Új nyálteszt segíti a Hepatitis C szűrést
Címlap / Szépség-Egészség / Új nyálteszt segíti a Hepatitis C szűrést

Új nyálteszt segíti a Hepatitis C szűrést

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

A Hepatitis C vírus korunk egyik legveszélyesebb és legalattomosabb betegsége, hiszen az első tünetek észleléséig akár a máj 70-80%-át is képes tönkretenni. A Hepatitis C vírus elleni küzdelem fontos állomásaként egy egyszerű és fájdalommentes szűrési módszert mutatott be a Májbetegekért Alapítvány. A nyálteszt pár perc alatt kimutatja a beteg esetleges érintettségét, amely azért is számít mérföldkőnek, hiszen így lehetővé válik a betegség korai stádiumban való felismerése. 

A HCV Antitest Gyorsteszt egy egyszer használatos nyálteszt, mely a Hepatitis C vírus antitestjeinek kimutatására szolgál. Azért jelent hatalmas áttörést a magyarországi szűrésekben, mert nem vérvételes vizsgálatról van szó, hanem nyál alapján történő tesztelésről, ami teljesen fájdalommentes, a minták kezelése pedig biztonságosabb és a vizsgálandók megnyerése is könnyebb a mintavételhez. A vizsgálat elvégzéséhez javasolt orvosi felügyelet, eredménye pedig 20 perc után válik láthatóvá.

Minden tizenkettedik ember fertőzött
A Hepatitis C vírus tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon több mint félmilliárd – vagyis minden tizenkettedik - ember hepatitis B vagy C fertőzött. És többségük nem is tud a betegségéről, annak ellenére, hogy a kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban sajnos nincsen oltóanyag, így a fertőzés ellen kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni.

A Hepatitis C, azaz a „májmoly vírus”

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a „májmoly vírus” (hepatis-C vírus) terjedésének pontos útjait: a vírus kizárólag vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Ezután éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, ugyanis a máj gyulladása nem jár fájdalommal, és a májsejtek 70-80 %-a is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus által okozott májsejt pusztulást (szakszóval: molyrágás-nekrózist), a kötőszövetes átalakulás követi. Sajnos akkor, amikor a májsejtek helyét kötőszövet foglalta el, már nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakulhat ki.

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás azonban nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően valóban akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el: a kórokozó elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik, és a májbetegsége is – értelemszerűen – megszűnik. Mivel a betegség sok évig tünetmentesen zajlik, csak célzott vizsgálatokkal deríthető fel, ezért van a szűrővizsgálatnak nagy jelentősége.

Magyarországi helyzet

Évente Magyarországon körülbelül 3000 beteg májzsugorodásáért felelős ez a vírus.
„A fertőzés eleinte nagyon enyhe tűneteket mutat, például fáradékonyság vagy enyhe emésztési zavarok, így gyakran véletlen, más okból elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során derül csak ki. Pedig mára a tudomány olyan szűrési módszereket dolgozott ki, melyekkel nagyon egyszerűen, néhány perc alatt és mindenféle kellemetlenség nélkül megállapítható a vírus jelenléte a szervezetben.” –nyilatkozta Dr. Telegdy László hepatológus főorvos, a Májbetegekért Alapítvány elnöke.


A nyáltesztet közéleti szereplők és hírességek is segítenek népszerűsíteni. Az új nyálteszt bemutatásakor a szakember kiemelte, hogy „a lakosság megfelelő tájékoztatása és az új szűrési módszerek népszerűsítése elengedhetetlen. A „májmoly” kampány hatására az ország hepatológiai centrumaiban mintegy 30 %-al több újonnan felfedezett beteg jelentkezett vizsgálatra és kezelésre.”

Hírességeket is szűrtek a nyálteszt bemutatóján

A Májbetegekért Alapítvány rendezvényén néhány közéleti szereplőt, köztük Zimány Lindát és Nacsa Olivért is az új nyálteszt segítségével szűrték Hepatitis C ellen.
„Rendkívül aggasztó, hogy hazánkban évről évre nő a májbetegségek száma és sokaknál azért nem fedezik fel a betegséget, mert vagy félnek az egyébként egyszerűen és fájdalommentesen elvégezhető tesztektől vagy egyszerűen nem rendelkeznek kellő információval a tünetekről.”- nyilatkozta Zimány Linda. 
Nacsa Olivér a rendezvényen elmondta: „Sajnos tévhitként él az emberekben, hogy a Hepatitis C halálos kór, pedig valójában az időben felismert betegség még gyógyítható. Erre szeretnénk az emberek figyelmét felhívni ma”. A sajtótájékoztatón részt vett még Ada, Aubert Evelin, Bárdosi Sándor, Daniludisz Niki, Dukai Regina, Nagy Ervin és Voksán Virág is, akik mind a szűrések népszerűsítésére törekednek.

Az első lépés ahhoz, hogy megtudjuk, veszélyeztetettek vagyunk –e  a leggyorsabban a www.majmoly.hu oldalon lévő teszt kitöltésével lehetséges. Ha az eredmény alapján veszélyeztetettnek bizonyul, akkor keresse fel a háziorvosát és kérjen beutalót hepatológiai szakrendelésre!

Forrás: Májbetegekért Alapítvány

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12354 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x