A cukorbetegség vakságot okozhat
Címlap / Szépség-Egészség / A cukorbetegség vakságot okozhat

A cukorbetegség vakságot okozhat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. A rendszeres szemészeti kontroll elmulasztása így akár a látás teljes elvesztésével is járhat. 

Súlyos szövődmények
A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár a látás teljes elvesztését is okozhatják. A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadában lépnek fel, és minden tizedik cukorbetegben súlyos látásromláshoz vezetnek.-hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter az Oxygen Medical szemész orvosa.


Árulkodó  szemfenék
A diabéteszes betegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató  izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. Magyarországon ma ez a nem veleszületett és nem sérülés eredetű vakság második, az Amerikai Egyesült Államokban pedig első számú oka.

HarmoNet tipp: Édes élet? Mindent a cukorbetegségről >>

A cukorbetegség szemészeti szövődményei sokáig tünetmentesek maradhatnak a beteg számára, éppen ezért nagy jelentőségű a szemészeti szűrővizsgálatok elvégzése. 
A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár semmiféle fájdalommal, sem külső gyulladás jeleivel. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenék vizsgálattal mutatható ki az érelváltozás. Szemfenék vizsgálat során az orvos egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő fény alapján alkot képet a szemfenék állapotáról. A vizsgálat fájdalommal nem jár.


Mikor végeztessünk szemészeti vizsgálatot?
A cukorbetegség okozta vakság kivédésében döntő jelentőségű az optimális vércukor és vérnyomás biztosításával egy időben a betegek korai szemészeti ellenőrzése. Diabétesz esetén az első  szemészeti vizsgálatot a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetnünk.

Ilyenkor minden részletre kiterjedő szemvizsgálatot végzünk, s az eredmények függvényében határozzuk meg a kontroll időpontját.-magyarázza dr. Tóth Eszter. A vizsgálatokat általában fél-egy évente, szükség szerint gyakrabban ismételjük. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomonkövetése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése
 
Orvost Keresek >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2629 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x