A gyógylovaglásról
Címlap / Szépség-Egészség / A gyógylovaglásról

A gyógylovaglásról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A lovaglás gyógyító hatásáról már az ókorban írt Xenophón, azonban orvosilag elismert, terápikus alkalmazására csak a hatvanasas évek közepétől került sor. Azóta a világ számos országában eredményesen működik a hippoterápia, testi és értelmi fogyatékosok, testileg és lelkileg sérültek gyógyítására. 

A lovaglás gyógyító hatásáról már az ókorban írt Xenophón, azonban orvosilag elismert, terápikus alkalmazására csak a hatvanasas évek közepétől került sor. Azóta a világ számos országában eredményesen működik a hippoterápia, testi és értelmi fogyatékosok, testileg és lelkileg sérültek gyógyítására.

Mikor érdemes lovas terápiát alkalmazni?
Tartási gyengeség, gerincferdülés, extrapyramidális mozgászavar, agyvérzés utáni féloldali bénulás, izomatrophia, distrophia, sclerosis multiplex, értelmi fogyatékosság, személyiségzavar, autizmus, pszichoszomatikus zavarok, szív-keringési megbetegedések, infarktus utókezelése, civilizációs betegségek esetén, nem csak gyerekek, hanem felnőttek számára is.

A gyógylovagoltatáshoz a speciálisan kiképzett lovon kívül szakképzett gyógytornász, pszichológus, konduktor, terápiás lovasoktató, valamint orvosi ellenőrzés szükséges, tehát az nem elég ha ismerősünk lován száron vezetgetjük egy keveset a beteget, ez önmagában nem gyógylovagoltatás!

Gyógylovagoltatás területei
Magyarországon a lovasterápia egy viszonylag új, kiegészítő eljárás. Annyi azonban bizonyos, hogy a gyógylovagoltatás fajtáinak meghatározásakor nyugodtan tekinthetjük példának a Nyugat-Európában régóta kialakult rendszerezést.
Ennek alapján kétféle irányzatot különböztetünk meg:
1. az egyik “csak” kiegészítő eljárás, amely tudatosan megtervezett, célzott és csak klinikai rehabilitációval lehet eredményes
2. a másik irányzat egy speciálisan kialakított szabadidős tevékenység, melyben egy időben fellépő terápiás hatások kerülnek kihasználásra

A hippoterápia
A hippoterápia során a ló egy “élő gyógyászati segédeszköz”. A kezelést általában a gyógytornász irányítja. A hippoterápia a neurológia törvényszerűségein alapuló terápia, melyen belül a lónak az emberével hasonló mozgás lefutását és a fellépő háromdimenziós mozgásimpulzusokat használja fel. Éppen ezért a szakemberek a hippoterápiát főként neurológiai betegségek és ortopédiai korképek esetében javasolják.

A kezelés során javul a résztvevő személy tartása, ízületi mozgékonysága erősödik, nyúlik az izomzata, fejlődik az érzékelése, javul az egyensúlyérzéke és mozgáskoordinációja. A folyamat úgy megy végbe, hogy a ló hátsó lábainak és medencéjének mozgása áttevődve a lovasra olyan tartási reakciókat vált ki, melyek járáskor automatikusan kiváltódnak. Ez az egyetlen olyan terápia, mely a járásnak megfelelő előrehaladó mozgás érzékelését kínálja a központi idegrendszernek.

Gyógypedagógiai célú vagy fejlesztő lovaglás
A gyógypedagógiai célú vagy fejlesztő lovaglást és a lovastornát a szakemberek elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, viselkedési, tanulási zavarok, valamint értelmi fogyatékosság, autizmus esetén javasolják. Itt a ló mindhárom járásmódját igénybe vesszük a kezelések alatt és a kezelt önállóan is lovagolhat megfelelő körülmények biztosításával. A gyógypedagógiai lovaglás során az ember-ló együttműködése eredményeképpen létrejövő pszichológiai értékek kerülnek előtérbe az egyén fejlesztése érdekében.

A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, az állat testének a melege, puhasága, járásának ringatása, melyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket. Ezt a közelséget játékos gyakorlatokkal, különféle utasításokkal lehet elérni, pl. “Nyúlj fel a labdáért!”, “Nézd meg a fülét!”. A ló közelségének pozitív hatása miatt a kezelések nemcsak lovaglásból, hanem foglalkozások előtti - utáni simogatásokból, lóápolásból is állnak. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ráhangolódhassanak a rájuk váró feladatra. A gyermekek általában nem félnek a lótól, esetleg kezdetben a magasságtól és a mozgástól, de ez gyorsan oldódik és egyre magabiztosabbak, bátrabbak lesznek, határozottságuk, felelősségérzetük nő, csakúgy mint egészséges társaiknak.

Akadályozottak sportlovaglása
Akadályozottak sportlovaglása, a gyógy-lovaglás ezen ága a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését, valamint sportolási lehetőség kiszélesítését célozza meg. Akik - főként a terápiás kezelés eredményeképpen - képessé válnak valamely lovassport űzésére, akár egymással, akár egészséges társaikkal is összemérhetik tudásukat, természetesen kompenzatorikus segédeszközök, pl. kétujjas kesztyűk, biztonsági kapaszkodók, megemelt kápájú, görgőkkel, csatokkal ellátott nyergek segítségével, amik megteremtik nemcsak a versenysport, hanem a szabadidősport és a fogathajtás lehetőségét is. Az akadályozottak sportlovaglásának a szabadidő kellemes eltöltése mellett tehát társadalomintegrációs szerepe is van.

Érdeklődni a gyógylovaglással kapcsolatban a 06-209 -363279-es telefonszámon Horváth Krisztina gyógypedagógusnál, vagy a Magyar Lovasterápia Szövetségben Barna Csillánál a 475-7018 számon lehet.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2702 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x