10 alaptézis, ha nem akarsz fogyózni, csak fogyni
Címlap / Szépség-Egészség / 10 alaptézis, ha nem akarsz fogyózni, csak fogyni

10 alaptézis, ha nem akarsz fogyózni, csak fogyni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A fogyás-hízás, a jojó effektus, ahogy a szakértők mondják, egyenes út a bélrendszeri panaszok, az egészséges sav-bázis háztartás és az emésztési gondok felé. Ha nem fogyókúrával, egy hét alatt 20 kilós fogyással akarsz megszabadulni a túlsúlytól, akkor az alábbi 10 tézist kell betartanod, hogy fokozatosan és tartósan beálljon szervezeted a számára ideális testsúlyra.  

1. Tartsd be a fokozatosság elvét! Az első időszakban még az időszakos súlygyarapodás is normális lehet, mert a szervezet elkezdheti felgyűjteni a tartalékokat, vagy vizet tarthat vissza. Ne add fel néhány hét után – tarts ki az új életmódod mellett. Alakíts ki napirendet és heti rendet – benne a mozgás, az étkezések ideje is legyen fixálva. Írd bele a határidőnaplódba.

2. A legfontosabb, hogy mindig egyél és igyál, soha ne koplalj! A koplalás ártalmas. Nézd meg azonban mit, mennyit és mikor eszel és iszol! Egyél a nap folyamán többször keveset, ne pedig egyszer - nem kis lelkifurdalással - nagyon sokat, mert ez utóbbi a létező legrosszabb taktika. Minden nap egyél minden táplálékcsoportból, (ha figyeled a holdnaptárt, akkor azt a táplálékcsoportot, ami aznap erősebben beépül, kihagyhatod!) de a teljes kiőrlésű kenyér reggeli legyen, a főtt étel lehetőleg ebéd és a könnyű fogás a vacsora.

3. Tanuld meg, a hypermarket egyúttal könyvtár lesz mától: olvass el minden címkét! Teljes ételeket válassz, minél kevesebb adalékanyaggal. A felvágottakat teljesen iktasd ki az életedből, vásárolj inkább olyan húst, amiből magad készíthetsz valamilyen formában feltéteket, ha erre igényed van. A cukrozott ételeket kerüld – az aszpartám tartalmú, vagy más művi édesítővel édesített kaják is károsak. Mondj le minden nassolásról – vagy helyettesítsd bulátával, köles golyóval, vagy alma chipsszel a nassolnivalót.

4. Üdítő helyett válts vízre. Nem olyan finom, de legalább olcsóbb, és ha hiszed, ha nem, tényleg számít (akár 360 kalóriát naponta). A víz is ízesíthető, friss gyümölcsből készíthetsz jégkásás turmixot, vagy tehetsz a felforralt vízbe bele gyümölcsteát és lehűtheted. Cukrot, mézet ne tegyél bele! A csapvíz ugyanolyan jó, mint az ásványvíz. Az ásványvizeket érdemes váltogatni – ebben ne légy márkahű!


5. Mozogj, amikor csak teheted! Lift helyett lépcső, egy megállós buszozás helyett séta, rövid távokon elő a rollert, a bringát – ha olyan helyen laksz, ahol ez nem veszélyes. Ha csak napi félórát tudsz edzésre, vagy mozgásra szánni, és ezt jól csinálod – például szakemberrel állítod össze, vagy megfelelő edzőterembe jársz – akkor ez már elég. Heti 3x félóra nem a világ!

6. Épp elég lesz átszokatnod szervezetedet az új életformára és étrendre! Hagyd a csodába a divat-diétákat, és különböző időszakos kúrákat! Ne nehezíts a dolgon további változtatgatással! Egyszerűen ne egyél olyat, ami túl zsíros, túl sokat módosították (E-számok, kivont alkotórészek, stb...) , vagy túl cukros. Az állati zsiradékot kerüld – válassz növényi olajat.

HarmoNet tipp: Fogyókúrás paradoxonok - akkor most enni vagy nem enni? >>

7. Minden mozgással töltött program ELŐTT egyél meg egy szelet müzlis, vagy magvas édességet, ami a csoki iránti vágyadat. Ne vond meg magadtól azt, amit annyira szeretsz!

8. Próbálj meg sokat aludni, mert a nagyon levert és fáradt ember hajlamos úgy érezni, hogy ha eszik valamit, attól majd biztosan erőre kap. Sajnos nem így lesz! A sok kávé sem egészséges. Egy reggeli indító löket legyen elég, ha át akarsz alakulni. A kávét cseréld át zöld teára, vagy matee-ra!

9. Mindig foglald le magad valamivel! Azt gondolnád, hogy a legrosszabb, amit tehetsz, hogy órák hosszat ülsz a számítógép előtt, sétálsz a parkban a haverokkal, vagy pletykálsz az ingyenes vonalon a barátnőkkel. Pedig ha az említett tevékenységek elterelik a figyelmed az evésről, és távol tartanak a hűtőszekrénytől, nyert ügyed van.


10. Próbálj annyi kalóriát bevinni a szervezetedbe amennyit el is tudsz égetni. A napi sikerélményt is megadhatod magadnak: mindig mondj le egy olyan falatról, amit megennél, de önuralmat gyakorolsz és nem teszed!

Ajándékozd meg magad: A vasárnapok (vagy a barátnős esték) ennek fejében legyenek „szabad napok” amikor bármit ehetsz mértékkel, amit csak megkívánsz. Ilyenkor egy süti, egy kevés csoki, vagy pohár üdítő is lecsúszhat. (Egy idő után már nem is fogod kívánni!)

HarmoNet tipp: Fogyókúra-technikák: Válaszd ki a személyedre szabottat! >>

A rendszeres, fitt élet, a mértékletes táplálkozás néhány hónap alatt külsőd és testsúlyod szempontjából is meghozza a várt eredményt! A változtatás azonban nem könnyű és nagy kitartást, szemléletváltoztatást igényel.

Váraljai
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14434 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x