Mi micsoda? A ghí
Címlap / Szépség-Egészség / Mi micsoda? A ghí

Mi micsoda? A ghí

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Egy indiai témájú gasztroregényben olvastam róla először, azóta sokkal több dolgot megtudtam róla és már ki is próbáltam! Egy próbát megér!  

Honnan származik?
A ghí tisztított vajat jelent, olyan zsíradékot amit a vajból hevítéssel nyernek. Az indiai konyha fontos összetevője, mindennapi életük része. Az ókori Indiában a gazdagságot szimbolizálta. Manapság Európában is egyre elterjedtebb, a csúcsgasztronómiában rendszeresen feltűnik. Megvásárolható készen de házilag is elkészíthető, gazdaságosabb is így.
Miért jobb ez az enyhén édeskés, mogyoróra emlékeztető ízű zsiradék mint a vaj? A nehezebben romlik mint a vaj, sokáig eltartható, sütésre is alkalmas. Az ayurvéda szerint fiatalító és hosszú életet adó hatása van.


Mit tartalmaz?
Fokozza az ételek ízét, elõsegíti a tápanyagok felszívódását,segíti az agy mûködését.
Az ayurvéda szerint a ghí összehangolja a testet és az elmét. Fiatalító hatású, hosszú élettartamot nyújt. Mindennapos fogyasztásra javasolt, de nem szabad nagy mennyiségben.
Piríthatunk benne fűszereket, amelyek hatását fokozza ez az eljárás.

Mi készüljön belőle?
Alkalmas főzésre és sütésre egyaránt. Például az eddig vajban sütött ételek új alternatívája lehet a ghí. Nem habzik és nem ég meg, így nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok. Az indiai konyhában rendszeres hozzávaló, úgy vélik a rizs egy csepp ghível már mennyei eledellé lép elő.

(a képen látható módon is fogyasztják, a frissen sült kenyérszerű lepényre kennek egy kis ghít)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4284 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x