E-számok listája: Természetesek, mérgezők, allergének -...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / E-számok listája: Természetesek, mérgezők, allergének - melyik fogyasztható?

E-számok listája: Természetesek, mérgezők, allergének - melyik fogyasztható?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

A színezőanyagokat azért keverik az élelmiszerekbe, hogy a vásárlók szívesebben megvegyék az árut, amely az adalékkal "friss"-nek vagy "természetes"-nek tűnik. Az élelmiszer-adalékok egyáltalán nem jelentenek újdonságot, hiszen már régóta sózzuk-borsozzuk az ételeinket. Érdekes módon a nátrium-kloridnak még sincs E-száma. 

 

Rendezvénynaptár
Az engedélyezett adalékokat a következő öt csoportba lehet sorolni:

Színezőanyagok
A színezőanyagok többnyire bonyolult szerves molekulák; közéjük tartozik a klorofill (E140). A színezéshez elemeket is használnak, például szenet (E153), alumíniumot (E173) – gondoljunk a süteményeken csillogó "gyöngyökre" –, ezüstöt (E174) és még aranyat (175) is. Egyszerű szervetlen színezőanyagok például a vas-oxidok és vas-hidroxidok (E172), a kalcium-karbonát (E170) és a titán-dioxid (E171). Ez utóbbi színezi például fehérre a borsmentás tölteléket.

Tartósítószerek
A tartósítószerek közé tartozik a kén-dioxid (E220), a nátrium-szulfit és nátrium-diszulfit (E221, E223)), a kálium-diszulfit (E224), a kalcium-szulfit és a kalcium-diszulfit (E226, E227). A kén-dioxidot és sóit már az ókori Egyiptomban is felhasználták. Ezek a vegyületek ma gyakran kimutathatók a borokban. A húsok tartósításához kálium- és nátrium-nitritet (E249, E250) és -nitrátot (E252, E251) használnak. A sonka a nitritektől lesz étvágygerjesztően rózsaszín. Az ecetsavval (E260) és kálium-, nátrium-, kalcium-sójával (E261, E262, E263) a savanyúságot tartósítják.

Antioxidánsok
Az antioxidánsok is hozzájárulnak az anyagok frissen tartásához. Ezek az anyagok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Antioxidáns például a citromsav (E330), amely a citrusfélék természetes anyaga, és a citromsav nátrium-, kálium- és kalcium-sója (E331, E332, E333). Ugyancsak antioxidáns a foszforsav és az előbbi három fémmel alkotott sója (E339, +34, E341). A savat például a Colában használják, és általában fel is tüntetik a nevét a címkén. A glicerin (E422) szintén ebbe a csoportba tartozik.



Emulgeálószerek, stabilizálószerek, sűrítőanyagok, zselésítőszerek

Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagya krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető. Stabilizátorok. az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

Egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók, fényezők
Az "egyéb" vegyületek közül ismerős lehet a nátrium-karbonát vagy -hidrogén-karbonát (E500), a kálium-, ammónium-, magnézium-karbonát vagy -hidrogén-karbonát (E501, E503, E504), a sósav (E507) és ennek kálium-, kalcium- és ammónium-sója (E508, E509, E510). Használnak lúgos vegyületek is, például nátrium-, kálium-, kalcium-, ammónium- és magnézium-hidroxidot (E524, E525, E526, E527, E528).

E-számok:
100 Kurkumin (sárgára színez, az indiai konyha évezredek óta használja)

E101 Riboflavin (B2 vitamin, sárgára színez)

E101a Riboflavin-5’-foszfát (a fenti vízben könnyebben oldódó formája)

E102 Tartrazin (szintetikus sárga festék, allergén lehet)

E103 Krizoin

E104 Kinolin ( szintetikus sárga színezék, allergén, egyes országokban nem használható)

E106 Riboflavin-5-nátriumfoszfát (az E101 módosított formája)

E107 Yellow 2G (sárga színezék, szintetikus, egyes országokban tiltott, allergiás reakciót válthat ki)

E110 Sunset Yellow FCF (szintetikus sárga színezék, mely jól bírja a hőkezelést, allergiás reakciót válthat ki, főleg aszpirin érzékenyekben)

E111 Orange GGN (narancssárga színezék)

E120 Kárminvörös (vörös színezék, esetlegesen allergén, a Dactylopius coccus nevű rovarból állítják elő)

E121 Orcein (vöröses barna színezék, melyet zúzmóból állítanak elő, az EU-ban nem használható)

