Öngyilkos-hajlam, vagy zenei stílus? Emósok a kultúr-sokk...
Címlap / Szépség-Egészség / Öngyilkos-hajlam, vagy zenei stílus? Emósok a kultúr-sokk - Mindent a stílusról!

Öngyilkos-hajlam, vagy zenei stílus? Emósok a kultúr-sokk - Mindent a stílusról!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Valami megdöbbentő kulturális keverésnek lehetünk szemtanúi a médiában. Látható napjainkban, hogyan lesz egy természetes önkifejezésből divat, abból ellendivat, majd káosz. Valami ilyesmi történik az emo-val is, amelyről olyan titokzatosan beszélnek, akár ha egy tiltott drogról lenne szó. Akkor tiszta vizet a pohárba, emo körkép kíváncsiaknak. 


Rendezvénynaptár
Hogyan lesz az emóból divat?
Az emo kifejezés az emotional kifejezésből ered, melynek jelentése érzelmes. Magyarban is használjuk jövevényszóként: emócionális. Ezzel még semmi baj nem lenne, hiszen sok ember érzelmes, míg mások kevésbé azok, ám ennek még nem kellene divatként működnie. Az emósok e mellett, nem csak érzelmesek, hanem érzékenyek, és itt fontos ez az árnyalatnyi különbség, amely a fogalmat tisztába teszi. Mire is érzékenyek az emósok? Az emo személyiség az, aki korának társadalmi, kulturális vonatkozásaira, környezetének érzelmeire, eseményeire az átlagnál érzékenyebb, ami egyébként nem nehéz korunk modernnek nevezett robogó világában. Na és akkor erre büszkák is vagyunk!

Az emo mindemellett egy kreálmány, egy tömegkifejezés. Eredetileg lélektani, illetve orvosi kifejezés, nem divat! Az emósok legnagyobb része nem tud arról, hogy emós, illetve aki már hallott a kifejezésről, általában nem tartja magát annak.

Mégis kiket sorolnak be ide ennek ellenére ide?
Elsősorban az érzékeny korosztályt, tehát a tinédzsereket, a lázadó fiatalokat, a családi helyzetüknél fogva kihegyezett személyiségeket, vagy az ilyen-olyan okból érzelmileg labilisabb egyéniségeket, akik egy bizonyos módon fejezik ki érzékenységüket és elvágyódásukat.

Mit jelent az önkifejezésük?
A sötét, gyakran fekete színvilág egyaránt árulkodik hagyj békén mentalitásról és művészi érzékről, nőies, lágy beállítottságról, valamint önterápia is, hiszen a belül gyakran színes, kreatív, túlpörgő energikus személyek ezzel a külső megjelenéssel próbálják saját magukat hűteni, hibernálni, hogy elviseljék környezetüket, és ne robbanjanak ki a suliból, egyetemről, munkahelyről külföldre, vagy akár az egész életből. A lányok korábban emósodnak, hiszen korábban érnek, a fiúknál viszont tovább eltarthat. Összességében ma emónak leginkább egy divatirányzatot lehetne nevezni, amely a legjobban talán a divatmárka tulajdonosoknak éri meg, senki másnak. Ezért a külsejükre érzékenyebbek is könnyebben emósodnak, de az érzelmes jegyek, pl. a Rák, Skorpió vagy Mérleg jegyűek is inkább hajlamosak erre. 

A hiperérzékenységről
Az emósokat nagyon sok mindenkivel össze lehet keverni. Ennek oka, hogy ez egy médiamunka, egy divat, egy öltözködési stílus, és mint ilyen, sok-sok embernek pénz. Másból fejlődött ki. Korábban csak olyan fogalmak léteztek, mint elmebeteg, vagy idegbeteg, melyek természetesen igen degradálóak. Később megjelent egy orvosi foglom, melyet hiperérzékenységnek neveztek el, és bizonyos fiziológiai tünetekkel jár. A jelenség korunk betegsége lett, hiszen most túl sok inger éri az embereket, így tömegesen fordulnak elő ilyen személyek. Korábban csak elvétve találhattunk a történelemben túlérzékeny uralkodókat, vagy más hírességeket. Az emo divat-személyiségek más divathullámokból származnak. Emók elsősorban azok a fiatalok, akik egy bizonyos irányzat-ízzel és egyben irányultsággal belenőttek ebbe a divatba, amely nem is létezne, ha nem diktálná valaki számukra. 

HarmoNet tipp: Divatjamúlt a lázadás? Új generációt neveltünk - Tudatos kölykök kényszer alatt! >>

Az emó gyökerei
Az emónak olyan elődei léteznek, mint a punk, a dark, vagy az indie, ami egyébként zenei irányzat, senki se akarta ezt eredetileg emberekre mondani. Soha nem mondanánk egy haverunkra, hogy elektropop.
No mik azok a gyökerek?

A darkok nem emók
A gyökerek természetesen a gótikus és dark műfajokból indulnak ki, amely szintén egyénfüggő, hogy értelmezzük. A dark (sötét) műfaj lényege egy művészi behatás, amely az elvágyódás, változás-változatlanság, élet-halál problémakörével áll kapcsolatban. A dark műfaj rajongói gyakran kifejezetten jó művészi képességekkel, kifinomult ízléssel és esztétikai érzékkel rendelkező személyiségek, akik a lét alapvető problémáival is foglalkoznak, mint az élet lényege, minősége, a halál, illetve az érzelmi mélyrepülések okai. A darkok minden esetben komoly érzelmi mélyrepüléseket élnek meg, melyeket tovább gerjesztenek a művészeti élvezetek halmozásával. Gyakran előkerül a gótikus kor szeretete, az ősi kultúrák megismerése, különböző vallások, kisegyházak munkássága, illetve a hagyományőrzés.

Elmondható, hogy összességében a korra érzékeny, múlt felé forduló, érzelmeikben régies, hagyományos értékeket képviselő, de kifejezésmódjukban modern személyiségekről van szó.
A darkok nem emók. De nagyon közel állnak egymáshoz, hiszen gyakorlatilag ugyanarról szól a két megkülönböztető kategória.

Az emók nem punkok
Ugyanis a rockzene elterjedésével, a country és hardrock megjelenésével, bőven Elvisen és Johnny Cashen túl, megjelent egy erősebb, pusztítóbb (patológiás?) irányzat, olyan személyek, akik a kor sajátosságaira másképp mondtak nemet. Ők nem az ereiket akarták felvágni, és nem elmenekültek a múltba, művészi alkotásokba, illetve zárt közösségekbe, hanem dacoltak a világgal, a hatalommal, a rendszerrel, gyakran politikai töltettel is rendelkeztek alkotásaik. Személyük sokkal inkább extrovertált volt, polgárpukkasztó, ők voltak azok, akik nem nyugodtak bele a dolgokba, zenéjük élesebb, pörgősebb volt, a darkok komótosabb, mélyebb, basszusra épülő hangzásával szemben.

Az emósok nem visual kei
Ami a japán glamrock (ez is már egy apró al-irányzat) egyik irányzata, és amely egyébként Európában is egyre kedveltebb. Az emó nem japán, bár mostanában Japán-mánia van kerek-e Földön. Meg kell jegyezni a Visual kei jelentése: külsődleges, külsőséges stílus, vagyis a látványra megy rá. Nem annyira divatmániás, akülsőséget ne így értsük, inkább őszinteségként, jelentése inkább, hogy ami bent van, az kívül is látható kell legyen, egyfajta erőltetett kommunikáció.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 14564 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x