Háromdimenziós változatok készülnek a nagy filmsikerekből...
Címlap / Showbiznisz / Háromdimenziós változatok készülnek a nagy filmsikerekből

Háromdimenziós változatok készülnek a nagy filmsikerekből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

Hollywoodi stúdiók arra készülnek, hogy az új filmnyelvet teremtő Avatar világsikere után korábbi nagy alkotások háromdimenziós változatait készíttessék el. 

James Cameron rekordbevételeket produkáló alkotása nyomán újra piacra tervezik dobni egyebek mellett a Csillagok háborúja és A gyűrűk ura trilógia 3D-technikával feljavított verzióját.

Az Avatar három hét alatt több mint 1,14 milliárd dollár bevételt hozott világszerte a mozikban; ezzel minden idők második legsikeresebb filmjévé vált, csak a szintén Cameron által rendezett 1997-es Titanic előzi meg.


A hollywoodi stúdiók állítólag árgus szemekkel figyelték, hogy az Avatar - amelynek megtekintéséhez speciális szemüvegre van szükség - mennyire népszerű a mozirajongók körében. A hatalmas siker hatására döntésre jutottak.

Szakértők már egyenesen azt jósolják, hogy öt éven belül a háromdimenziós technológia válik uralkodóvá a multiplex mozikban. Ezt ahhoz a drámai váltáshoz hasonlítják, mint amikor a hangos mozik leváltották a néma filmeket a 20. század elején.

Egy-egy régi filmsiker 3D-technológiával történő utángyártása mindössze néhány hónapba telik; szoftveres úton módosítják a film digitális kópiáját.

Peter Jackson, A gyűrűk ura rendezője korábban közölte: akkor adják ki a háromdimenziós változatot, ha az Avatar sikerei meggyőzik a mozikat a 3D vetítők bevezetéséről. A rendező egyéb tervei miatt a trilógia első része, A gyűrű szövetsége 3D-verziója 2012 karácsonyára készülhet el.

A Csillagok háborúja esetében - amelyet George Lucas rendező 1976-ban 13 millió dollárért forgatott, és 1997-ben, majd 2004-ben speciális effektusokkal javított fel - 10 millió dollárba fog kerülni a 3D látványvilág megteremtése.

Jelenleg mindössze féltucat olyan cég működik Amerikában, amely egy celluloid szalagokon őrzött filmből háromdimenziós alkotást képes varázsolni. Az egyik legismertebb a San Diegó-i Legend Films, ahol máris égnek a telefonvonalak a régi nagy filmek felújítása ügyében. Bobby Jaffe, a cég vezetője elmondta: egy régebbi filmet nagyjából 16 hét alatt tudnak átalakítani, a 3D-hatások különösen az olyan akciófilmek esetében lehetnek hatásosak, mint a Top Gun vagy a Mátrix.

Az Avatar sikere egyes készülőben levő kétdimenziós filmek menetét is átalakította; Ridley Scott például további 8 millió dollár támogatást kért ahhoz, hogy újabb dimenzióval gazdagítsa Robin Hoodról szóló, egyelőre cím nélküli kalandfilmjét, amelyben Russell Crowe és Cate Blanchett játsszák a főszerepeket.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x