Fogyasztó receptek; pitypanglevélből és ruccolából
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyasztó receptek; pitypanglevélből és ruccolából

Fogyasztó receptek; pitypanglevélből és ruccolából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

Pitypang, gyermekláncfű, cserbóka, tejesgaz, zsibadöglesztő, vagy ahogy épp nálatok hívják. A latin neve Taraxacum officinale, és hivatalosan pongyol pitypang, vagy gyermekláncfű néven hivatkozzák a tankönyvek. Kócos, népszerű "gyom", ami isteni finomságokat rajt, ha ismerjük gyógyhatását! Teli van csinos, sárga, kócos kis virágaival a kert. Sokan egyszerű gaznak tartják, pedig a legolcsóbb fogyókúrát segítő gyógynövények egyike, ráadásul igen finom is.  

A dunántúli és erdélyi konyha egyaránt ismeri a belőle készült salátákat és főzelékféléket. Reformételek gyűjteménye izgalmak kedvelőinek és fogyókúrázóknak.

Zsibadöglesztő

Népies nevei olyan sokan vannak, hogy felsorolni is nehéz. Ugyanis már a tizenhetedik századtól kezdve találtak leírásokat a növény gyógyító felhasználására.  Asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág, vagy egyszerűen zsibadöglesztő.

Tudtad, hogy a pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának?

 

Miért fogyaszt nagyszerűen a pitypanglevél?

A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek.

Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos. Ez a gyakori gyomnövény sokkal többet rejt magában, mint azt az ember gondolná.

A gyermekláncfű egy gyenge vízhajtó, mely segít megakadályozni a nemkívánatos vízvisszatartást a bőr és az izomszövet között, gazdag forrása a különféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak, védi testünket a mérgező anyagokkal szemben és még a súlycsökkentésben is segítséget nyújthat.

A középkorban hűtő hatású növénynek tekintették, így legfontosabb felhasználási területét a lázas, „forró” bajok jelentették, de szívesen borogatták vele a szem környékét is. Alkalmazása javallott emellett hasmenés ellen, nyugtatónak és köhögés csillapítására is.
Az újabb tudományos kísérletek során megállapították, hogy mindenféle mellékhatás nélkül, biológiai úton serkenti a vese- és epeműködést, élénkíti az anyagcserét és az emésztést.

Megfigyelték, hogy hatására eltűntek az ödémák, a fáradtság és kitisztult a bőr, mivel a szervezetből rövid időn belül segít kiüríteni a mérgeket és a salakanyagokat. A gyermekláncfű nedve, teája, friss salátája és kivonatai aktiválják a téli salaklerakódások, a zsír, az alkohol, a nikotin, a környezeti mérgek és orvosságok által legyengített veséket, ezáltal enyhíti vagy megszünteti a tavaszi fáradtságot! 
 

A pitypanglevél főbb értékei: 

  • A-vitamin sok, 
  • D-vitamin mérsékelt;  
  • tartalmaznak C-vitamint, 
  • különféle B-vitaminokat, 
  • vasat, 
  • szilíciumot, 
  • magnéziumot, 
  • cinket 
  • és mangánt.

Emellett a növény jó ízű, nem keserű, élvezeti értéke is magas, továbbá könnyű a begyűjtése, mivel szinte minden udvarban bőviben terem. 
 

 Virágzás előtt - a zsengéből! 

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek, a főzeléket a spenóthoz hasonlóan készíthetjük. Salátaként nyersen, vagy savanyúan is ehetjük. Vajkrémbe is tehetjük a zsenge, nyers leveleket, a sziromlevelekkel megszórva igazán elegáns vajat, vagy sajtot nyerhetünk. 

Tea készítése pitypangból: 

A virágból, a levélből, valamint a friss és a szárított gyökeréből is készülhet tea, mindegyik másra jó, érdemes konzultálni erről szakértővel, mivel elég sok bajra nem ajánlott inni ezeket. (Allergiák többsége, vérnyomás gondok, diabétesz, vagy IR esetén, stb..) A limonádéba szórva a pitypang levelét, viszont nem oldódik ki olyan mennyiségű hatóanyag, ami ártana, így bátran dekoráljunk vele jétkockát, vagy egyszerűen szórjuk a szirmokat a limondáéba! 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 13772 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x