Fogyni strandon, vízben? Táplálkozási tippek úszóknak
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyni strandon, vízben? Táplálkozási tippek úszóknak

Fogyni strandon, vízben? Táplálkozási tippek úszóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Az úszás a legjobb fogyasztó módszer. Azonban csak rövidtávon bírjuk. Az úszáshoz helyes táplálkozás kell, hogy elnyerjük erőnlétünket. Ha okosan étkezünk, fittek, erősek, ugyanakkor a sok-sok pancsolástól garantáltan karcsúak leszünk. Kulcsfogalom: a szénhidrát. Ismerd meg! Nem csak sportolóknak... 

Mit együnk és mit igyunk?
Verseny ill. edzés előtt az elfogyasztott tápláléknak főleg szénhidrátokból kell állnia, mivel úszás alatt a szervezetünk főleg szénhidrátokból nyeri az energiát. Éppen ezért a helytelen táplálkozás (alacsony szénhidrát tartalmú zsíros ételek) kedvezőtlenül befolyásolja a teljesítményt.
Szénhidrát gazdag ételek: tészta, kenyér, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, gyümölcslevek.
Javasolt mennyiség: 1,5-3g szénhidrát /testsúlykg 2-4 órával edzés ill. verseny előtt.


Ha profi vagy - egész napos verseny alatt ezt edd, vagy ha nem vagy profi, de a nyaraláson minden nap keményen úszol 
 • Ha kevesebb, mint egy óra van két versenyszám között, akkor a könnyen felszívódó , szénhidrátdús ételeket kell fogyasztani: gyümölcslé, banán, keksz, pirítós kenyér, energia ital korlátozott mennyiségben.
 • Ha 2-4 óra szünet van két versenyszám között, nagyobb mennyiségű szénhidrát gazdag ételt javasolt fogyasztani: péksütemény, gyümölcs, szénhidrát tartalmú ital
 • Ha 4 óra, vagy annál több idő van két versenyszám között, a szénhidrátok mellett fogyasztható fehérje is. :
 • Alacsony zsírtartalmú joghurt
 • Margarinos/teavajas zsemle gyümölcslével
 • Pulykasonkás szendvics (magvas kenyérből)
 • Alacsony zsírtartalmú tej
 • Gyümölcslé
 • Puding
Edzést, ill. versenyt követően 30 percen belül legalább 70% szénhidrátot tartalmazó ételt kell fogyasztani . (Ha nagyon fogyni szertnél, akkor ekkor ilyet ne fogyassz. Ekkor fogyás érhető el, de legyengüléssel, átmeneti erőtlenséggel számolj!) Ezt követően 75-100 g szénhidrátot 2-4 óránként. Erre azért van szükség, mert az izmokban lévő szénhidrát raktárakat így tudjuk feltölteni. Az alacsony szénhidrát tartalmú étkezés (40%) nem elegendő ahhoz, hogy lemerült szénhidrátkészletünket pótolni tudjuk.


Utazás alatt gyakran előfordul, hogy gyorsétkezdében „landolunk”. A gyorsétkezdékben árusított ételekkel (hamburger, pizza, hasábburgonya, rántott húsok) az a legnagyobb probléma, hogy meglehetősen zsírosak, kevés szénhidrátot tartalmaznak, ráadásul a húsok gyenge minőségű nyesedék áruból készülnek. Az élelmiszer boltokban nagyobb választék áll rendelkezésünkre, lehet alacsony zsírtartalmú ételeket, zöldségfélét, gyümölcsöt is találni. Ez az „egészségesebb út.”

HarmoNet tipp: Nagy strand és flört horoszkóp 2009 >>

Jusson eszünkbe az, hogy a magas szénhidráttartalmú ételt kell keresni a polcokon (ezek a nem hizlalo, de erőt adó ételek) Nem csak úszáshoz, más sporthoz is jó lehet:
 • friss gyümölcs
 • gyümölcslé
 • zöldségfélék
 • mazsola
 • keksz
 • péksütemény
Folyadékpótlás
Ha az úszás alatt elvesztett folyadékot vízzel pótoljuk, akkor még mindig ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének, különösen a nyári hónapokban. És legyünk őszinték. Két csobbanás között neked a víz jut eszedbe?

Ha a folyadék veszteség a testsúly 2% - nak elvesztésével jár, akkor jelentős teljesítmény csökkenés jön létre. Sajnos a szomjúságérzés már későn, a nagyfokú folyadékveszteség beálltával jelentkezik, ilyenkor már nagyon nehéz pótolni az elvesztett folyadék mennyiségét.
A dehidráció (= folyadék hiány) elkerülése érdekében fontos a verseny/edzés/úszás előtti, közbeni és utáni ivás. Számos kutatás bizonyította, hogy a szénhidrát tartalmú italok javítják a teljesítményt, gátolják a dehidráció kialakulását.


Néhány tanács a dehidráció elkerülésére:
 1. testsúlymérés minden edzés előtt és után: 2-3 pohár folyadékot inni minden elvesztett 50dkg után
 2. minden résztáv között kell inni (tartsunk kulacsot a medence szélén)
 3. a legmegfelelőbb ital az izotóniás ital( Isostar, Peeroton stb), mivel a benne lévő szénhidrát és só segíti a folyadék felszívódását, a folyadék egyensúly javul, a szénhidrátok energiát szolgáltatnak a működő izmoknak.
 4. A szénsavas italok gyomorfal feszülést, csökkent mértékű folyadékbevitelt eredményeznek, ezért fogyasztásuk nem javasolt
 5. Az alkohol és koffein tartalmú italok vízhajtó hatásuk miatt vezetnek dehidrációhoz és elektrolit hiányhoz, ezért fogyasztásuk szintén nem ajánlott
 6. Ellenőrizzük vizeletünk színét. A sötét szín dehidrációt jelez.
(Képek: piqs.de)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11258 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x