Klasszikus balett
Címlap / Szépség-Egészség / Klasszikus balett

Klasszikus balett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Kialakulása a XVII. századra tehető. Franciaországból indult útjára, majd meghódította Oroszországot is. A klasszikus táncosokat rendkívüli fegyelem jellemzi, másként ezt a műfajt nem is lehet művelni. A táncos feszíti, gyúrja testét, de érzi, meglesz a mozdulat... és tényleg meglesz neki. 

Kialakulása a XVII. századra tehető. Franciaországból indult útjára, majd meghódította Oroszországot is. A klasszikus táncosokat rendkívüli fegyelem jellemzi, másként ezt a műfajt nem is lehet művelni. A táncos feszíti, gyúrja testét, de érzi, meglesz a mozdulat… és tényleg meglesz neki. Magyarországon középfokú képzés Győrött illetve Pécsett folyik. A balett dekoratív művészet, a táncnak csak mondanivalója van. Ennek kifejezésére alkalmasak a modern táncok. Az elmúlt évszázadban rengeteg modern tánc alakult ki. Ezeket technikájuk alapján különíthetjük el:

- Graham-technika
- Limon-technika
- Chuningham-technika
- kontakt inprovizáció
- pantomim

"A test mondja meg az igazat" - mondta Martha Graham, a technika kidolgozója - "a belsőnk diktál, a lelkivilágunk kivetülése legyen a tánc!"
Technikája: a mozgás egy pont körül történik, cup (csésze kéztartás), contraction-realese váltakozása adja a mozgás lüktetését.

Magyarországon a kortárs táncművészetben igen elterjedtek ezek a technikák. Pl.:

- Szegedi Kortárs Balett - koreográfus: Juronics Tamás (képünkön a Szegedi Balett 10 éves társulata látható). A művészeti vezető feladatait is ellátó Juronics Tamás eddig 13 önálló darabot koreografált, amelyek közül több jelentős külföldi sikert aratott. Legutóbbi táncművét, a Sárembert az első emberpárról szóló Szeged környéki népi eredetmondák ihlették. A balettben már nincs semmi népi, a szereplők a két őselemből, a vízből és a porból indulva válnak érző, szerelmes, szenvedő sáremberekké. A jelenleg mindössze 13 táncosból álló együttes komoly szakmai elismertségnek örvend. Pataki András együttes vezető, Zarnóczai Gizella magántáncos és most legutóbb Juronics Tamás művészi munkáját Harangozó-díjjal honorálták. Juronics a tel-avivi nemzetközi kortárs koreográfus verseny zsűrijétől előadói különdíjat is kapott, és idehaza a Philip Morris Nemzeti Balett díjjal is kitüntették. A Szegedi Kortárs Balett speciális színfoltként jól betagozódott a hazai táncéletbe, rajtuk kívül nincs más állandó, profi kortárs táncegyüttes Magyarországon.
- Budapest Táncszínház - koreográfus: Földi Béla
- Frenák Pál Társulat
- Bozsik Ivett Társulat
- Artus Táncszínház

További kortárs társulatok: http://www.extra.hu/atellana/p33.htm
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3433 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x