogy már korábban (XVII-XVIII. században) is küldtek kézzel rajzolt ábrákkal díszített üdvözlőlapokat egymásnak az emberek, ezek azonban még nem tekinthetők igazi képeslapoknak.
 
A legelső lapokat fotók alapján készített színes rajzok alapján csinálták, a rajzokat litografált eljárással sokszorosították. Később a nyomdatechnika fejlődésével az eredeti fotót is sokszorosították.

A képeslap térnyerése az 1890-1914 közötti években történt meg, ekkor kezdődött el a képeslapgyűjtés szokásának kialakulása is. Magyarországon az 1890-es évek elején terjedt el a képeslapírás.

A képeslap története során számtalan divathullám volt megfigyelhető: a század elején az átvilágítós képeslap volt kedvelt (ami a  fény felé tartva egy másik képet tesz láthatóvá), míg a hatvanas években a zenélő képeslap volt a sláger.

Hódmezővásárhelyen klubot hoztak létre a képeslap gyűjtők >>
Ha régi képeslapokat keresel, nézz szét itt >>

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7254 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x