Jól lakni a kevesebbtől? Fogyókúra okosan
Címlap / Szépség-Egészség / Jól lakni a kevesebbtől? Fogyókúra okosan

Jól lakni a kevesebbtől? Fogyókúra okosan

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-29

Az alacsony glikémiás indexű (Gl) ételek fogyasztása növeli a glukagontermelést, mely az étvágycsökkenést és a teltségérzetet okozza. 

Ezt fedezte fel egy új kutatás, melyet Harrogate-ben hoznak nyilvánosságra az Endokrinológiai Társaság éves gyűlésén. A Londoni Királyi Főiskola kutatói megvizsgálták az alacsony és a magas GI hatását a glukagon termelésére. Ez az első tanulmány, mely segít megérteni, hogy az alacsony GI-ű ételek miként okoznak teltségérzetet.

A GI egy olyan rangsorolás, mely a szénhidrátokkal van összefüggésben, aszerint, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Az alacsony GI ételeket hosszabb ideig tart megemészteni és lassabban bocsátanak ki cukrot a véráramba, mint a magas GI ételek. A magas GI-szel rendelkező táplálékok közé tartozik a fehér kenyér, a kukoricapehely. A tej, a legtöbb gyümölcs és zöldség GI-e azonban alacsony.

Az alacsony GI diétáról eddig is tudták, hogy csökkenti az étvágyat, csak a mögötte rejlő mechanizmust nem ismerték. Dr. Reza Norouzy és munkatársai ezért megnézték 20 egészséges önkéntes esetében, hogy egyetlen alacsony ill. magas GI étkezés milyen hatással van a glukagontermelésre. Minden résztvevő ugyanazt ette vacsorára, majd reggel vagy alacsony (46), vagy magas (66) GI-ű reggelit kaptak. Két és fél óra alatt 30 percenként vettek tőlük vért a glukagon-peptid 1 (GLP-1) és az inzulin szintjének megállapításához. A GLP-1 az a hormon, mely a teltségérzetet és az étvágycsökkenést okozza. Azoknál, akik az alacsony GI-jű reggelit ették, 20 %-kal magasabb volt a GLP-1 szintje a vérükben, és 38 %-kal alacsonyabb az inzulin szintje. Az eredmények első ízben mutatták ki, hogy az alacsony GI  növeli a GLP-1 termelést és feltételezi egy fiziológiás mechanizmus jelenlétét, mely nagyobb teltségérzettel jár.

HarmoNet tipp: Kis terminátorok vagyunk? Belső képernyőkímélő az agyban! >>

Dr Reza Norouzy elmondta: “Az eredményeink elsőként mutatták ki, hogy a GI közvetlenül befolyásolja a glukagontermelést. Azt eddig is tudtuk, hogy a GLP-1 hormon és az alacsony GI egymástól függetlenül is étvágycsökkenséhez vezetnek. A tanulmány erre épített azáltal, hogy fiziológiás alapot adott annak magyarázatára, miként csökkenti jobban az étvágyat az alacsonyabb GI. A GLP-1 az egyik leghatékonyabb hormon az étvágy csökkentésére. Az eredmények azt sugallják, hogy az alacsony GI azért telítenek el jobban, mert emelkedik a véráramban a GLP-1 szintje. Ez egy izgalmas eredmény, mely további ötleteket ad az étvágy szabályozására nézve. Ez egy előzetes tanulmány, melyben csak kevesen vettek részt. Ki kell terjeszteni az eredményeket nagyobb mintaszámra is.”

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2131 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x