Túlhajszoltad magad? Alvás helyett relaxálj!
Címlap / Szépség-Egészség / Túlhajszoltad magad? Alvás helyett relaxálj!

Túlhajszoltad magad? Alvás helyett relaxálj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-08

A relaxáció egyszerűnek tűnő módszerei gyógyírt jelenthetnek a rohanó életvitel, a stressz, az érzelmi és pszichikai túlpörgetettség és a fizikai fáradtság tüneteire egyaránt.  

          
Rohanó világunkban egyre több kihívással kell szembenéznünk napról napra, egyre több mindennek kell megfelelnünk. Egyre kevesebb alkalmunk marad arra, hogy kikapcsolódjunk, lazítsunk, csak önmagunkkal foglalkozzunk, vagy visszavonuljunk - legalább egy kis időre.  A folyamatosan felgyülemlő feszültséget egy bizonyos pont után már nagyon nehéz levezetni, s ez végül testi tünetekhez is vezethet: fájdalmak, rossz testtartás, merev izmok, ízületek, keringési problémák, krónikus fáradtság, ideggyengeség stb.

Az izmok ellazításán alapuló relaxációs módszerek célja, hogy megszüntessék a szorongásból, teljesítménykényszerből, túlhajszoltságból eredő testi és lelki tüneteket. A szorongás egyik tipikus jele ugyanis az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor már elmúlt és ellazultunk. Az izmok túlzott feszülése fáradékonyságot, fejfájást, derékfájásokat, sőt,  különösen szorongató helyzetben még akár izomlázat is okozhat. 

A relaxáció során a szervezet alapanyagcserére kapcsol, a test minden részében csökken az izmok feszültsége, miközben az éber tudati állapotot jellemző béta agyhullámokat mélyebb alfa és théta agyhullámok váltják fel.  A relaxációs technikák rendszeres gyakorlása révén nemcsak az izmok feszülését könnyebb megszüntetni, hanem a szívritmust, a vérnyomást, a légzést és egyéb testi funkciókat is képesek leszünk pozitív irányban befolyásolni.
Felmérések szerint egy 20 – 30 perces relaxáció közel annyi stressztől szabadítja meg szervezetünket, mint 3 – 4 órányi alvás!

A relaxációs technikák típusai:
Aktív - a relaxáció folyamatát a személy saját energiájával indítja el (jóga, autogén tréning)
Passzív – a relaxációs eszközök által stimulált relaxáció (audio - vizuális stimuláció, speciális zenei anyagok).

Jógával a tökéletes ellazulásért

Hogyan válaszd ki, melyik a legmegfelelőbb relaxáció?

Ha némi fizikai aktivitás is jól jönne, próbáld ki a jóga valamelyik válfaját! A legtöbb jógafajta kímélő és könnyed mozgássorokat tartalmaz, amelyek az egész testet átmozgatják és ellazítják, ugyanakkor a mély megnyugvást és felfrissülést akár már egy alkalom után is érezheted.
A túlzásba vitt szellemi munka és tartós kialvatlanság esetén egy-egy mélyrelaxációs hanganyag  gyors segítséget hozhat. Kialakulóban lévő fizikai tünetek esetén nem árt, ha az autogén tréninget is megtanulod és rendszeresen használod önmagad gyógyítására.

A relaxáció pozitív hatásai:
- Csökken a vérnyomás és a pulzus, javul az agy vérellátása és a teljes vérkeringés.
- A jobb és a bal agyfélteke képes harmonikusabban, egymást kiegészítve és erősítve együttműködni. - Erősödik a koncentrációkészség, növekszik az intelligenciaszint, a kreativitás, a memória és az agy kapacitása.
- A stresszes állapotok és egyéb zavaró hatások emlékképei törlődnek, beáll a fizikai és érzelmi egyensúly állapota, nő az endorfinszint.
- Javul a szervek, leginkább az agy oxigénellátása, sokkal jobban, mint a mély alvás alatt.
- Csökken a vér tejsavtartalma és koleszterinszintje (ez utóbbi akár 30% - al is csökkenhet). Javul a jótékony és a káros koleszterin fajták aránya).
- Több alfahullám termelődik az agyban, melyek jó minőségűek és szinkronizáltak, amik egyben jelentősen javítják a testünk sejtjeinek megújulási folyamatait.

Zsemlye Zsanette

Képek : piqs.de
Nessquick: relax
kk+: Yogini
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x