Sansa? Extra szűz? Nem mindegy, milyen olívaolajat veszel!
Címlap / Szépség-Egészség / Sansa? Extra szűz? Nem mindegy, milyen olívaolajat veszel!

Sansa? Extra szűz? Nem mindegy, milyen olívaolajat veszel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Mit jelent a rejtélyes sansa vagy extra szűz jelző az olívaolajok feliratain? És hogy igazodjunk el az olívaolaj számtalan fajtája közt? 

Kiváló foci, bikaviadalok, vérforraló flamenco és tüzes borok. Ez Spanyolország. Vagy ennél azért több? Egyre többen vannak már azok is, akik a mediterrán ország nevének hallatán a kiváló olívaolajok is eszébe jut.

Nyolc év plusz

Mi magyarok csupán az elmúlt években kezdtünk ismerkedni a mediterrán konyhával, és bár növekszik nálunk az olívaolaj fogyasztás, még mindig elenyészően keveset használunk a folyékony aranyból a déli ország lakóihoz képest.

Míg mi 70 millilitert fogyasztunk fejenként évente, addig a spanyolok liternyit – havonta! Részben ez is az oka annak, hogy a spanyol nők átlagosan 6,8, míg a férfiak 8,6 (!) évvel élnek tovább, mint a magyarok.

A mediterrán étrend titkai >>

Egészségünk kapuőre

Az olívaolajnak ugyanis bizonyított az egészségvédő hatása, amelyet egyrészt az antioxidánsainak, másrészt kedvező zsírsav-összetételének köszönhet.
Mik az antioxidánsok? Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett, igen reakcióképes molekulákkal szemben. A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos megbetegedések kialakulásért.

Az olívaolajban nagyon magas az egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya. Ezek kedvező hatással vannak a szervezetre: csökkentik a "rossz"  (LDL), és megemelik  "jó" (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben. Ez a magyarázata annak, hogy a rendszeres olívaolaj-fogyasztás nagy mértékben mérsékli az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát. Ereinket tehát karban tartja, és természetes védelmet biztosít a hazánkban igen csak gyakori betegségekkel szemben.

Szépségünk oltalmazója

Az olívaolajat kozmetikai célokra is bátran használhatjuk, hiszen gyorsan felszívódik a bőrben, és hatékonyságát itt is igazolja. Az olíva linolsava nagy mértékben elősegíti a bőr regenerálódását, alfatokoferol tartalma pedig az öregedés és a ráncok ellen veszi fel a küzdelmet.

Száraz, cserepes bőrre kiváló gyógyír (akár arcpakolás formájában is), a töredezett körmöket pedig, ha olívaolajba áztatjuk, szinte újjáélesztjük. S hogy mitől olyan szép fekete a szicíliai asszonyok haja? Természetesen az olívától!


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4713 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x