A sertésinfluenza-pandémia állomásai - a WHO és az Európai...
Címlap / Szépség-Egészség / A sertésinfluenza-pandémia állomásai - a WHO és az Európai Bizottság felvetései

A sertésinfluenza-pandémia állomásai - a WHO és az Európai Bizottság felvetései

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői hétfőn azért találkoznak, hogy eldöntsék, szükséges-e a jelenlegi hármas szintről négyesre emelni a készültséget, amely "egy esetleges világjárvány kockázatának jelentős emelkedését" tükrözi. 

Az alábbiakban felsoroljuk az influenza-pandémia  WHO által definiált hat fázisát:
1.  fázis: A vírus állatok közt terjed, emberi fertőzésről nem tudunk.

2.  fázis:
Egy állatokban élő vírusról tudjuk, hogy képes embereket is megfertőzni, ezért potenciális pandémia-forrásként kezeljük.

3. fázis: Egy állati vagy állati-emberi vírus sporadikus fertőzéseket vagy kisebb helyi járványokat okozott, de nem terjedt emberről emberre, amely szükséges lenne egy közösségi szintű járvány kitöréséhez.

4.  fázis: Emberről emberre terjedő állati vagy állati-emberi vírus, amely képes közösségi szintű járványokat is okozni. Az esetleges pandémia veszélye jelentősen emelkedik. Ezen fázis kiemelt célja a vírus terjedésének megakadályozása. Az országokat ilyenkor olyan intézkedések bevezetésére kérik, mint például a kiutazók szűrése és az utazási tanácsok közlése. A betegségben érintett államoknak meg kell fontoliuk egy pandémia-vakcina bevetését is, továbbá a fertőzött területeken az emberek vándorlásának korlátozását.

5.  fázis:
Emberről emberre terjed a vírus egy régió legalább két országában. A fenyegető pandémia fontos jele. Az országok azt tanácsolják a légzőszervi betegeknek, hogy maradjanak otthon. Tanítási szünetet rendelnek el és változtatnak a munkarendeken is.

6.  fázis: Pandémia, emberről emberre terjed a vírus egy földrajzi régió legalább két országában, továbbá ezen kívül még legalább egy másik országban. A riadótervek alkalmazása az egészségügyi ellátás minden szintjén.

Az Európai Bizottság hétfőn az EU egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését kezdeményezte, hogy megvitassák a sertésinfluenza járvány lehetséges veszélyeit.A Bizottság szóvivője elmondta, hogy Androulla Vassiliou, az EU egészségügyi biztosa fel fogja kérni az Unió cseh elnökségét a találkozó megszervezésére, mivel egyre fokozódó aggodalommal szemlélik a Mexikóból kiinduló halálos sertésinfluenza járvány terjedését.
A biztos a szóvivő szerint „a lehető leghamarabb” szeretné megtartani a megbeszélést. Vassiliou hétfőn Luxemburgba utazott, hogy az EU külügyminisztereivel tárgyalásokat folytasson a járványról.

Carl Bildt svéd külügyminiszter, akinek országa júliusban át fogja venni az EU soros elnökségét, közölte, Európában nincs ok a pánikra. „Várjuk meg, hogy a hatóságok és a valóban hozzáértő szakemberek kiértékeljék a helyzetet” – nyilatkozta. „Nem szabad feleslegesen aggódnunk, amíg nem tudjuk, mi is történik valójában.”

HarmoNet tipp: Nyári vírusok kúrája – Életmentő tudnivalók >>

A nemzetközi egészségügyi hatóságok megkettőzött erőfeszítéssel lépnek fel a sertésinfluenza ellen azt követően, hogy Mexikóban a járvány áldozatainak száma 103 főre emelkedett, az Egyesült Államokban pedig közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Az ázsiai kormányok szigorú ellenőrző intézkedéseket vezettek be hétfőn a sertésinfluenza beszivárgásának megakadályozására a térségbe. A légi utasokat szűrővizsgálatnak vetik alá, és karanténba fognak zárni mindenkit, aki a halálos vírus tüneteit mutatja.

Új-Zélandon, ahol kilenc középiskolás diákról és egy tanárról azt gyanították, hogy Mexikóból való hazatérésük után sertésinfluenzában szenvednek, a hatóságok több száz légi utast ellenőriztek, akik esetleg szintén veszélybe kerülhettek.Bár az amerikai kontinensen kívül egyelőre nem jelentettek sertésinfluenzás esetet, a lehetséges áldozatok szűrővizsgálatát már Európa több pontján is megkezdték.
Spanyolországban vasárnap szűrővizsgálatnak vetették alá a Mexikóból repülőgéppel hazatérő utasokat, és nyolc gyanús sertéslázas esetet is ellenőriztek, mialatt Európában eluralkodott a gyilkos kór által keltett pánik. A spanyol hatóságok már nyolc embert zártak karanténba, akik nemrégiben tértek haza Mexikóból.

HarmoNet tipp:
Veszélyes vírust azonosítanak a Móra-múzeumban >>

Két szintén Mexikóból hazatért beteget Skóciában is megfigyelés alatt tartanak.
Négy személyt azonban, akiket Franciaországban teszteltek sertésinfluenzára Amerikából való hazatérésük után, az orvosok egészségesnek minősítettek, számolt be Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter.

Alexander Stubb finn külügyminiszter a luxemburgi megbeszélésen elismerte, hogy „valahányszor súlyos járvány tör ki, mindenkinek aggódnia kell.” „Amikor azt látjuk, hogy egy járvány olyan gyorsan terjed, mint a szóban forgó betegség, valamit tennünk kell. És az összehangolt európai erőfeszítés pontosan ebben lesz hatékony” – mondta a miniszter.

Medipress
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3318 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x