Nyugati testre szabott keleti mozgásforma: összekapcsolódás...
Címlap / Szépség-Egészség / Nyugati testre szabott keleti mozgásforma: összekapcsolódás

Nyugati testre szabott keleti mozgásforma: összekapcsolódás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Az ősi keleti jóga átalakítva sokkal inkább alkalmasabb azon nyugati emberek számára, akik nem érdeklődnek a jóga háttere iránt, csak olyan testmozgást szeretnének ami minden porcikájukat megmozgatja és kiegyensúlyozza. Az ilyengar jóga ezért alkalmas a nyugati ember számára. Speciális segédeszközöket is segítségül hív ez a módszer a gyakorlatokhoz. 

Nyugati elme, keleti test?
A jóga ősi keleti tudomány, mely testre irányuló gyakorlatai pl. a hatha jóga ászanák a nyugati ember számára nehezen kivitelezhetőek, hiszen rohanó világunkban elménk, gondolataink is száguldanak, és bizony nehéz ezt lecsendesíteni és gondolkozás módunkban is jóval „merevebbek” vagyunk, mint a keleti filozófiákon nevelkedett indiai emberek. Az indiai jógamesterek rugalmassága tehát elsősorban az agyukban keresendő, ha ott rend, nyugalom és béke van, testük jobban engedelmeskedik nekik, illetve ők gyerek koruktól kezdve a jógával nevelkednek. Megtanulják irányítani testüket és elméjüket.

A nyugati ember nagyon le van terhelve, és hogy tempót tudjon tartani ezzel a rohanó világgal, minden erejére szüksége van. Az elméje és teste ki van szolgáltatva a mesterséges környezeti hatásoknak. A napi hajtás után ezért nem árt egy kicsit megpihenni, amihez   választhatunk, olyan kellemes jóga órát, ahol a lélek lecsendesítése mellett az alakunk is szépen formálódik és testünk erősödik.


Az ilyengar jóga nem pihentető mozgásforma
„A jógával kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben, az egyik például az, hogy pihentető, egyáltalán nem izzasztó mozgásforma. Ez nem igaz, hiszen a gyakorlatok kőkeményen megdolgoztatják az egész testet, rugalmassá téve a gerincet és az ízületeket, megerősítve az izmokat, mirigyeket és belső szerveket” – mesélte tapasztalatait Sárig Hajnalka, aki a Gold Center Sport- és Szabadidő Központban jógaoktató. Ráadásul Hajni abban a szerencsében részesül, hogy Budapesten az első speciális segédeszközökkel felszerelt jógateremben tarthat órákat. A már megszokott jóga segédeszközök – pl. tégla, hengerpárna – mellett a teremben falra felszerelt köteleket találunk, melyeken akár fejjel lefelé lógva is végezhetünk gyakorlatokat. A fordított testhelyzet nagy előnye, hogy fiatalít, hiszen serkenti az arc és a fejbőr vérellátását. A kellemes hangulatú, kő és fa kombinációjából álló teremben eltöltött idő nagy része alakformálás a statikus jóga erőgyakorlatoknak köszönhetően. Éppen ezért a 20-35 év közötti, erejük teljében lévő férfiak is szívesen betérnek ide egy-egy órára, tehát nem csak nők számára alkalmasak a gyakorlatok.

HarmoNet tipp: Iyengar-jóga - változtatás néhány hét alatt egészségünkért! >>

Hogyan áll össze egy jóga óra?
A jógaórák másfél órásak, a teremben állítólag gyorsan repül az idő, és minden egyes porcikánk garantáltan át lesz mozgatva. Az óra végén jöhet a jól megérdemelt pihenés, relaxáció, kellemes zenével.

