A legújabb tánc őrület: Tribal Fusion
Címlap / Szépség-Egészség / A legújabb tánc őrület: Tribal Fusion

A legújabb tánc őrület: Tribal Fusion

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Mikor arra keressük a választ, mi is ez az új tánc irányzat, a tribal fusion, nagyon nehéz választ kapnunk. Ennek oka, hogy a tribal egy hagymához hasonlatos remekmű, egymásra épülő rétegei teszik széppé, ahogy számtalan irányzatot és korábbi ízt magába olvaszt. Ha valaki látott már Tribal előadást, akkor biztosan észrevette a számtalan hastáncos és keleti elemet a lépései között, az elegyítésnél azonban sokkal többről van szó. 

Eszik vagy isszák?
A Tribal Fusion, valójban Fusion Tribal, a törzsi táncok egy mai újraértelmezése, egy új íz, kiforrás, ha úgy tetszik. Visszatérés és megújítás. A törzsi táncok két ága az ethnic és a fusion. Míg az ethnic a valóban törzsi mozdulatokból, lépésekből és egy szigorúbb hagyományos szabályrendszerből merítkezik, addig a fusion, ahogy a neve is mondja, elrugaszkodik ettől. A fusion bekeverés, beolvasztás.

Az irányzat ősanyjának (vagyis atyjának) Jamila Salimpourt mondják, aki először öltött magára különleges, törzsi szerű hastáncos öltözéket, és nem annyira a csillogós, arab világban megszokott, ragyogás volt a megjelenésére jellemző. Mondhatjuk, hogy a korábbi, és a később is elfogadott hastánc generációk, a színekbe, csillámokba beöltözve, a ragyogó Évákat testesítették meg, a Tribal viszont sokkal inkább az ősanya, a sötét arcú nő, Lilith.
Lilith nem törekszik a szépségre, nem akar ragyogni, nem akar a férfiak bájos asszonykája lenni. Szigorú tekintete mellett, ami ekkor táncosokra is oly jellemző, jellegzetessége a kígyószerű, egyébként borzasztó erősen szexuális mozgás, s igen, a kígyó, megint csak Lilith képe. A Biblia magyarázói szerint Lilith volt maga a kígyó is, aki megkísértette Évát, aki aztán rávette Ádámot is, hogy a tiltás ellenére egyen a tudás fájáról, konkrétan a megkülönböztető képesség (jó és rossz – ítéletek) fájáról fogyasszon egy gyümölcsöt.

Mit képvisel?
A tribal stílus, ez az újkori fúzió egyértelműen az ezoterizmus lángra kapását képviseli, sőt a kiégését, elsorvadását, halálközeliségét is mutatja. Összefügg a kelet felé fordulásunkkal. Összefügg a misztika, a varázslatok és az elveszett, belső tudáskeressel. Mindenki más módon találja meg, de szinte mindenki elér Indiáig, a kultúrák egyik legősibb bölcsőjéig, s annak öléből szemezget, tanításait majszolva. A tribal tehát a tánc egyértelműen kelet felé való fordulása. Messzebbre tekintünk most, mint az arab világ, már nem a férfi az úr, és már nem a női ragyogást akarjuk látni, hanem a nőt, aki ősdémonként kitaszíttatott kétezer évre a kollektív tudatból.

Mit olvaszt magába?
A tribal először is egy kis misztikus vonzódást és sejtelmességhez való ragaszkodást képvisel. Nem fél a halál témakörétől, a sötét, vérvörös, barna és fekete színekkel úgy játszik, mint buborékok a forrásban. A halált, ha kell, lekörözi, az időtlenséget és az árnyékon túlit keresi. Beleolvadva a sötétségbe, már jobban, félelem nélkül mer a mögötte lévő fénybe pillantani. A stílus természetesen magába olvasztja a török és arab hastánc főbb elemeit, nem nélkülözheti a raks sharkit, ami valójában a Kelet balettje, s fűszerezi ezt a törzsi irányvonalakkal. Ilyenek pl. az afrikai, különösen nyugat-afrikai törzsi táncok, sőt a rajastáni hangulat is megjelenik benne. Rajastán (’Radzsasztán’ - a szenvedély földje) eleve érdekes terület, az iszlám és a védikus (ma hindu) kultúra összefonódása egy földrajzi térségben.

Ennél fogva a Tribal felöleli Indiát, és a tipikus indiai táncokból különösen bharata natyam elemeit teszi magáévá, de még az orissai táncokból is lelhetünk benne csöppnyi elemeket. Rajastán és India emellett a cigányság egyik őshazájaként megjelölt terület is. Sokan állítják ezt népükről. A Tribal ezért a cigány táncok vadságát, heves érzelemvilágát, forróságát is beleolvasztja eszmerendszerébe. Így lesz igazán vérpezsdítő. Hogy azonban véglegesen beírják a stílus nevét a történelembe spanyol, flamencos elemeket is átszivárogtatnak a fúziós táncokba.

