Nők a borszakma csúcsán
Címlap / Showbiznisz / Nők a borszakma csúcsán

Nők a borszakma csúcsán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A Borbarátnők Világszövetségének felmérésből egyértelmű a nők minőségi borfogyasztásban betöltött szerepe: a borvásárlók több mint fele (60%) nő. Nem véletlen, hogy a közeljövőben megrendezésre kerülő egyik legrangosabb közép-európai boreseményen a VinCE-n is komoly szerephez jutnak a hölgyek. A március 19-20-án a budapesti Corinthia Grand Hotelben zajló eseményen a Master of Wine Institute képviseletében a nemzetközileg is elismert borásznő, Sarah Jane Evans és Lynne Sherrif beszél a bor szeretetéről, életünkben betöltött szerepéről. Herczeg Ágnes borszakértő a hordó és a bor különleges kapcsolatáról tart kóstolással egybekötött előadást, míg Magyarország első nemzetközi borakadémikusa Mészáros Gabriella a villányi régióban rejlő lehetőségeket mutatja be. 

Olajos, fényes testű és titokzatos, őrjítően vonzó, könnyed, illatos. Ki gondolná, hogy egy finom fűszeres bort jellemeznek ezek a szavak, és nem a bűbájos szomszéd lányt. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy a készítő egy kifinomult ízlésű borásznő.

Az elmúlt évek felméréseiből, kutatásaiból tisztán látszik, hogy a fejlett országokban a nők minőségi borfogyasztásban és borkészítésben betöltött szerepe folyamatosan erősödik. Egy nemzetközi borászati szakvásár több európai országban elvégzett felméréséből kiderül, hogy 10 nő közül, legalább 6 heti egyszer fogyaszt bort, elsősorban a "kellemes íze" miatt.

A szőlészet-borászat már rég nem számít "férfias" foglalkozásnak. A kiváló női szaglás- és ízérzékelésnek és a megváltozott fogyasztási szokásoknak köszönhetően nemcsak a női sommelier-ek (borértők) száma gyarapodik évről-évre, de a borász nőké is megsokszorozódott. Egy részük a családi szőlőültetvényen, még kislányként találkozott a borkészítés szépségével, majd vitte tovább a családi vállalkozást, mások huszonévesen kezdtek rajongani a szakmáért, és kamatoztatták tudásukat a családi gazdaság felvirágoztatásában. Aztán olyan is akad, aki esetleg férje révén szerette meg a szakmát, kapcsolódott be egy borászat munkájába, és vált életformájává.


Ami a hazai borvilágot illeti, egyre több magyar borásznő, borakadémikus nő szerepel a borkóstolások, borversenyek résztvevői között – akár versenyzőként, akár borbírálóként. Többen társaságokba tömörültek, amelyek kiállnak a hazai új és modern technológiák alkalmazása mellett azért, hogy megőrizzék és továbbadják azokat a szőlőművelési és borkészítési tradíciókat, amelyek apáról lányra szálltak az évszázadok során. Az egyes borvidékek "borbarátnőinek" legfőbb célja, hogy közelebb hozzák a nőkhöz a bort, a hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése és a borászathoz kapcsolódó hagyományok megőrzése mellett. Rendszeresen szerveznek nők számára ismeretterjesztő előadásokat, bonyolítanak le borkóstolókat, tartanak borklub délutánokat.

A borászhölgyek a 2011. március 19-20-án a budapesti Corinthia Grand Hotelben megrendezésre kerülő közép-európai boreseményen, a VinCE-n is rendkívül jó bemutatkozási lehetőséget kapnak. Professzionális kóstolóikon, előadásaikon, interaktív workshop-jaikon ismerkedhet meg velük a nagyközönség, tanulhat tőlük a borkedvelő, kaphat segítséget, naprakész információkat a borász.

Csak két női név a sok közül: Herczeg Ágnes borszakértő kóstoltatással egybekötött előadásában a hordó bort befolyásoló hatásáról és az ízlésünknek megfelelő hordóról beszél, az első hazai nemzetközi borakadémikus és alapító tokaji "borbarátnő" Mészáros Gabriella a villányi borvidék potenciálját mutatja be egy workshop keretén belül. A Master of Wine Intézet képviseletében pedig Sarah Jane Evans és Lynne Sherrif tart mesterkurzust.

Tercier aromák, barrique-bor vagy túlfényezett? Bátran kérdezd őt, a borszakértő nőt!

A VinCE 2011 egy minden részletében megtervezett, professzionális boresemény a borvilág, a gasztronómia, a borkereskedelem és a borszerető közönség számára. A helyszín Budapest szíve, az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royal teljes konferenciarészlege. Az exkluzív környezet méltóságot ad a rendezvénynek, ugyanakkor távol tartja azokat, akik a kulturált borfogyasztás helyett a túlzott fogyasztást részesítik előnyben.

Az eseményen 120 csúcspincészet, több mint 1000 féle borral képviseli magát, ezek többségében magyar pincészetek, de jelen lesz 10-15 egyéb, régióbeli pincészet, illetve borkereskedők és importőrök, akik a távolabbi országok boraival színesítik a kínálatot.

A rendezvényre egy jeggyel lehet bejutni, bent már nem kell kuponokkal, jegyekkel vagy készpénzzel bajlódni, a kóstolás a jeggyel rendelkezők számára ingyenes, sőt a VinCE vendégei belépőjegyükkel további költség nélkül előadásokat hallgathatnak, és workshopokon is részt vehetnek, amelyeket elismert külföldi szakértők tartanak. Mesterkurzus előadók Lynne Sherrif Master of Wine, S. Jane Evans Master of Wine, és Mészáros Gabriella, a Borkollégium oktatási központ vezetője, borszakíró, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.

A nyitott és a minőséget kereső látogatók számára extraként a boros kiállítóink mellett a rendezvény kiállítói többek között bortanfolyamokat, könyveket, borkellékeket, sajtokat, különleges olívaolajakat, minőségi pálinkákat is kínálnak.


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2569 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x