Kimerültél? 8 hatékony alvástipp
Címlap / Szépség-Egészség / Kimerültél? 8 hatékony alvástipp

Kimerültél? 8 hatékony alvástipp

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A kialvatlanságot azért kell komolyan venni, mert az kihat az élet minden területére. A rossz alvás lehet valamilyen komoly betegség jele, de ha tartósan fennáll, akkor az okozója is. A napi stressztől a lelki problémákon át a szervi elváltozásokig számos oka lehet annak, miért nem tudunk jól aludni. Kevesen tudják, hogy a rossz alvás nemcsak egy másik alapbetegség tünete lehet, hanem gyakran maga a rossz alvás a betegség. Ezen felül hízlal is.  

1. Rendszeres felkelés

Igyekezz minden nap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is! Így őrizheted meg, állíthatod helyre szervezeted belső biológiai óráját. A napközbeni szunyókálás is megzavarhatja az alvásciklust - amíg az egyik embernek lételeme, a másik nem tud elaludni este, ha aludt délután.


pixabay

2. Belső óra napelemmel

Belső biológiai óránk megfelelő működéséhez természetes napfény szükséges. A kor előrehaladtával belső óránk működése romolhat. Ezért reggelente szánj rá időt, hogy mindig elegendő napfény jusson a szemedbe! Egy kis „sütkérezéssel” nyújtsd el a felkelést, és töltsd fel szervezeted belső napelemeit. Napközben tégy egy rövid sétát, és amikor csak teheted, étkezz a szabadban!

pixabay

3. Alvásnapló

Felkelést követően szánj rá 5 percet, hogy feljegyezd, milyen zavaró körülmények - stressz, zaj, levegőhiány - miatt aludtál nehezebben az éjszaka során. Változtasd meg ezeket a körülményeket lépésről-lépésre!

4. Stresszkontroll

Szánj minden nap 15 percet arra, hogy végiggondold azokat a dolgokat, amelyek aggasztanak. Írd le papírra is őket, mielőtt aludni mennél! A hálószobában legyen a kezed ügyében egy jegyzetfüzet, hogy a gondolatokat, melyek elalvás közben felmerülnek, rögtön papírra vethesd. Ezek a feljegyzések hasznos emlékeztetőül szolgálhatnak másnap. 


pixabay

HarmoNet tipp: 4 hatékony tipp a jó alvásért >>

5. Az alvás birodalma

Hálószobád legyen az alvás birodalma, ami csak alvásra használsz. Elalvás előtt szánj időt az ágyon kívül a kikapcsolódásra, olyan tevékenységekkel – olvasás, zenehallgatás -, melyek megnyugtatnak. Legyél biztos benne, hogy nyugodt és ellazult vagy, amikor aludni készülsz! Ha 20 perc múlva is nehezedre esik elaludni, kelj fel, és foglald el magad valami kellemes, lazító elfoglaltsággal, amíg újból rá nem hangolódsz az alvásra.

Aludj biztonságos és kényelmes helyen! A szoba legyen sötét, jól szellőző és lehetőleg csendes. Alakíts ki szokásrendszert. Minden este tedd ugyanazt, hogy lenyugvásra késztesd szervezeted.. 


6. Testmozgás

Próbálj mozogni minden nap! A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést, elalvás előtt egy órával pedig fejezd be a munkát vagy a tanulást is.

7. Táplálkozás

Figyelj oda arra, mit eszel! Késői időpontban már ne fogyassz koffein- vagy alkoholtartalmú italokat, kerüld a dohányzást is! Lefekvés előtt pár órával egy könnyű vacsora, elalvás előtt pedig egy meleg ital, néhány szem keksz kellemes elalvást biztosíthat.  A vitaminok közül a B-Vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként is működik. 

HarmoNet tipp: Alvászavar: Mikortól szorulsz segítségre? >>

8. Háziorvos felkeresése

Ha rendszeresen, egy hónapnál hosszabb ideje rosszul alszol, keresd fel háziorvost a pontos diagnózis felállítása érdekében! Ezzel számos betegséget megelőzhetsz, illetve időben elejét veheted egy kezdődő betegségnek, amelyet szervezeted alvásproblémákkal jelez. Ma már létezik megoldás a belső óra beállítására is, és így viszonylag gyorsan helyreállítható a helyes alvás-ébrenlét ritmus, biztosítható a másnapi frissesség, kipihentség, és a hagyományos kezelések mellékhatása miatt sem kell aggódnod. 



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12065 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x