Hogy érdemes végezni a jógát?
Ha azt szeretnénk, hogy tartós legyen az eredmény, a jóga jótékony hatásait sokáig élvezhessük, akkor egy héten 2-3 alkalommal ajánlott jógázni, és lehetőleg minden reggel minimum 20 percet. Remek kiegészítő edzés más mozgásforma mellé -, hiszen főképp nyújtó gyakorlatokból áll és ezáltal rugalmassá tesz, ellazít. A jógapózok kihívást is jelentenek, olykor, ugyanis csak akkor vagyunk képesek megcsinálni őket, ha félelmünket legyőztük. Például egy kötélen lógni, úgy hogy a lábunkkal a falat támasztjuk. Ám ha elménket sikerül lecsillapítanunk, minden sikerülni fog.Sose késő elkezdeni

„Sose késő elkezdeni, mindenkinek csak ajánlani tudom! Azonban csak tapasztalt, jól képzett oktató – aki nem egy féléves gyorstalpalón tanult meg jógát oktatni - segítségével sajátítsuk el a mozdulatokat” – tanácsolja a szakember, aki jelenleg is képzi magát, méghozzá egy nemzetközi kurzus keretében. Ezzel teljesen egyet értek, mert én személyesen több jóga oktatót is ismerek, és mindegyik vallja, hogy csak jól képzett tanárnál szabad elkezdeni a tanulást. Például otthon egyedül dvd-ről nem javasolt, mert komolya problémákat okozhatunk vele. A dvd-k azoknak valók akik már az alapgyakorlatokat tanártól elsajátították és a továbbiakban otthon szeretnének gyakorolni.

Jóga külföldön
Külföldön a jógában rejlő lehetőségeket sokkal jobban kihasználják, mint nálunk. Németország egyik klinikáján a rehabilitáció fontos része a szívbetegségben szenvedőknél és gyerekeknek iskolában kötelező óra a jóga. A jóga terápiának sem utolsó, erről Hajni maga is meggyőződött: „Elég súlyos gerincproblémám volt, az orvosok azt se tartották kizártnak, hogy megbénulok. A rendszeres jógázásnak köszönhetően ma már nyoma sincs a betegségemnek.”
Nagyon sok gerincproblémára is hatékony gyógymód a jóga.

HarmoNet tipp: Godfrey Devereux: A jóga alapjai >>

Mit érdemes tudni Sárig Hajnalkáról?
A jógát nyolc éve gyakorolja és hat éve tanulja és oktatja. Pályafutását aerobic edzőként és testépítő fitness edzőként kezdte. A wellness irányban tanácsadó és menedzseri képesítéseket szerzett magának. Kismama és babás jógaoktatónak tanult. Jelenleg pedig továbbképzi magát a Magyar Iyengar Jóga Intézet -nemzetközi jógaoktató képzés keretein belül.

Találkozás a mozgás örömével

„1996-ban találkoztam először az aerobic-kal, mint mozgásformával. Nagy hatást gyakorolt rám, akkor döntöttem úgy, hogy a mozgás nemcsak az életformámmá, hanem a hivatásommá is válik.

Tanulmányaimat 1998-ban kezdtem el a Testnevelési Főiskolán, azóta is szünet nélkül képzem, fejlesztem magam. Szakmai fejlődésem során eljutottam arra a szintre, hogy tanulmányozzam most már nemcsak az emberi test, hanem lélek és szellem testünkre gyakorolt hatásait és összefüggéseit is.

2000-ben ismerkedtem meg először a jógával. Megtapasztalni a test üzeneteit, érzeteit, áramlásait, fájdalmait, figyelni tudatosan minden kis mozzanatra, és általa megtanulni kezelni a lélek szenvedését, az elme hullámzását, az élethez való hozzáállásunkat megváltoztatni. Egyszerűen fantasztikus! Életem mindennapi részévé vált a jóga. Nemcsak anatómiai, fiziológiai hatását szeretném kiemelni, hanem a tudatra gyakorolt mély hatásait is.”
- Sárig Hajnalka.

E.M.
Fotók: Goldcenter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5285 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x