Milyen testtípusba tartozol? Ismerd meg önmagad! - A kapha
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen testtípusba tartozol? Ismerd meg önmagad! - A kapha

Milyen testtípusba tartozol? Ismerd meg önmagad! - A kapha

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Múlt héten az Áyurvéda rejtelmeiről olvashattatok. Ezen a héten pedig megismerhetitek az Áyurvédában használatos három dosát, és a hozzájuk kapcsolódó három alap embertípust. Azt is megtudhatod, miként tarthatod egyensúlyban ezeket az energiákat és gyógyíthatod meg betegségeidet! Kapha - a föld. 

A Kapha a kitartó, gyakorlatias, megvalósító típus
A nyugati társadalmakban a sok cukor és zsír Kapha túlsúlyt eredményez, ezért az ebben a típusban olvasottakra mindenkinek érdemes odafigyelni.

Jellemzői
A kapha típus általában megtermett alkatú, sok esetben túlsúlyos, de legalábbis súlyosnak néz ki. Ránézésre vaskos benyomást kelt. A bőre vastag, fehér, zsíros és hűvös tapintású. Az izomzata fejlett. Mellkasa jól fejlett és széles. A szeme nagy, tetszetős és vonzó, nagy szempillái vannak. A haja általában sűrű, zsíros és hullámos. A fogai nagyok, fehérek és hézagtalan a fogsora. Étvágya kicsi, de folyamatosan tud enni. Az ürítés lassú, nedves, nagy mennyiségű. Fizikai aktivitására a tespedtség jellemző. Innen ered lassúsága, mintha mindent kétszer meggondolna, mielőtt cselekszik. Elméje, nyugodt, lassú és fogékony. Érzelmileg mohó és „ragadós”-nak nevezhető. Könnyen elalszik. Kábult, hosszú és túlzott alvásmennyiség jellemzi. Álmaiban gyakran szerepelnek, tavak, az óceán és úszással kapcsolatos élmények. Jó az állóképessége. Sok szeretettel, odaadással és lojalitással rendelkezik.
 
Romantikus, könnyen tud sírni. Magával ragadó természete van. Konzervatív. Gyakran hagyományőrző. Úgy szereti elfogadni a dolgokat, ahogy azok vannak. Szilárd, de néha maradi ember. Beszéde lassú és dallamos. Nem szereti a változásokat és még akkor is nehezen tud változtatni, ha akar. Barátságos. Kapcsolataiban kitartó. Előfordulhat, hogy nehezen tud idegenekkel vagy külföldiekkel kapcsolatot teremteni. Nem érti a célzást. Gyakran kell őt felvilágosítani, elmondani neki, mit szeretnénk tőle. Mentálisan lassúbb a többi típusnál, de amit megtanul, azt nem felejti el. Gyakorlatiasan tud megvalósítani elképzeléseket, terveket. Szereti a dolgokat formába önteni, intézményeket és létesítményeket alapítani. Jól ért a sütéshez, főzéshez, házimunkához. A férfiak jó szakácsok vagy vendéglátósok is lehetnek. Szeretnek vagyont gyűjteni, és megtartani azt, amijük van. Az ingatlanüzletben vagy a bankszakmában sikeresek lehetnek. 
Az ilyen embereket határozottan kell megközelíteni, amire lassan fognak reagálni. Gyakran fel kell őket rázni ahhoz, hogy cselekvésre bírjuk őket.

Kapha típusú emberek megbetegedései, egyensúlyzavar jelei
Víz vagy nyálka felhalmozódás könnyen megjelenik szervezetében. Hurutos megbetegedésekre, tüdő- és légzőszervi panaszokra is hajlamosít ez a típus. A túlsúly megjelenése is jellemző lehet rá. Folyadék visszatartás. Vértolulás. Letargia.
 
Kapha jellegű betegségek
Minden hurutos megbetegedés. Tüdő és légzőszervi problémák, asthma, krónikus légcsőhurut, elhízás, diabetes, melléküreggyulladás, allergiák, magas koleszterinszint, aluszékonyság, tunyaság, depresszió.

HarmoNet tipp: Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően >>

Az időjárásban

Nedves, meleg idő. Főleg tavasszal és ősszel jellemző ennek a dosának a túlsúlya a természetben. Ekkor vannak a meghűléses náthás időszakok, ami összefüggést mutat, hiszen a nátha, az orrfolyás is kapha túlsúlyt jelez szervezetünkben.

A dosát befolyásoló ízek és élelmiszerek

A kaphát növelő ízek
Minden édes, savanyú, sós, illetve a nehéz olajos, hideg minőségű étel. Pl: uborka, paradicsom, cukkini, nagyon édes és leveses gyümölcsök a zab, búza, rizs.

Harmonizáló ízek
A csípős, keserű, fanyar, könnyű, száraz, hideg jellegű táplálékok.

Válasszanak roston sütéssel (nem olajjal), grillezéssel, pirítással készült (nem vízben főzött) meleg ételt a hideg helyett. Kesernyés saláták, nyers zöldségek, gyümölcsök, tonik, gyömbértea, fűszerek közül pedig a köménymag, szezámmag, kurkuma és a csípős fűszerek. Sovány forralt tej. Alma, körte, sárgabarack, áfonya, szárított gyümölcsök. Gabonafélék közül az árpa, köles, hajdina, rozs, kukorica.

E.M.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8923 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x