Nyaralás hegyek közt és tengerparton - A vakáció élettani...
Címlap / Szépség-Egészség / Nyaralás hegyek közt és tengerparton - A vakáció élettani hatásai

Nyaralás hegyek közt és tengerparton - A vakáció élettani hatásai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A szülők mikor gyermekeikkel közösen tervezik a nyári kirándulás mikéntjét, helyét, sokszor vita tárgya a hely, - hogy belföldön, vagy külföldön töltsék el a szabadidejüket, és tapasztalat, hogy legtöbbször a pénztárca is befolyásolja döntésüket. Tapasztalataim szerint mégis azt tanácsolnám, hogy a család egy-egy tagjának betegsége is szóba kell kerüljön, a végső döntés előtt! Utazás az egészségért! 

A hegyvidék áldásai
A címre visszautalva, felmerül a kérdés, milyen betegségeknél tanácsos inkább a hegyvidéket választani, a fenyves erdőkben való túrákat? Elsősorban arra szeretném felhívni a figyelmet, amivel mint természetgyógyász legtöbbször találkozom betegeimen keresztül: a vérszegénység. A mai családokban általában igen kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, emellett igen sokféle gyógyszert szednek, melynek egymásra kifejtett hatását már senki nem tudja követni. Ha kérem a vérképét a kedves betegnek, átadáskor mondja, - az ő tudomása szerint - nála minden rendben van. S egészen ledöbben mikor mutatom a hemoglobinszintjének mínuszos megjelölését. Tanácsolom a sápadt arcú gyermekek szüleinek, hogy hegyvidéken üssék fel nyári sátraikat, elősegítve ezzel erősödésüket, gyógyulásukat.

Gondolkozzanak el a következő felsoroláson:
0-500 m. tengerszinti  magas. 5 millió vörösvértest,
500-1000 m. magasságig        5,5 mill.vörösvértest,
1000-2000 m. magasságig      6,0 mill. vörörvértest,
3000-4000 m. magasságig      8,0 mill. vörösvértest
termelődik szervezetünkben.
Ez a táblázat bemutatja a hegyi levegő áldásos hatását az emberi szervezetre.


Az erdők levegője
Az erdők levegője ózondús, tiszta oxigénnel telt, ami nagyon egészséges. A fenyőerdő tiszta levegője nagyon áldásos lesz a tüdőbetegeinknek is. Első fontos megszívlelendő tanács: éjjel- nappal nagyra nyitott ablaknál élni, aludni. S ha lehetősége van, egy függőágyra kifektetni a betegünket, vagy egy nyugágyra, hogy állandóan az ózondús levegővel tudja táplálni tüdejét.

Ugyancsak az allergiában szenvedőknek is levegőváltozást és kikapcsolódás tanácsolható, az egészséges táplálkozásra való áttérés mellett. Eszembe jut 1994. novembere, mikor a kassai korházban voltam meghívott előadó. Ezen a konferencián csak orvosok és természetgyógyászok vettek részt. A szervező orvos témája volt az Allergia betegség! Így nagybetűvel, mert úgy érzem, hogy így nagyobb hangsúlyt kap a betegség, már lassan nemcsak nyáron, hanem télen is. A doktor úr előadásában nyomatékosan kihangsúlyozta: nincs allergia, hanem étkezési és idegi problémák állnak fenn a betegnél. A tanácsa nagyon határozottan ez volt: Csakis természetes- egészséges vegan táplálkozással éljen a beteg, s lelki- idegi problémáit igyekezzen rendbe hozni, akár családi, vagy munkahelyi stb. jellegű is az.


Teljesen egyetértek az orvossal, 19 éves tapasztalatom nekem is ez a hozzám forduló allergiás betegekkel kapcsolatban. DE! és itt jön a nagy de! Sokkal könnyebb a betegnek ezzel mentegetőzve szedni a sok gyógyszert, és élete megváltoztatása nélkül - várni a reménytelen gyógyulást, minthogy ízlését, étvágyát megváltoztatva, családi életét rendbe hozva, megtalálná a belső békéjét, s örömmel élné napjait.

HarmoNet: Az univerzális gyógymód: Zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd? (Fantasztikus, nyári zöldtea-koktélok receptjei) >>

A tengerparton
Már kora tavasszal sokan tervezik nyári szabadságukat a horvát, vagy román tengerparton eltölteni. Egy jól összeállított tervvel, és ügyesen elkészített úti csomagokkal, melyek  sok száraz élelmet is tartalmaznak, olcsóbb nyaralást biztosit, mintha valahol itthon nyaraltak volna.
Miért jó a tengerparti nyaralás? Mit nyújt a tenger, amit máshol nem találhatunk meg? Hiszem, hogy sokan tudják tapasztalatból: a tengerparti sós, páradús levegőnek, és magának a sós víznek, hasonlóan nagyon jó hatásuk van egy-egy betegség típusra, mint a tiszta hegyi levegő.

Sok, sok betegtől hallottam a majd két évtized alatt: "Katalin, a tengerparton soha nem fulladtam, nekem az a levegő olyan jó volt az asztmámra. Egyáltalán nem kellett használjam a "pipát!" S ez így is van. A testmozgás által kiváltott allergiás reakcióról tudhatjuk, hogy nagyobb valószínűséggel vált ki asztmás rohamot abban az esetben, ha a levegő száraz és hideg. A párás- sós levegő, sem nem száraz, sem nem hideg, s emellett a beteg - általában - pihenni megy oda, tehát értelmi és lelki vonalon is kikapcsolta magát. (Lakásunkba egy finom illatú forró citromfű-teába tett sóval tovább élvezhetjük a sós-pára áldott hatását.)
Tapasztalat, hogy a sós vízben könnyebben megy a torna, az úszás. Bármilyen mozgásszervi beteg, gerinc- váll stb. fájdalommal küszködőknek, biztosan javulni fog mozgásuk, a teherbíró képességük, ha naponta úsznak, tornáznak, arra is találnak időt, hogy a jó Istennek szeretetében elmélyülve, csodálják a természet gyönyörűségét, melyet az ember örömére teremtett. Szeretetben eltöltve a szabadság idejét, biztosan hálás szívvel, örömmel, fizikailag, lelkileg megerősödve térnek otthonukba.

Részletek Feketené Bokor Katalin Egészség minden napra című könyvéből >>
Képek: piqs.de

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x