Amire nehéz rávenni magad: a sport - válassz megfelelőt!
Címlap / Szépség-Egészség / Amire nehéz rávenni magad: a sport - válassz megfelelőt!

Amire nehéz rávenni magad: a sport - válassz megfelelőt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a testmozgás. Annak ellenére, hogy sok szempontból áldásos hatása van, sokan mégis úgy gondolják, lehet élni nélküle. A legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs idejük ilyesmire, pedig ami igazán fontos valakinek, arra tud időt szakítani. 

Viszont ha valaki úgy dönt, hogy szeretne fittebb, energikusabb, egészségesebb lenni, lehet hogy csak néhány jó tanácsra lenne szüksége az induláshoz.

Találjuk meg, mi az a műfaj, ami valójában örömet okoz, semmiképp se olyasmit válasszunk, aminek úgy látunk neki, hogy csak legyünk rajta túl minél hamarabb. Lehet, hogy eleinte nagyon fárasztó, de ez tényleg rövid idő után megszűnik. Lehet közben zenét hallgatni, barátokat toborozni és közösen végezni a gyakorlatokat vagy játékot. Nem fontos a négy fal közé szorulni, lehet a szabadban is csoportosan sportolni. Ha netán unalmasnak találnánk valamit, váltsunk át egy másik tevékenységre. 

Meg kell találnunk, mi az, ami passzol személyiségünkhöz, és a napirendünkbe is be tudjuk illeszteni. Ha valaki évek óta tétlenkedett ezen a téren, érdemes szakember tanácsát kérni. Semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül állapotunkat, ne végezzünk olyan gyakorlatokat, melyek fizikai megterhelést okoznak. Ha netán egészségügyi problémával küzdünk, mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát. Rengeteg tevékenység közül választhatunk: súlyzózás, jóga, aerobic, tánc, és sorolhatnám. Mindenki találhat az egyéniségének megfelelőt. Ha pénztárcánk nem engedné, hogy bérletet váltsuk egy fitnesz terembe, bőven akad lehetőség ingyenes programokra vagy olcsó megoldásokra. is. Manapság a különféle fitnesz DVD-knek se szeri se száma. Kerékpározhatunk is, itt a jó idő. Vagy csak futhatunk néhány kört a ház körül. Nagyon fontos a bemelegítés és a levezetés.
Az előbbi megtételével elkerülhető az izmok sérülése. Ne sajnáljuk az időt pár perces pihenésre a gyakorlatok vagy játék után, míg a szív ritmusa vissza nem tér a normális ütembe. Érdemes zuhanyozni is utána, nem csak higiéniai okokból, de az izmoknak is jót tesz. 

Nem elhanyagolható az öltözet sem. Természetesen a legfontosabb, hogy kényelmes legyen, ne akadályozzon a mozgásban. Az sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eszközök megfelelőek legyenek. Lehet, hogy egy pár barátnőtől kölcsönkapott súlyzó túl könnyűnek vagy túl nehéznek bizonyul. Igaz, hogy sok esetben nincs szükség semmi eszközre, de ha van, elengedhetetlen a megfelelő típus és méret. 

HarmoNet tipp: A szervezetet túlterhelő semmittevés! - Dönts a sport mellett! >>

Ne gyötörjük testünket és immunrendszerünket!
Betegség esetén egyértelmű, hogy valami nem stimmel a védekezőrendszerünkkel. Ha betegen is folytatjuk a megszokott testedzést, az nem emeli, hanem csökkenti az energia szintet. 

Közvetlenül étkezés után sem ajánlatos nekilátni, akkor inkább érdemes egy kicsit pihenni, különben testünk természetes reakciói ellen harcolunk, ami egyáltalán nem egészséges. 

Ha netán fájdalmat éreznénk, ne vegyük félvállról, ne higgyük, hogy majd magától elmúlik. Ilyenkor mindig forduljunk szakemberhez, aki abban is tanácsod tud adni, hogy legközelebb ne végezzünk olyat, ami állapotunknak nem megfelelő. 


A gyakorlathoz tartozó légzéstípus is fontos része a testmozgásnak, semmiképpen ne feledkezzünk el róla, tanuljuk meg, hogyan helyes.

A rendszeresség elengedhetetlen. Szervezetünk számára sokkal könnyebb, mint az alkalmi testedzés. Gyorsabban rá tudunk hangolódni, ha szisztematikusan tesszük. Így rövid időn belül az addig végzett gyakorlatok könnyűvé válnak, mely egyértelműen jelzi, hogy izmaink erősödtek, és valamennyivel többel terhelhetjük. 

HarmoNet tipp: Hadilábon állsz a sporttal? Változtass! Találd meg ideális edzőpartnered! >>

Egy a lényeg: nem szabad feladni!
Ha a gyakorlatsor vagy játék nem adja azt az élményt, amit vártunk, akkor legfeljebb váltsunk valami másra, de ne hagyjuk abba a mozgást! Ha úgy éreznénk, hogy reménytelen a helyzet, kérjük családunk, barátaink támogatását: ha többen teszik ugyanazt egyszerre, az energiák nem csak összeadódnak, de meghatványozódnak.

Dékány Márta
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x