Utazási trombózis: Veszélyeztetett vagy?
Címlap / Szépség-Egészség / Utazási trombózis: Veszélyeztetett vagy?

Utazási trombózis: Veszélyeztetett vagy?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

A téli-nyári időszakban egyaránt népszerűek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. A hosszú ideig egy helyben történő ülés és a csökkent mozgás hatására, az erre hajlamos egyénekben az alsó végtagok vénáiban vérrög képződhet, mely a tüdőbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdőembóliához vezethet. 

A tartós egy helyben ülés trombózis kialakulásához vezethet
Normális esetben, járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé. Tartós mozdulatlanság, egy helyben ülés, hosszabb, főként a 6 órát meghaladó repülőutak alatt azonban akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt az alsó végtag vénáiban a vér pangása alakul ki, különösen a kitágult visszerekben. -mondta el dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológus orvosa. A pangás miatt, különösen az erre hajlamos egyénekben, kisebb-nagyobb vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, mélyvénás trombózishoz vezetve. A mélyvénás trombózis lehet tünetmentes, de jellemzően a láb fájdalmas feszülése, dagadása formájában jelentkezik. A visszerekben képződött vérrögök az érkezés után, a mozgás hatására elmozdulhatnak, vagy egy részük leszakadhat és a keringésben a tüdő erekbe jutva azok elzáródásához vezethetnek. A vérrög nagyságától, illetve az elzáródott ér méretétől függően a tüdőembólia tünetei is változhatnak az enyhe köhögés és mellkasi fájdalomtól kezdve a teljes keringésleállásig, életveszélyes állapothoz vezetve. A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia minden esetben sürgősségi ellátást igénylő állapotok. Kik a veszélyeztetettek?

A már tágult vénákban, visszerekben eleve lassabb a véráramlás, így az ezzel párosuló tartós egy helyben ülés és mozdulatlanság könnyebben trombózis kialakulásához vezethet.

A visszeresség mellett utazási trombózisra hajlamosító további tényezők a fogamzásgátló vagy női hormonpótló tabletták szedése, a dohányzás, terhesség, a vele született és szerzett fokozott véralvadási hajlam, a jelentős túlsúly, az idős kor, a szív-és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, utazás előtt nem sokkal végzett nagyobb műtétek, vagy utazás előtt nem sokkal történt végtagtörés (láb) és mindenekelőtt a hat óránál hosszabb egy helyben ülés, mozgáskiesés.

HarmoNet tipp: Veszélyes mozdulatlanság  >>

A rizikócsoportba tartózó személyek már a hosszabb utazás tervezésekor keressék fel kezelőorvosukat, aki eldönti milyen feltételekkel alkalmasak a hosszabb légi vagy szárazföldi utazásra. Az egyén állapotától függően szükség lehet például fásli, kompressziós harisnya viselésére vagy véralvadást gátló injekció alkalmazására is. A felsorolt kockázati tényezők különböző mértékben de növelik az utazási trombózis kockázatát, azonban a megfelelő szakorvosi kontroll mellett ennek kialakulása nagymértékben csökkenthető, megelőzhető. HarmoNet tipp:
Az ülőmunka csodálatos hatásai, avagy egyenes út a trombózis felé! >>

Trombózis megelőzés mindenkinek

A tartós mozdulatlanság korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül minden esetben a vérkeringés lelassulásához vezet az alsó végtagok vénáiban. Minden utazó számára ajánlott a következők betartása az utazási trombózis megelőzésének érdekében:
  • Utazás közben mozgassuk, tornáztassuk lábainkat, lábkörzéssel, a lábfej feszítésével, hajlításával működtessük a láb izompumpáját. Ne üljünk keresztbe tett lábakkal, utazás közben lehetőleg óránként álljunk fel, sétáljunk.
  • Igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet, kerüljük az alkohol és kávéfogyasztást az utazás során.
  • Utazáshoz viseljünk laza ruhát, kényelmes cipőt.
  • A trombózis megelőzésére viselhetünk kompressziós harisnyát, azonban ennek megválasztása minden esetben az egyén állapotától, visszeresség súlyosságától függ, így ezt bízzuk inkább szakorvosra.

Orvost Keresek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5035 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x