A büdös hónalj oka
Címlap / Szépség-Egészség / A büdös hónalj oka

A büdös hónalj oka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-07

Arról valószínűleg mindenkinek van némi fogalma, hogy mirigyek és váladékok okozzák az izzadást, ám pontosan hogy is van ez? Hogyan lesz a tiszta izzadtságból büdös hónaljszag - sőt miért pont a hónaljunk szaglik egyáltalán? A szagcsapda természetes, élettani magyarázata! 

 

Először a XIX. század elején kezdtek kísérleteket azért, hogy a hónaljszagot meggátolják – korábban ezt természetesnek, vagy, ahogy Napóleonról hírlik – kívánatosnak tartották. Eleinte allergén, vagy még a hónalj szagánál is büdösebb, sőt egészségre ártalmas dogokat találtak ki. Gyakran megszínezték, tönkretették a ruha hónalji részét is. A többségük alumínium klorid alapú volt, mely alapvegyületként némileg hatásos volt. Ezek nem hoztak osztatlan sikert – ám a tisztaság, a higiénia elterjedése, a parfümök, illatok elterjedése magával hozta az emberek igényét arra, hogy megoldást találjanak a hónalj bűzös izzadtságának eltűntetésére.

Eljött a hónaljdezodorok kora
Az alumínium hidrátjai azonban a mai napig a dezodorok alapanyagai. A dezodorok azóta kifejlesztett sok száz generációja számos újdonsággal szolgál. Voltak – és sajnos vannak is – hajtógázzal működő, az ózonréteget súlyosan károsító dezodorok. Vannak bio golyós és kenős, szagos és szagmentes változatok, és mostanában bukkant fel újdonságként a szőrnövekedést enyhe fokon lassító, az izzadtságot hatékonyan megakadályozó dezodor. De miért izzadunk? Miért lesz büdös egyáltalán az izzadtság?Mirigyek, szőrök, meg a szex!

Freud óta tudjuk, hogy mindennek a hátterében a szex van. A hónaljszag esetében is nagyjából ide vezethető vissza a dolog. Balaton Tímea, a Dove bőrgyógyász szakértője nem egyszerűsítette azért ennyire a helyzetet, de kérdésünkre elárulta a büdös hónalj titkát. Az izzadást izzadtság-mirigyek okozzák, mégpedig kétféle van ezekből.

HarmoNet tipp: A valóban hatékony megoldások izzadás ellen! >>

Az un. ekrin mirigyek az ajkon és a nemi szerveken nem fordulnak elő- a test többi részén azonban mindenütt. Ezek szerepe a test hűtése, hőszabályozása, valamint a bőrt védő savköpeny fenntartása. Ha a savköpeny sérül, a bőr megbetegszik. Az ekrin mirigyekből távozó izzadás víztiszta színű, szagtalan, enyhén sós anyag – szaga csak a bakteriális bomlás során lehet.

Az apokrin mirigyek – melyek a serdülőkorban lépnek működésbe, és a szexuális hormonokkal vannak kapcsolatban, nemiségünkre jellemző illatot termelnek. Ezek mindig a szőrtüsző mellett nyílnak a bőrfelszínre, azért felelősek, hogy „szagcsapdába” ejtsék a kiszemelt párt. Ez az illat néha még parfümök alapanyagaként is ismert lehet, ám nagyon gyorsan bomlik, azonnal reakcióba lép a bőrön található összes más anyaggal, így kipárolgása büdösebb, kellemetlenebb.

Hónalj szag – mit tegyünk ellene?

A hónalj szőrzete erős szerepet kap abban, hogy rajta megüljön a büdösebb mirigyváladék. Ma már minden magára adó nő – és sok férfi is – leborotválja, legyantázza, vagy valamilyen módon leveszi a hónaljszőrzetet. A szőrzet eltávolítása ugyanis segít az izzadtság szag elkerülésében. A korszerű dezodoráló szerek bármelyike megfelelhet, ha valaki normál/enyhe fokon izzad, de nem segítenek akkor, ha az izzadtságszag extrém erős, ha néhány perc múlva újra kialakul. Ebben az esetben a bőr savköpenye szinte biztosan sérült. Ilyenkor érdemes egy teljes kivizsgálást kérni orvosunktól, valamint ha egyéb betegségeink nem ellenjavallják, úgy gyakran szaunázni, léböjt-kúrát tartani (szakértő felügyelet mellett) és a lehetséges ismert módokon méregteleníteni a szervezetet.

HarmoNet tipp: Egyszerű női borotválás 5 lépésben >>

Az izzadást tehát nem lehet – nem is szabad! – teljesen meggátolni, de a hónaljban illatosított, vagy szagmentes, a mirigyváladékot közömbösítő szereket használni bátran lehet – a hónaljban ugyanis az összes veríték-mirigy mindössze 1%-a található.
 


 
 
[ 70706 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x