Miért nem elég finom a Te teád? - Teaház otthon
Címlap / Szépség-Egészség / Miért nem elég finom a Te teád? - Teaház otthon

Miért nem elég finom a Te teád? - Teaház otthon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

A teaházak kellemes elfoglaltságot kínálnak nekünk, ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni. Hangulatuk, békéjük, társasági összejövetelekre való alkalmasságuk, és sokszor transzcendenst csatornázó vibrációjuk miatt imádjuk ezeket a helyeket. Ennek ellenére nem mindegyik helyszín ugyanolyan kellemes, és később, ha szeretnénk otthon is teaházi hangulatot teremteni, már nem megy. Miért nem lesz olyan finom a tea, mint a teaházban? Miért más a hangulat is? Tippek, trükkök és a legfontosabb szabályok a tea tökéletessé tételéhez. 

A teaház hangulata sokszor pótolhatatlan. Elhelyezkedésük pedig, általában nagyobb társaságoknak is megfelel, mivel központi helyekre könnyebben szervezhetünk találkozókat. Ugyanakkor a tea íze, ahogy gyakran egy turmix, vagy egy kávé is, sokkal finomabb ezeken a helyeken, mintha megfelelő összetevőkből ugyanezt otthon készítenénk. Mi lehet a baj?

HarmoNet tipp: Tiszta vizet a kancsóba: A teáskanna kultusza - vallás a ködös keletről >>

A tea elkészítésének aranyszabályai:
 1. A legtöbb teának pontos hőfokon kell elkészülnie ahhoz, hogy sem nem íztelen, vizes, sem pedig égett ízt ne kapjunk a teából. A legtöbb esetben nem tűnnek fel az apró különbségek, csupán azt érezzük, hogy valamiért nem az igazi. Fontos betartani, hogy a fekete tea 100 fokon – de igaziból 95 fokon készül, így nem ég meg, de erős, telt íze lesz, a zöld teák 70 fok körül, a fehér tea pedig, 65 fokon adja a legfinomabb forrázatot. Az áztatási időt is érdemes betartani.
   
 2. Ha erősebb ízű főzetet szeretnénk ugyanabból a teából, akkor se a forrázási hőfokon, hanem az áztatási időn emeljünk.
   
 3. Az ízesített fekete teák általában egy kellemes karamellizált ízzel jelentkeznek. Ennek egyik módszere lehet az, hogy a forrázatot eleve egy cukorágyra készítjük. Vagyis a forró teát, vagy forrázni kívánt teafüvet a cukorra rétegeljük, és így a hő hatására egy karamelles hatás keletkezik. Ettől az olyan teák, mit az ír krém, a dió, a karamell, a kókusz, stb. nagyon finom ízűek lesznek. Mézzel ezt ne próbáljuk!
   
 4. A barnacukrot sokan nagyon kedvelik a teába, mert főként finomítatlanul rendkívül egészséges. Tudni kell, hogy ettől más ízt kap a tea, ahogy a nádcukortól is. A barnacukor rumos, érett, néha akár erjedt ízt kölcsönöz, ez inkább gyümölcsteákhoz ajánlható. Ha kandiscukorral, vagy juharsziruppal teázunk, az is ízfokozó, illetve módosító hatású.
   
 5. Bizonyos ízesített teákba érdemes egyéb kis kellékeket helyezni, otthon is, az igazi hatásért. Így pl. egy narancsos teába valódi narancshéjat, egy téli álomba fahéj rudat, vagy őrölt mandulát, kókuszreszeléket, citromkarikát, stb. Fontos tudni, hogy a gyümölcsök héjától keserűbb ízt kapunk a mandula visszafogja a többi ízt, marcipánosít az egyéb, héj nélküli gyümölcsök pedig, önmagukban árasztják az ízt. Diót ne forrázzunk teába, mert keserű lesz, az ánizzsal óvatosan bánjunk.
   
 6. Ha szeretnénk, hogy a teánk vitaminos és valóban tápláló legyen, akkor hűvösebben fogyasszuk a teát és a friss gyümölcsöket, illetve a citrom és grapefruit levét már csak 30-40 Celsius fok alatt tegyük a teába. Ettől üdébb ízű lesz a tea.
   
 7. Próbáljunk ki bizonyos ízkombinációkat. Télen meleg, ősszel, tavasszal forró, nyáron hűs - néha, egyfajta visszadobó hatásként forró - teát érdemes fogyasztani. A borsmenta teája limonádénak elkészítve, vagy a sima rózsavizes limonádé önmagában is nagyon finom, langyosan sem veszít értékéből.
   
 8. A tea elkészítéséhez lehetőleg ne használjunk fém edényeket, legfeljebb jó minőségű fém lábast. A magas hőfokon való fém evőeszközökkel való bolygatástól a tea, különösen a piros gyümölcs teák, alumíniumos, rossz ízt kapnak.
   
 9. Ha dúsabb ízhatást szeretnénk elérni egy teában, akkor a gőzölési fázisban fedjük le, amitől sok íz visszacsapódik bele, ha egy szárazabb, könnyedebb teát innánk, fedetlen állapotban hűtsük fogyasztásig.
   
 10. Nagyon fontos az is, hogy a teát milyen csészében szolgájuk fel, a régi fém csésze rossz ízt ad, az agyagedények finom, de módosult ízzel hatnak, a porcelán csésze mérete, ajakkal való érintkezése is más-más hatást kelt. Minél natúrabb szárazabb egy tea, annál inkább érdemes kisméretű, de széles karimájú csészéből fogyasztanunk - pl. fehértea, és minél inkább öblös, ízesített, annál inkább öblös, befelé terebélyesedő bögréből fogyasszuk.

Ami a hangulat megteremtését illeti. Nem csupán az ízek, hanem az illatok is nagyon fontosak lehetnek.

A tea színei környezetünkben, textíliákon, terítő, kendő képében, vagy akár szalvétaként, nagyon kellemes hatásúak lehetnek és fokozzák az élményt. Ilyen a barna, rozsda, az éger, a dió, a napsárga, vagy éppen a vörös, s akár bordóba hajló.A melegséget fokozhatjuk mécsesek és gyertyák meggyújtásával
, itt törekedjünk arra, hogy tiszta színeket és ne koszos, túl komor árnyalatú gyertyákat válasszunk.

A füstülők szintén ezt a hatást erősítik, ehhez az kell, hogy inkább mézesebb, tömörebb, és ne vékony, száraz illatú, szárító hatású füstölőt alkalmazzunk. A füstölők mellett, ha egy kis tálkába illatosítónak kávébab szemeket, ánizst, fahéjat helyezünk, de lehet akár az erdő kincseit is, makk, gesztenye, háncs, elhelyezni, akkor azzal fokozzuk az intimitást.

HarmoNet tipp: A hallucinogén koffein - látomások egy kávétól?! >>

A zenékkel szintén javíthatjuk a hangulatot.
Fontos megérteni, hogy egy teázásos beszélgetés közben az éneklős, nem instrumentális zenék, vagy ha túl hangos a zene, az zavarólag hat.

Fodor Kata

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2912 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x