Jelek a körmökön - milyen betegségre utalnak?
Címlap / Szépség-Egészség / Jelek a körmökön - milyen betegségre utalnak?

Jelek a körmökön - milyen betegségre utalnak?

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

A tiszta és szépen ápolt körmök jó benyomást keltenek rólunk, éppen ezért érthető, hogy gondot fordítunk a manikűrre. Körmeink azonban nem csupán a higiéniával (és esztétikummal) szemben mutatott elkötelezettségünkre mutatnak rá, hanem egészségi állapotunkra nézve is fontos információkat adnak.  

Nem árt kicsit megvizsgálni őket, mivel jónéhány betegséget előjelezhet állapotuk. A köröm önmagában nem élő szövet, az alatta fekvő és az azt környező régiók viszont igen, és meglehetősen sérülékenyek. Az azokat érő fertőzések jelei a körmökön is megjelennek.

Mit olvashatunk le a körömről?
A körmök nem csak a jelenlegi egészségi állapotról, de a múlt traumáiról és betegségeiről is árulkodnak, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők milyen betegségben szenvedtek. A körmök azonban nemcsak a fizikai hogylétről tudósítanak, hanem tájékoztatnak az ember személyiségéről, sőt szexuális beállítottságáról is. Ugyanis az egészség és a temperamentum összefüggenek, ezért bizonyos körömtípusok érzelmi jellemzőknek felelnek meg.Mikor egészséges a szervezet? Ha a körmök rózsaszínűek, kissé domborúak
. A színbeli, felületi és strukturális szabálytalanságok hátterében többféle ok állhat. Rosszabb esetben szisztémás betegségekre vagy akár fertőzésre is utalhatnak.

Mit jeleznek a köröm különböző elváltozásai?
 • A sárga köröm következménye lehet a túlzásba vitt körömerősítő-kezeléseknek, de sárgaságot is jelezhet.  A köröm megköti a kémiai anyagokat. Bizonyára sokan láthattak közülünk dohányzástól megsárgult körmöket. A sárga körmök – a fent említetteken túl – májbetegséget, diabéteszt, nyirokrendszeri zavarokat és krónikus bronchitist is jelezhetnek.
 • A lágy, puha körmök törékeny szervezetet, gyenge egészségi állapotot szimbolizálnak, viszont az erős körmök masszív alkatot, ellenálló, szívós szervezetet reprezentálnak.
 • A körmön lévő bordázat krónikus betegségre, idegi problémára utal. A hosszában recézett köröm anyagcserezavart jelez, a haránt recézet köröm pedig akut betegségre (skarlát, tífusz, influenza) vagy valamilyen táplálkozási zavarra, ideg-összeroppanásra enged következtetni. Ha a harántvonalak mellett a köröm hullámossá válik, akkor ez a fertőző betegségen kívül utalhat szívrohamra is. Ezt a fajta körömelváltozást dr. Beau-ról nevezték el.
 • A körömrepedés öregkorban gyakori, de jelképezhet idegbetegséget is. 
 • A rágott körmök elfojtott szexualitásról árulkodnak. A spatulaujjú, rágott körmök tulajdonosáról azt mondják, hogy szenvedélyes, erotikus ember.
 • A lapos, lemezszerűen felhasadt körömnek, különböző idült betegség lehet az oka, vagy valamilyen vegyi ártalom (mosás, lúg) következménye.
 • Ha a köröm karomszerűvé válik, ez szifiliszes megbetegedést jelképezhet. Ha a köröm teljesen leválik, ez súlyos mérgezési tünetet szimbolizál.
 • A töredezett köröm jelezhet vashiányt, de biotin-hiányt, de vese-, pajzsmirigy-, és keringési zavart is.
 • A köröm megvastagodása keringési zavarra utal.
 • A homorúan felpöndörülő körmök (kanálkörmök) hátterében leginkább vas- és B12-vitamin hiány áll, de okozhatja a köröm elszarusodása is
 • A C-vitamin hiánya miatt szintén felhasadhat, rojtosodhat a köröm. Ugyanezek a tünetek jelezhetnek pszoriázist, folsav-hiányt és fehérjeszegény táplálkozást is.
 • Gödrök a körömben leginkább pszoriázisra utalnak.
 • A B12-vitamin hiánya miatt sötétek lehetnek a körmök.
 • A sápadt körmök a vashiány jelei, illetve máj-, veseműködési zavarral is összefügghetnek.
 • A vörös körmök szívbetegségre utalhatnak.
 • A kékes körmök oxigénhiányt jeleznek (asztma, emfizéma, légúti- és keringési betegségek)
 • A szürkés körmök hátterében artritisz, glaukóma, szívbetegség illetve tartós alultápláltság állhat.Figyelem:

Ügyeljünk körmeink állapotára! Legyünk figyelemmel az azokon jelentkező elváltozásokra – de legyünk tudatában egyszersmind annak is, hogy azok egészséges szervezet esetén is megjelenhetnek. Nem kell tehát megijedni minden enyhe változás miatt. Amikor azonban tartós jelenségről van szó, bizony, érdemes odafigyelni és orvoshoz fordulni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 47047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x