Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten...
Címlap / Szépség-Egészség / Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+)

Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit adhat egy nőnek a hastánc egy bizonyos kor felett, akár szép korban, miért választják az idősebb korosztály tagjai is a hastáncot. Mi motiválja őket, mi ad erőt és kitartást ehhez a nem éppen könnyen elsajátítható mozgásformához? Hogyan tanulnak, mit részesítenek előnyben, mi változik bennük a tánc hatására? 

Kedvenc mozdulatok
"A csípőkörök, mivel jól áll a mozdulat. És persze a mellrázás, mert van mit!" - nevet Gabi.
Az asszonycsoport tagjai nyitottak minden stílusra, minden mozdulatra, de különösen kedvelik a lágy, kígyózó-körző-hullámzó mozgásokat, egyrészt, mert ezeket találják a legnőiesebbnek, másrészt mert ezek a leginkább ízületkímélő mozdulatok a hastáncban. És persze a rázások, mert ebben a korban már általában tényleg "van mit". Tanúsíthatom, hogy amikor egy asszonycsoport kiáll a színpadra és elkezdődik a rázás, azt mindig óriási tapsorkán kíséri!

A stílusok tekintetében én, mint oktató, 40 felett a hastáncon belül mindenképpen ajánlom a saidi táncot, illetve a különböző orientális népi vagy népies táncokat. 40 felett már igazán bátran, felszabadultan élhetjük meg a nőiességüket, bátran csinálhatunk bármit, ami jólesik. Sugárzik belőlünk a magabiztosság, az, hogy "mi már ismerjük a dörgést", tisztában vagyunk önmagunkkal, tudjuk, miről szól az élet, a férfi-nő kapcsolat, az emberi kapcsolatok. Éppen ezért bátran táncolhatunk kacérabb, pajkosabb táncokat is, mint pl. a botos tánc. Ez kimondottan arról szól, hogy egy nő hányféleképpen viszonyulhat a férfihoz és a férfiassághoz.


Oktatóként ajánlom még a törzsi táncokat is, amelyekben még inkább megnyilváníthatjuk női öntudatunkat, kifejezhetjük a bennünk rejlő női erőt.
Persze a kecsességet, lágyságot, törékenységet kifejező táncok - mint pl. a lírai fátyoltáncok és a raqs sharqi - is sokat segíthetnek abban, hogy az életben is ilyenekké váljunk, hogy a "törékeny", vénuszi vonalat is erősítsük és kifejezésre juttathassuk a színpadon és az életünkben egyaránt.

A lágy, nőies mozdulatok lelkileg is ellágyítanak - ez különösen hasznos a vezető beosztásban dolgozó nőknek, akik a napi kemény és felelősségteljes munka után beesve itt végre lazíthatnak is. A saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy soha olyan vidám, felszabadult csoportom nem volt, mint az asszonycsoport, ennyi kacagást szinte elképzelni is nehéz! A stúdióban már hosszú évek óta működik asszonycsoport, kizárólag 35 éven felülieknek (az átlagéletkor 45-50 év körül mozog). Itt együtt táncolnak a kezdők és haladók, soványak és teltebbek, mert mindenki a tánc öröméért és áldásos hatásiért jár ide. Bárki csatlakozik hozzájuk, az könnyedén felzárkózik és felveszi a ritmust, mert a lelkesedésük ragadós.

HarmoNet tipp: Sport, nőiség, életforma: Hastánc - amit soha nem késő elkezdeni (Fitten 60+) >>

A tanárnak sem könnyebb
A legtöbben örülnek, ha van lehetőségük külön asszonycsoportba járni, és szívesen élnek is vele. Ha azonban nincs, akkor a megkérdezettek többsége nem bánja, ha vegyes korosztályú csoportokban tanulhat, ahol akár a pár éves gyermekektől a nagymama korúakig együtt táncolhatnak a nők.

