Téli tippek depresszió ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Téli tippek depresszió ellen

Téli tippek depresszió ellen

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Túl a karácsonyon, Szilveszteren, de még messze a tavasztól. Az embereknek elegük van a szürke, természetes fény mentes időszakból, s a nap sugarai után vágyakoznak. Hosszú távon azonban a mesterséges világítás káros következményei lehetnek a szervezetre. 

A melatonin felelős a mély alvásért
Rövidebb nappalok, esős, borongós idő. Ez okozza, hogy télen sokkal kevesebb napfény jut a szervezetünkbe, mint egyébként. Az eredménye lehangoltság, fáradság: nehezebben kelünk ki az ágyból reggelente, kényszeredetten kezdünk el dolgozni is. A szervezetben az ébrenlét során méreganyagok halmozódnak fel, amiktől az alvás során szabadul meg a szervezet. Éppen ezért nagyon fontos a melatonin, az agyunkban lévő tobozmirigy által termelt anyag, ami elősegíti a mély alvást. Ha a természetes napfényt mesterséges fényforrásokra cseréljük, a szervezetünkben felborul a melatonin termelés, s ha sorozatosan nem alusszuk ki magunkat, ez a szervezet kimerüléséhez vezet.

Ez depresszió?
A fény hiánya azonban nem csak fáradékonyságot és lehangoltságot eredményezhet, hanem az arra hajlamosoknál, akár szezonális depresszióit is okozhat. A felmérések szerint hazánkban az emberek csupán egy százaléka szenved tőle. De hogyan lehet felismerni a valós téli depressziót? Lehangoltság, koncentráció hiány, bágyadtság, szexuális aktivitás hiánya, ezen kívül idegesség, megnövekedett étvágy, tompa végtagfájdalom jellemzi. A depressziós ember általában elzárkózik a külvilágtól is.Enyhíthetőek a panaszok

A mesterséges megvilágítás jóval kevesebb fényerővel bír, mint a természetes. Éppen ezért, ha kisüt a nap, rögtön el kell húzni a függönyöket a nagy ablakok előtt, hogy a lakás, vagy az iroda begyűjtse a fényt. Fontos, hogy a hideg ellenére is kimozduljunk és minél több időt töltsünk a szabadban, hosszú sétákat tegyünk a feltöltődés érdekében. Ha odafigyelünk az étrendünkre, megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe, enyhíthetjük a panaszokat. A kedélyállapotunk javításában pedig nagy szerepe van a szerotoninnak is, sőt hiánya közrejátszik a depresszió kialakulásában. Pótolhatjuk, ha sok banánt, csokoládét, paradicsomot, diót eszünk.

Medipress

Kép:
piqs.de: jenslassen - Wintersonne2
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4229 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x