Mik a legegészségesebb ételek a Földön?
Címlap / Szépség-Egészség / Mik a legegészségesebb ételek a Földön?

Mik a legegészségesebb ételek a Földön?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Melyik a legjobb étrend? A vegetáriánus? A vegánus? Magas fehérjetartalom? Alacsony zsír? Tejmentes? Rossz hírünk van: tökéletes diéta nem létezik. Ráadásul nem is attól függ, mennyi fehérjét, zsírt, vagy szénhidrátot fogyasztunk. Az egészséges étrend legfontosabb jellemzője: teljes étel, minimális előkészítéssel. Néhány tipp következik. 

A legegészségesebb étrendek a világon: magas fehérje-, és zsírtartalom (a grönlandi inuitok); alacsony fehérje, magas szénhidrát (dél-afrikai bennszülöttek); sok nyers tejet tartalmazó ételek (Loetschental-völgy, Svájc); magas telítetlen zsírtartalom (Trobriand-szigetek); valamint az állati vért is tartalmazó étrend (a kenyai és tanzániai maszájok). Ezen népek között a diétájuk következtében kevésbé gyakoriak a modern embert érintő megbetegedések, mint a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás, az idegrendszeri betegségek, a csontritkulás, valamint a rák.

Az egyetlen közös ezekben az étrendekben: egész étel, minimális előkészítéssel. Mogyoró, bab, nyers tej, növényevők húsa. A teljes, természetes, nem feldolgozott ételek egészségesek, teljesen függetlenül, mennyi szénhidrátot, fehérjét, vagy zsírt tartalmaznak.


Ezen étrendből hiányoznak a vonalkódos – nagy üzletláncok által forgalmazott – ételek. Mind extrém alacsony finomított cukrot tartalmaz. Hány modern, vagy antik társadalmat ismerünk egészségéről és magas átlagéletkoráról a magas cukorfogyasztás mellett? Lássuk csak… egyet sem!

A természetes étel – teljes étel, minimális elkészítés – számos gyógyhatású anyagot tartalmaz: tápanyag, fitokemikáliák, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, gyulladásgátlók és egészséges zsiradék, melyek könnyen hozzásegíthetnek akár a tízedik évtized megéréséhez is.

HarmoNet tipp: Mitől lesz reform a konyha? Helyettesítő étrenddel változatosan >>

Például a bogyók kevés kalóriát, sok rostot tartalmaznak, valamint számos összetevőt, amely segíti a memóriát, valamint a daganatos betegségek elleni harcot.
A mogyorófogyasztók között kevesebb a szívbeteg. A bab híres a magas rosttartalmáról, és gyakran megtalálható a hosszú életű emberek étrendjében. A hús, rossz megítélése ellenére, szintén lehet egészséges, HA a húst olyan állatokból nyerjük, melyek természetes legelőkön nevelkednek, nem tenyésztőfarmokon, soha nem tömték őket antibiotikumokkal és hormonokkal.

Szintúgy a nyers tej, melyet hívei gyakran pénzt és fáradságot nem kímélve szereznek be. A vad lazac omega-3 zsírsavtartalma jóval magasabb, mint a tenyésztett társaiké, pirosabb pedig színük az asztaxatin nevű antioxidáns hatásának köszönhető.

Egy másik nagyszerű étel: a tojás – egyike a természet legtökéletesebb teremtményének, főként ha nem dobjuk ki a sárgáját. (Csak emlékeztetőül: az „egész” étel azt jelenti, a fogyasztás eredeti formában ajánlott. Szóval a fehérjeomlett nem jó!)
Ellenben az általános étrendben valóságos szupersztárnak számítanak a Brassica-csoport képviselői – brokkoli, káposzta, kelbimbó – ezek a növények mind olyan anyagokat tartalmaznak, melyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.A gyümölcsök között az alma jogosan érdemelte ki hírnevét: tele vannak rostokkal
, ásványi anyagokkal, gyulladáscsökkentő, és daganatgátló kemikáliákkal. Néhány új vizsgálat szerint a gránátalma leve lassítja számos ráktípus progresszióját. Mások szerint csökkenti a vérnyomást, valamint „természetes Viagraként” viselkedik.

A víz után a tea a második legtöbbet fogyasztott ital. Minden formája (fekete, olong, fehér, zöld) tele van antioxidánssal és gyulladásgátlóval. Néhány típus un. katekineket tartalmaz, melyeknek rákellenes hatást tulajdonítanak.

HarmoNet tipp: Vitaminok a szép bőrért - avagy milyen az egészséges bőr? >>

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni az Alliaceae növények családját – hagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma.
A fokhagymát évezredek óta használják a gyógyászatban: kutatások százai mutatták ki baktériumellenes, valamint a szívbetegségeket gátló hatását. Számos vizsgálat mutatott ki fordított összefüggést a hagymafogyasztás, és a rák előfordulása között.

Egy egészséges étrend nem tartalmaz minden egyes „legegészségesebb ételt a Földön”, de nem nyúlhatunk mellé, ha a fent említett ételeket váltogatjuk étrendünkben.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8092 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x