A büdös hónalj oka - mirigyek, szőrök, szex!
Címlap / Szépség-Egészség / A büdös hónalj oka - mirigyek, szőrök, szex!

A büdös hónalj oka - mirigyek, szőrök, szex!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Arról valószínűleg mindenkinek van némi fogalma, hogy mirigyek és váladékok okozzák az izzadást, ám pontosan hogy is van ez? Hogyan lesz a tiszta izzadtságból büdös hónaljszag - sőt miért pont a hónaljunk szaglik egyáltalán? A szagcsapda természetes, élettani magyarázata!  

Először a XIX. század elején kezdtek kísérleteket azért, hogy a hónaljszagot meggátolják – korábban ezt természetesnek, vagy, ahogy Napóleonról hírlik – kívánatosnak tartották.

Eleinte allergén, vagy még a hónalj szagánál is büdösebb, sőt egészségre ártalmas dogokat találtak ki. Gyakran megszínezték, tönkretették a ruha hónalji részét is. A többségük alumínium klorid alapú volt, mely alapvegyületként némileg hatásos volt. Ezek nem hoztak osztatlan sikert – ám a tisztaság, a higiénia elterjedése, a parfümök, illatok elterjedése magával hozta az emberek igényét arra, hogy megoldást találjanak a hónalj bűzös izzadtságának eltűntetésére.
 

Eljött a hónaljdezodorok kora


Az alumínium hidrátjai azonban a mai napig a dezodorok alapanyagai. A dezodorok azóta kifejlesztett sok száz generációja számos újdonsággal szolgál. Voltak – és sajnos vannak is – hajtógázzal működő, az ózonréteget súlyosan károsító dezodorok. Vannak bio golyós és kenős, szagos és szagmentes változatok, és mostanában bukkant fel újdonságként a szőrnövekedést enyhe fokon lassító, az izzadtságot hatékonyan megakadályozó dezodor. 

De miért izzadunk? Miért lesz büdös egyáltalán az izzadtság?



Mirigyek, szőrök, meg a szex!


Freud óta tudjuk, hogy mindennek a hátterében a szex van.
A hónaljszag esetében is nagyjából ide vezethető vissza a dolog. Balaton Tímea, a Dove bőrgyógyász szakértője nem egyszerűsítette azért ennyire a helyzetet, de kérdésünkre elárulta a büdös hónalj titkát. Az izzadást izzadtság-mirigyek okozzák, mégpedig kétféle van ezekből.

HarmoNet tipp: A valóban hatékony megoldások izzadás ellen! >>

Az un. ekrin mirigyek az ajkon és a nemi szerveken nem fordulnak elő- a test többi részén azonban mindenütt. Ezek szerepe a test hűtése, hőszabályozása, valamint a bőrt védő savköpeny fenntartása. Ha a savköpeny sérül, a bőr megbetegszik. Az ekrin mirigyekből távozó izzadás víztiszta színű, szagtalan, enyhén sós anyag – szaga csak a bakteriális bomlás során lehet.

Az apokrin mirigyek – melyek a serdülőkorban lépnek működésbe, és a szexuális hormonokkal vannak kapcsolatban, nemiségünkre jellemző illatot termelnek. Ezek mindig a szőrtüsző mellett nyílnak a bőrfelszínre, azért felelősek, hogy „szagcsapdába” ejtsék a kiszemelt párt. Ez az illat néha még parfümök alapanyagaként is ismert lehet, ám nagyon gyorsan bomlik, azonnal reakcióba lép a bőrön található összes más anyaggal, így kipárolgása büdösebb, kellemetlenebb.

Hónalj szag – mit tegyünk ellene?

A hónalj szőrzete erős szerepet kap abban, hogy rajta megüljön a büdösebb mirigyváladék. Ma már minden magára adó nő – és sok férfi is – leborotválja, legyantázza, vagy valamilyen módon leveszi a hónaljszőrzetet.
A szőrzet eltávolítása ugyanis segít az izzadtság szag elkerülésében.
A korszerű dezodoráló szerek bármelyike megfelelhet, ha valaki normál/enyhe fokon izzad, de nem segítenek akkor, ha az izzadtságszag extrém erős, ha néhány perc múlva újra kialakul. Ebben az esetben a bőr savköpenye szinte biztosan sérült. Ilyenkor érdemes egy teljes kivizsgálást kérni orvosunktól, valamint ha egyéb betegségeink nem ellenjavallják, úgy gyakran szaunázni, léböjt-kúrát tartani (szakértő felügyelet mellett) és a lehetséges ismert módokon méregteleníteni a szervezetet.

HarmoNet tipp: Büdös vagy kincsem, de tehetsz ellene>>

Az izzadást tehát nem lehet – nem is szabad! – teljesen meggátolni, de a hónaljban illatosított, vagy szagmentes, a mirigyváladékot közömbösítő szereket használni bátran lehet – a hónaljban ugyanis az összes veríték-mirigy mindössze 1%-a található.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 83969 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x