A teljes stílus egyébként amerikai. Hol máshol jöhetne létre egy ilyen új irányzat, ami valljuk be a kulturális keverés gyöngye, de nevezhetjük kaotikus zanzásításnak, kultúrsokknak is. Mindent megvizsgálunk, és mindent bekebelezünk, és egy új, modern, rózsaszín szemüvegen át szemléljük. A tribal erőssége azonban, hogy az eredeti stílusokat nem nyirbálja meg, csupán kivesz belőlük elemeket. Képviselői is mind képzett táncosok, akik a törzsi táncok és hagyományos hastáncos vonalak összes alaplépését képesek szépen tiszteletben tartani.

Itt kell még megjegyezni, hogy a Tribal alaphangulata sokban hasonlít azokra a zenei és kevésbé táncos előfutárokra, amelyek a teljes világzenét is formálták. Gondolok itt például a Dead Can Dance-re. Közismerten a legnagyobb kelet kedvelők, és India nem csak ízben hanem témában is megjelent számaikban. De túlordítva ebben Lisa Gerrard égbekiáltóan természetfeletti hangját, meg kell említeni Monica Richardsot is, aki a Faith and the Muse énekesnőjeként, valamint a dark-wave, goth és egyébként kelta hagyományőrzés világában külön divatipart indított. Monica kollekciót készített a különleges, egyedi viseletekből, ami Alba földjén, az Ír-szigeteken és a Skót-felföldön hagyományos zsák szerű viseltekből és boszorkányos külsőből áll.
A korhű divatot a korabeli ábrázolásokról érthette meg. E design jellegzetessége a kelta életfonathoz, vagyis az élet szövedékéhez, és ehhez kapcsolódóan a spárgához és a szalagokhoz köthető. Mint májusfa, szalag és az élet fonatát tartó sorsistennők madzagjai. Ez a szimbólum a szamszárában, az élet végtelen szövedékét leíró szanszkrit kifejezésben, melyben a karma, a sors, az ok-okozat törvényeként lavírozunk, szintén megnyilvánul. Nyilván nem a középkor, hanem inkább a tündérhon a jellemző hangulata Monica Richards ruháira, a mesék világának jellegzetes keltás divatját alkotta meg a maga darkos fantáziájával. Monica itt is inkább modell, mint alkotó. Mégis külső megjelenésén és ruhadarabjain érezhető az a világlátás, az ezoterikus gondolkodás, ami a kelta kultúrkör szeretetéből fakad (több könyvet is írt a női energiákról, félistennőkről).

A Tribal design
A Tribal design magán hordja mindezen kultúrák jegyeit. Külsőséges, de nem annyira lágy, nőies szépségre törekszik, mint Lilith, aki szőrösen, vadul kibolmó hajjal is gyönyörű! A Tribal színei a fekete, a barna és a vörös, alighanem éppen az Indiában is őshonos henna növény alapszínei ezek. Olykor azonban a piros és fehér is megjelenik, a már letűnt spanyol birodalomra emlékezve. A szenvedélyes flamenco (’flamenkó’) nem csak színekben, hanem a ruházatban, a sokszor testhez álló nadrágra tekert kendőkben és habos, szoknyaszerű képződményekben is egyértelműen jelen van. Felül a hölgyek gyakran topot, a csólihoz hasonló felsőt hordanak szári szerű kendőkkel. A frizura egyértelműen az indiai templomi táncosok hajkölteményeit idézi. A spárgák, madzagok, indák nagyon szépen támogatják e mozgásforma ízléses megjelenését. Kígyóznak a táncoson. Mindemellett számtalan kiegészítő jellemző. Ékszerek, apró ékek, mint Indiában, ahol az asszony a család egész vagyonát magán viseli, s a „boltban”, ha kell, ékszereivel fizet.

Tánclépéseiben a Tribal a szögletes bharata natyamot, a spanyol és katalán táncok lágy hullámzását, a hastánc csípő, hasfal és derék munkáját, és a jóga (szintén indiai, jelentése: összekapcsolódni) eszeveszett hajlékonyságát kapcsolja össze. Ettől lesz teljes és gyönyörű. Vagyis ez a stílus a keleti, az orientális táncok újragondolása, egy modern újraélése. Mondhatjuk, hogy cyberpunkos. Annak a szerepjátéknak alaphangulatát képviseli, ami a technika, az elektronika, az ember és gép egyesítésének sötét korát jövendölte meg. A tökéletesség, technológiai precizitás mellett akár a misztika berobbanása közepette is ez az ún. cyberpunk hangulat a jövő embertelenségéről és személytelenségéről szól – amit ma számok: személyi, adó, stb. is képviselnek. A zene is ilyen, elektronikus alappal, sötét hangzással, rockos felhanggal keleti irányzatokat kevernek rá, mint pl. a rága.

