Méhnyakrák: Borzalmas? Megállítható!
Címlap / Szépség-Egészség / Méhnyakrák: Borzalmas? Megállítható!

Méhnyakrák: Borzalmas? Megállítható!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Európában minden évben körülbelül 50 ezer nő betegszik meg méhnyakrákban, és évente 25 ezren vesztik életüket a betegség miatt. Hatékony, szervezett méhnyakrák szűréssel azonban az esetek 80%-a megelőzhető lenne. A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a női népesség körében. Évente több, mint 1000 új eset szedi áldozatait. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt. Ez a szám azonban lényegesen csökkenne illetve megszüntethető lenne a rendszeres szűréssel. 

Kiket fenyeget a méhnyakrák?
A tudomány mai álláspontja szerint a méhnyakrák kialakulásában nem a genetikai tényező a legmeghatározóbb. Így szinte mindenki veszélyeztetett. Kockázatot jelent a túl korán (12 év alatt) kezdett szexuális élet, a partnerek nagy száma. A férfipartner jelenlegi kapcsolatát veszélyezteti, ha azt megelőzően gyakran váltogatta partnereit. A fertőzés terjedését rossz szociális és higiénés körülmények kimondottak támogatják. Mindez az úgynevezett humán papilloma-vírussal van összefüggésben. Mindemellett növelheti a kockázatot a méhnyakon kialakult seb, ami szülések által jöhet létre, vagy romolhat, ezért ezeket feltétlenül kezeltetni kell illetve megfigyelni. További kockázati tényező a dohányzás is, mivel a cigarettából a szervezetbe kerülő több ezer rákkeltő anyag közül számos a méhnyakon választódik ki, így roncsolva annak szöveti állományát.

Megfigyelték, hogy a méhnyakrák kialakulásának előfordulási valószínűsége alacsonyabb az apácák között, monogám párkapcsolatokban, a nem dohányzók és a kevesebb gyermeket vállalók között, továbbá azokban a kultúrákban, ahol általános szokás a férfiak körülmetélése. A legalacsonyabb a megbetegedések száma az előbbiekből kifolyólag Izraelben. Az egyik legrosszabb statisztikai mutatókkal pedig Dél-Afrika rendelkezik.

A hpv szűrés ingyenes a nőgyógyászati citológiai szűrés kertében. Azonban nem csak ez okozhatja a daganatos megbetegedést, hanem más nemibetegségek is. ( pl. chlamydia)

HarmoNet tipp: Méhnyakrák: A nők életének védelmében! - Meghirdették a második méhnyakrák elleni védőoltás pályázatot >>

Az új technológiák bevezetése, a megelőzést segítő diagnosztika területén vagy a gyógyításban tovább csökkentheti a méhnyakrákos megbetegedések arányát, és akár minden esetet megelőzhet Európában.

A Magyar Rákellenes Liga ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy csatlakozzon az európai kezdeményezéshez, és felhívja a hazai társadalom figyelmét is a megelőzés és a szűrés jelentőségére.Felszólítja az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot és Európa kormányait, hogy:

  1. "Működjenek együtt hatékony méhnyakrák-megelőzési programok bevezetésében, összhangban az Európai Unió Tanácsának ajánlásaival és a méhnyakrákszűrés minőségbiztosítását illető európai irányelvekkel.
  2. Támogassák közegészségügyi felvilágosító programok indítását, amelyek biztosítják, hogy minden nő tisztában legyen a méhnyakrák-megelőzés fontosságával, és élhessen a felkínált szolgáltatásokkal.
  3. Segítsék elő a legjobb módszerekre vonatkozó tapasztalatcserét Európa országai között, hogy mindenki részesedhessen a világszínvonalú európai szakértelem által nyújtott előnyökből.
  4. Támogassák a független kutatást, hogy megtalálják az új szűrési módszerek és a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás bevezetésének a legmegfelelőbb módját, amely által Európa-szerte a legnagyobb csökkenést érhetnék el a méhnyakrákos megbetegedések számában.
  5. Ismerjék fel és támogassák a jótékonysági szervezetek, civil szervezetek, önsegélyező csoportok és önkéntesek létfontosságú szerepét a méhnyakrákos megbetegedések számának csökkentésében Európa-szerte.„

HarmoNet tipp: Méhnyakrák teszt >>

Ez egy petíció amit A Nemzetközi Rákellenes Szövetség (International Union Against Cancer, UICC) támogatásával az Európai Szövetség a Méhnyakrák Ellen (European Cervical Cancer Association, ECCA) indított.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2533 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x