Cukorbaj, a leggyakoribb anyagcsere-betegség - Előzd meg!
Címlap / Szépség-Egészség / Cukorbaj, a leggyakoribb anyagcsere-betegség - Előzd meg!

Cukorbaj, a leggyakoribb anyagcsere-betegség - Előzd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A cukorbetegségben szenvedők száma rohamosan emelkedik a világon és hazánkban is. 2004-ben Magyarországon több, mint fél millió beteget regisztráltak, de nagyon magasra becsülhető azok száma is, akik nem ismerik fel a tüneteket, és nem fordulnak orvoshoz. 

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség. Az elnevezés az egyik fõtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.

A tápcsatorna a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózra (szõlõcukor) bontja. A glükóz a bélfalon keresztül a vérbe kerül és ezúton a test minden részére eljut. A hasnyálmirigy ezzel egyidõben inzulint termel és bocsát a keringési rendszerbe. Az inzulint a test egyes sejtjei (máj-,
izom- és zsírsejtek) fekveszik, vagyis „megeszik”. A sejtek a glükózt energiaforrásként használják valamint egyes sejtek képesek a glükóz tárolására is szénhidrát (glikogén) formájában.

A vér cukorkoncentrációja a vércukorszint. A vércukorszint egy hosszabb-rövidebb éhezés alatt is normális tartományban marad. Ennek az az oka, hogy a májban folyamatosan újratermelõdik a szõlõcukor.


Amennyiben az inzulin hiányzik vagy nem tud rendesen hatni a szabályozás felborul.

A cukorbetegek szervezetében az inzulin hatása csökken vagy hiányzik, emiatt a szervezet sejtjei nem tudják a szõlõcukrot felvenni a vérbõl és éheznek.
A vérbõl fel nem vett fel szõlõcukor a vizelettel ürül ki, de addig a vérben marad. Ezt tovább fokozza, hogy a máj folyamatosan termeli a szõlõcukrot. Ezek a két folyamat együttesen vezet ahhoz, hogy megemelkedik a vércukorszint.

HarmoNet tipp: Mitől leszel cukorbeteg? >>

A cukorbetegség kezdeti szakaszában gyakori a tünetmentesség.
A tünetek sok esetben csak késõbb, lassan alakulnak ki.

A betegség a kezdeti szakaszban életmódváltoztatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés) megállítható. Késõbb azonban a kezeléshez már tablettás készítmények vagy injekció szükséges. A cukorbetegség ma nem gyógyítható. A kezelés élethosszig tart.

A cukorbetegség 10-15 évvel lerövidítheti a várható életkort. A betegeknél nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága.

A cukorbetegség tünete a fáradtság, teljesítménycsökkenés. Esetleg farkasétvágy, izzadás, fejfájás. A magas vércukorszint miatt jelentkezõ tünetek a nagy mennyiségû vizelet gyakori ürítése, szomjúság, nagymértékû ivás, fogyás. A folyadékháztartás zavar miatt jelentkezõ tünetek az éjszakai vádligörcsök, látászavarok. A bõrön jelentkezõ tünetek a viszketés, bakteriális és gombás bõrfertõzések, vöröses arcszín. De elõfordulnak potencia-, valamint menstruációs zavarok.

HarmoNet tipp: Pajzsmirigy: Önvizsgálat és önteszt >>

A cukorbetegséghez szükséges életmódváltoztatásban lehetünk segítségére.


Csapkai Julianna
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5594 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x