Viszont nem lehet nem észrevenni – ha valaki már szemlélődött minden hasonló irányzatban, hogy milyen sok ízt és hangulatot fogad magába e stílus a modern kori gothicból, vagyis a gót hangulatból, ami a népszerű, ám jóval külsőségesebb és felszínesebb emo alapját is képezi. A gothic halálközelisége, szintén természetfeletti érdeklődése, vonzódása a reinkarnációs tanokhoz és az élethez, speciális elvágyódása, dark íze, sötét hangulata szintén megjelenik itt. A Tribal királynői gótikus félistenek lehetnének a hétvégénként megrendezendő, egyébként igen állandó, erős, és szűkkörű gót – zenés közösségek rendezvényeinek. Legyen szó Fekete Lyukról, Voodooról, Gyárról… (puszi Gelkáéknak!) A gothic megjelenik a durván alternatív szabdalt ruhákban, harisnyákban, vágott felsőkben és fura ékszerekben is. A Tribal valahol egy hastánc alapú, indiai gót-dance…
(Elnézést az olvasótól a megmondós stílusért, de mindet csináltam, kóstoltam – s nem utoljára – a hastáncot, s magam is gót klubokban növekedtem, s az ind filozófiával is még számos kör vár rám…) Egyszóval bármelyik goth buliban megtalálható ez a táncstílus, mégha a gótikus mozgás eredetileg nem is az a szépen kígyózó szexi őrület volt, hanem sokkal inkább egy fal felé néző lépkedés és bólogatás. Akik átélték, látták, tudják és tudnának mesélni…

Képviselők
A stílusnak, mint minden más irányzatnak vannak jeles képviselői. Ilyen a már említett Jamila, aki csak nagyobb vonalakban felel meg a mostani Tribal stílusnak, hiszen ma extrémebb, sötétebb hangulatú színpadi művek születnek, és leánya: Suhaila Salimpour. Legjelesebb képviselője az amerikai Rachel Brice, aki jógaóráinak köszönhetően a Tribalon át, hajlékonyságának köszönheti hírnevét. Ő a híres, egyébként mesterségesen, művien összerakott Bellydance Superstars egyik sztárja is, s valljuk be, a legjobb mozgással rendelkezik.
Tehetségek: Van, aki csípőben jeleskedik, van, aki a lépésekben. Általánosan elmondható, hogy pl. asztrológiai jegyünkből lehet következtetni táncformánkra: a Skorpiók csípőmozgása verhetetlen (testtáj: derék), az Ikrek (testrésze a karok, vállöv) a kezekkel, és kézjógával (mudra) érnek el sikereket, az indiai táncosok a lábmunka miatt inkább Nyilasok, Bakok, vagy Hal jegyűek, a néptáncosok Bakok vagy Vízöntők, a Mérleg jelűek pedig összességében minden stílust szépen táncolnak.

Videó a hírhedt és boszorkányos Rachelről (Gina Granditól)

Rachel leginkább a hasfal-játékával, hajlékony kígyózásával és az ütemek erőteljes, keleti táncokban megszokott kiütésével hívta fel magára figyelmet. A többi Bellydance szupersztár is hasonlóan tribalos játékkal szeret szerepelni, pl. Moria, akitől vélhetőleg a kelta kultúrkör sem idegen. Bár meg kell jegyeznünk, hogy a többi hölgy esetében olykor azt érzi az ember, a sok kacat-vacak és túldíszítés mögött már megmozdulni sem lehet, s a tánctudás a designhoz képest elenyésző.
Hazánkban is láttunk azonban sötétebb tónusú Tribal darabokat, pl. Győrffy Katától, Téglás Krisztinától – aki az egyik talán legextrémebb Tribal ízt hozza össze, hastáncot egy Prodigy számra -, ám az indiai íz kivételes és kérlelhetetlenül erőteljes képviselője e stílusban a pécsi Gyenis Boglárka!

Mi a közös Tribal összes elemében és a Tribal képviselőiben?
A kelet felé fordulás, a természetszeretet, a természetközeli design és megjelenési mód, hiszen minden táncos szinte egy boszorkány, - s gyakran valóban nem csak táncban képzettek a hölgyek – s ezzel párhuzamosan a természetfeletti, a láthatatlan keresése. A Tribal a természet tánca, ami törzsi alapokból hoz, ahol a tánc még kultúra, vallás és önkifejezés kifejező eszköze volt. A Tribal megkísérli visszavinni a szemlélőt a lélekhez, s a természet teljességéhez, a művészetet pedig nem egy elvont szolgáltatásként és hobbiként, hanem szolgálatként funkcionálja.
Egységesebb definíció?
Kérem, ilyet ne kérjenek, mert nincs!

HarmoNet tipp: Ha elakadtál a hastánc irányzatai között, kérdezd tanácsadónkat, aki maga is felnőtt és gyermek hastánc oktató! >>

Fodor Kata

(Fotó: A leadképen: Gyenis Boglárka)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x