E122 Karmoizin (szintetikus vörös színezék, jól bírja a hőkezelést, allergén lehet, egyes országokban tiltott)

E123 Amaranth (szintetikus bordó festék, csalánkiütést okozhat)

E124 Brilliant Scarlet 4R (szintetikus vörös színezék, mely jól bírja a hőkezelést, allergiás reakciót válthat ki, főleg aszpirin érzékenyekben)

E125 Scarlet GN (színezék)

E126 Ponceau 6R (színezék)

E127 Eritrozin (piros színezék, magas hőmérsékleten jódtartalmú melléktermékek keletkeznek belőle)

E128 Red 2G (szintetikus vörös színezék, zavarhatja a hemoglobin működését, Európa nagy részében tiltott a használata)

E129 FD&C Red 40 (szintetikus vörös színezék az E123 helyettesítésére dolgozták ki, de ugyanúgy okozhat allergiát)

E130 Indantrén kék (színezék)

E131 Patent Blue V (szintetikus kék színezék, allergén)

E132 Indigó-kármin (eredetileg az indigóból, ma már szintetikusan állítják elő, esetleg csalánkiütést okozhat)


E133 Brilliant Blue FCF (szintetikus kék színezék, az E102-vel együtt zöld szíenzésre használják, több országban tiltott)

E140 Klorofill (növényekből nyert zöld színezék)

E141 Klorofill-réz komplex (zöld színezék, az E140 származéka)

E142 Greens S (szintetikus zöld színezék, egyes országokban tiltott)

E150a Karamell (barna színezék, cukrok hevítésével állítják elő)

E150b Karamell szulfid (barna színezék, az E150a származéka)

E150c Ammónia karamell (barna színezék, az E150a származéka)

E150d Ammónia karamell-szulfid (barna színezék, az E150a származéka)

E151 Black PN (fekete-lila szintetikus színezék)

E152 Black 7984 (szintetikus fekete színezék)

E153 Szén (fekete színezékként használják, esetlegesen rákkeltő lehet)

E154 Brown FK (öt szintetikus színezék keveréke, barna színű, több ország tiltja használatát)

E155 Csokoládébarna HT (szintetikus színezék, aszpirin érzékenyekben allergiát okozhat, több ország betiltotta)

E160a Karotin (színezék, az A-vitamin előanyaga, sárgarépából állítják elő)

E160b Annatto, bixin, norbixin (Sárga, vörös színezék, melyet a Bixa orellana nevű fa terméséből állítanak elő, az erősen allergén E102 helyettesítésére használják)

E160c Kapszantin (vörös színezék, melyet vöröspaprikából nyernek, húsok, tojás színezésére használják)

E160d Likopin (vörös színezék, paradicsomból nyerik, rákmegelőző hatása van)

E160e Béta-apo-8’-karoténsav (narancsvörös színezék, természetesen a narancsban található, de többnyire szintetikusan állítják elő)

E160f Béta-apo-8’-karoténsav-etil észter (narancsvörös színezék, az E160e származéka)

E161a Flavoxantin (sárga színezék, szinte minden növényben megtalálható színanyag)

E161b Lutein (sárga színezék, növényekből nyerik, tojások színezésére használják)

E161g Kantaxantin (narancssárga színezék, szinte minden növényben megtalálható anyag, húsok színezésére gyakran használják)

E162 Betanin (vörös színezék, céklából nyerik, csecsemőkre veszélyes lehet nitráttartalma miatt)

E163 Antocián (természetes növényi színayag, a kémhatástól függően kéktől a vörösig terjedhet a színe, szőlőből vagy vöröskáposztából nyerik)

E170 Kálcium-karbonát (mész, fehér színezékként használják)

E171 Titán-dioxid (az ilmanit nevű ásványból állítják elő, a szervezet szinte egyáltalán nem szívja fel)

E172 Vasoxidok és -hidroxidok (magyar nevén rozsda, sárga, vörös, barna színezékként használják)

E173 Alumínium (sütemények ezüst díszítésére használják, nagy mennyiségben idegrendszeri zavarokat okozhat)

E174 Ezüst (sütemények ezüst díszítésére használják)

E175 Arany (sütemények, cukrok díszítésére használják)

E180 Rubin pigment (szintetikus színezék)

E181 Tannin (természetes eredetű, sárgás-barna színezék)

www.szelektiv.hu

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Nudeln
piqs.de: Cyrus - Zahnstocher





 
 
[ 7542 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x