"Nem hiszem, hogy a nőket koruk szerint külön kellene választani. Több generáció összetartozása sok segítséget nyújt a fiatalabbaknak élethelyzeteik megoldásában. Nem véletlen, hogy évszázadokig jól működött a több generációs családok együttélése is." /Zahra, 44/

A hastáncoló hölgyek jó része egyetért abban, hogy az az oktató, aki asszonycsoportot vezet, nagyobb kihívással néz szembe. Nehezebb újra "mozgásba lendíteni" a megkopott testet, a kialakult világképen, gondolkodásmódon nehezebb változtatni. A nők sokszor túlterheltek a munka, a család, a háztartás vezetése miatt, ezért először a külvilágról szóló gondolatokat kell kikapcsolni az órán, hogy befogadóbbak legyenek az újra, hogy könnyebben tanuljanak. Aztán persze sokszor az sem mindegy, milyen zenére táncolunk, milyen eszközzel, milyen mozdulatokkal.

HarmoNet tipp: Lerántjuk Fatima fátylát a titokról! Eláruljuk, mi történik egy hastánc órán! >>

"A fiatalabbak biztosan könnyebben sajátítják el a rengeteg hajlékonyságot és rugalmasságot igénylő mozdulatokat, az idősebb korosztály pedig lelkileg talán könnyebben ráhangolódik a tánc által közvetített érzésekre a nagyobb élettapasztalat miatt." /Melinda, 40/

"Több türelem kell ahhoz, hogy a tanár az önbizalmunkat erősítse, a gátlásainkat feloldja. Ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy a tanár jókedve, a pozitív hozzáállása és a lelkesedése, az, hogy Ő örömmel táncol, átragad a csoportjára is. Ez azonban független a csoport korosztályától. Gondolom, hogy itt a hastáncoktatásnál is - mint az élet minden más területén is - a hozzáállás a legfontosabb. Igaz az is, hogy lehet a tanár lelkes, kedves, mosolygós, "rázhatja" magát, ha a csoport "negatív", vagy nem elfogadó." /Kati, 42/


Szinte minden megkérdezett hastáncos hölgy kiemelte a tanár személyiségének fontosságát, hozzáállását, azt, hogy mennyire számít a jókedve, türelme, szeretete. Néha akár az oktató életkora is problémát jelenthet, hiszen egy huszonéves, fiatal oktatónak nehezebb ráhangolódnia az asszonyok életérzésére, gondjaira, hangulatvilágára, mint egy korban hozzájuk közelebb álló tánctanárnak.

Természetesen, a felsoroltak a vegyes korosztályú, illetve a fiatal csoportokra is igazak, azonban az asszonycsoportnál ezek a dolgok fokozottabban érvényesülnek.
A Magyar Hastáncintézetben a leendő hastáncoktatókkal ezért fordítunk kiemelt figyelmet az asszonycsoport oktatására és fejlesztésére külön tantárgy keretein belül. Itt részletesen kitérünk az ebben a cikkben is felvázolt témákra, az asszonycsoportok, idősebb hölgyek oktatásának lehetőségeire, örömeire, kihívásaira, és próbatanításon keresztül maguk a leendő oktatók is ízelítőt kaphatnak az asszonycsoport óráinak hangulatából.

Végezetül, mintegy az eddigiek rövid és tömör összefoglalásaként, egy kedves tanítványom levelét idézem, aki minden nőnek példát mutathat a belőle áradó életszeretettel és vidámsággal: "Imádok táncolni. Ifjabb koromban hébe-hóba eljutottam hastánc órára. Sajnos a sok munka, gyereknevelés, építkezés, miegymás miatt ki kellett hagynom az életemből. Így csak álmomban táncoltam. Hatvan évesen új életet kezdtem. Elkezdtem rendszeresen járni. Ez már három éve tart. Robot-nyanyából ismét nővé változtam. Boldoggá tesz a tánc. Figyelek a járásomra, testtartásomra. A visszajelzések jók. Emellett ez nagyon egészséges, erősíti a női szerveket és a csontozatot is. A foglalkozásokon sokat nevetünk, viháncolunk. Nincsenek elvárások, mindenki annyira terheli magát, amennyire jól esik neki. Sztresszoldó hatása van. Az oktatók nagy tudásúak, aranyosak. Mindenkinek szeretettel ajánlom!" /Jutka, 63/"

Mahasti
Képek: Kozár Edit
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3925 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x