Parázsló hangulat 90 fokban - illem és történelem a szaunában!...
Címlap / Szépség-Egészség / Parázsló hangulat 90 fokban - illem és történelem a szaunában!

Parázsló hangulat 90 fokban - illem és történelem a szaunában!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Ezzel az elvárással utaztunk Finnországba a Fővárosi kórussal vendégszereplésre. Nem is csalódtunk, már az első este befűtöttek vendéglátóink az udvaron álló kis faházba, s a család tagjaival, valamint két kórustaggal fürdőruhában élveztük a szauna áldásait. Aztán előbb a férfiak szaladtak ki a ház melletti tóba úszkálni egyet, majd mi nők is rászántuk magunkat. Megtudtuk ugyanis, hogy a szaunázásnak nagy hagyománya van, és nem csak Finnországban! Szerinted mennyire régi? 

Oroszország - gőzből lékbe
Barátaink mesélték, hogy az oroszok télen a fagyban is kimennek, léket vágnak a jeges tóban, beleugranak, és futnak vissza a gőzbe. Ők ezt nevetve figyelték, de lehet, hogy csak azért, mert középkorú házaspárnál szálltunk meg. Oroszországban a szibériai dácsák mellett is építenek szaunát, ezzel előzik meg a betegséget mínusz 20-30 fokos hidegekben.Szaunázva szülni - Finnországban

Vendéglátónk azt mesélte, hogy édesanyja annyira kedvelte a szaunát, hogy viselős korában is rendszeresen ott tartózkodott, sőt a gyermekét is ott szülte meg barátnői segítségével. Ő maga szerette volna rábeszélni a feleségét is erre a szokásra, úgy érezte, ő segédkezett volna legjobban a szülés körül, de az asszonyka más vidékről származott, ott rendszerint kórházban látták el az újszülötteket. Az ő falujukban viszont emberemlékezet óta építettek szaunát, vagy legalábbis gőzkamrát a kertekbe, „talán már a római légiók is itt szórakoztak”. – Ez persze túlzás, mert a borostyánútról szólnak ugyan leírások, de szaunázó légiósokról nem, holott a rómaiak pontosan megírtak mindent, például azt is, hogyan segítették ki a szelíd briteket a harcos skótokkal való konfliktusokban.

Mindenesetre biztos, hogy az északi népek hamar felismerték a gőz és a tiszta víz gyógyító erejét, s mind a mai napig sokkal jobban vigyáznak a vizek, a környezet tisztaságára, mint a kissé melegebb éghajlaton élő népek – nem beszélve Középkelet-Európáról, mert hogy mi minden úszik le napjainkban a Tiszán és a Dunán, azt nehéz lenne számon tartani. 

Gőzkamra a nomád korban
Tanítványaim rendszerint megkérdezték, hogyan vigyáztak az ősmagyarok környezetük tisztaságára, egészségére. A régészek szerint sokkal jobban figyeltek a rendre, mint mi. Elkülönítették a hulladékot, s minthogy nem volt veszélyes hulladékuk, nyugodtan eláshatták. A földbe vermeket ástak, befűtöttek, megvárták, amíg csak parázs marad, s befedve a gödröt vízzel locsolgatták a parazsat. Minden bizonnyal eleink sokáig tartózkodtak Ázsia hideg vizei mellett, elsajátíthatták a gőzfürdők kényelmét, s olyan egészségesre edzették magukat, hogy a sztyeppék telében is elvégezhették mindennapi teendőiket. 

Az indiánok a világ másik felén szintén ismerik a gőzkamra áldásait, s jól elviselik a havasok zord klímáját könnyű sátraikban is. 

HarmoNet tipp: Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>

Vesszőzés, ruci nélkül - avagy hol meddig mennek el a hangulat felfűtésében?
A jól edzett test nemcsak a hideg-meleg változást viseli könnyedén, de szívesen kényezteti magát vesszőcsapásokkal is - kis adalék. Finnek, svédek, norvégok ma már tökéletes békében élnek egymás mellett, ráadásul nem szégyenlősek, elfogadják az emberi testet a maga sajátosságaival. A gyermekek már így nevelkednek, szüleikkel együtt meztelenül fürödnek, szaunáznak. Ha egy svéd család vendégei vagyunk, meglehet, hogy megtisztelnek egy finom vesszőzéssel. Ne lepődjünk hát meg, ha a házigazda beinvitál a szaunába, leveszi takaró kendőjét, tőlünk is elvárja, hogy ugyanezt tegyük, és miután kellőképpen felhevültünk a 90-100 fokos gőzben, előveszi a seprőt, és megcsapkodja vele magát és bennünket. Ha a háziasszony eközben érkezik, nem fogja azt gondolni, hogy rossz helyre tévedt, „in flagranti” lepte meg a ház urát. Skandináviában és Németföldön illik levenni a fürdőruhát is, és akár üzleti tárgyalások színtere is lehet a szauna. Sűrű vérű olaszoknál, spanyoloknál viszont ne próbálkozzunk ruhaledobással, mert más eredményre fog vezetni, s a háziasszony esetleg a hajunkkal fogja kisöpörni a házat. Az angolok megtartják hidegvérüket, és közösen szaunáznak, ám kötelező a fürdőruha. Nem keresik a kísértés lehetőségeit ugyanúgy, mint nálunk Magyarországon.Ráolvasások

Aki még nem találta meg a párját, kereshet magának egy sötét, füstös, gőzös szaunát Szentivánéj környékén, s ha megfelelő boszorkánnyal találkozik ott, az segíteni fog a lánynak férjet keresni. Olyan erős indítékot ébreszt a különös környezet a hölgyben, hogy nem fog akadékoskodni ezután a próbálkozó férfinéppel, s előbb-utóbb csak egymásra találnak. Ha azt hiszed babona, járj utána!

Magyar szokások
Ma már majdnem minden fürdőben találunk szaunát, gőzfürdőt, száraz vagy nedves légkamrát. Előzőleg érdemes lezuhanyozni, vigyünk magunkkal törölközőt is, arra üljünk le, lehetőleg se a talpunk, se a fenekünk ne érintkezzen közvetlenül a padlóval, a paddal, nehogy fertőzést kapjunk vagy adjunk tovább.

Amikor túl melegnek érezzük a levegőt, nem bírjuk tovább, akkor érdemes kimenni, és lehűteni magunkat. Ez körülbelül 10-15 perc múlva bekövetkezik a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő gőzöltetés mellett. A lehűtés lehet hideg vízzel történő zuhanyzás, hideg medencébe való merülés, extrémebb esetben jégkútban való merülés, télen és elsősorban vidéken, lékben fürdés. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem szeretnénk, akkor elég csupán kiállni a hideg levegőre. Lehűlés után érdemes pihenni, ha lehet, ússzunk egyet, és azután élvezzük tovább a szaunát.

Dobosy Ildikó

Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4646 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x