Tarolt A próféta a francia Oscaron
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Tarolt A próféta a francia Oscaron

Tarolt A próféta a francia Oscaron

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese Jacques Audillard rendező A próféta című börtöndrámája, amely kilenc szobrot nyert el a szombat este Párizsban rendezett gálán.  

 

Rendezvénynaptár
A 13 jelölést követően ezt az alkotást találta a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek a francia Filmakadémia. A főszerepet alakító 28 éves Tahar Rahim pedig két Césart is átvehetett: a legjobb férfi reménységnek és a legjobb férfi alakításért járót. A párizsi Théatre de Chatelet színházban - immár 35. alkalommal - osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.

A magyar mozikban is bemutatott A próféta egy francia börtönben játszódó naturalista karriertörténet: egy írástudatlan, de tanulékony kamasz zsebtolvaj véres gengszterré válását mutatja be, háttérben a korzikai és az arab maffia közti rivalizálással a francia alvilágban.


A próféta érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, díszletnek, valamint operatőri, illetve vágási munkának járó Césart is. A korzikai maffiavezért alakító Niels Arestrup pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot vehette át.

A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával jutalmazott filmet fél év alatt 1,2 millióan nézték meg a francia mozikban. A francia börtöndráma a március 7-i Oscar-díjkiosztón is az egyik nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.

A legjobb női alakítás díját Isabelle Adjaninak a La journée de la jupe (A szoknya napja) című, iskolai erőszakról szóló drámában nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. Az 54 éves színésznő ötödik alkalommal nyerte el a Césart, ezúttal Gérard Depardieu nyújtotta át neki a legjelentősebb francia filmes díjat.


A legjobb külföldi filmnek járó Césart Clint Eastwood Gran Torino című alkotásának ítélte a francia filmszakma: a Magyarországon is vetített filmdráma egy konzervatív háborús veterán és ázsiai szomszédjai különös barátságának a története. A díjat az amerikai rendező Párizsban élő dzsesszzenész fia, Kyle Eastwood, a film zeneszerzője vette át.

Radu Mihaileanu hat jelölést kapott A koncert című filmjének alkotói két szoborral térhettek haza, amelyet a legjobb hangmérnöki munkáért és a legjobb filmzenéért kaptak.

A legígéretesebb női színésznő a 29 éves Mélanie Thierry, a legjobb női epizódszereplő Emmanuelle Devos, míg a legjobb első film a képregény-szerző Riad Sattouf Beaux gosses (Helyes kölykök) című filmje lett.

Filmes életművéért tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta a France Filmakadémia Harrison Fordot: a 67 éves amerikai sztár csaknem ötven esztendős filmes pályafutása elismeréséül Sigourney Weavertől vehette át az elismerést, aki franciául méltatta hollywoodi kollegáját. A díjátadó gálán a közelmúltban elhunyt Eric Rohmerről is megemlékezett a francia filmszakma. 

 
 
[ 1336 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x