Edzetlen húszévesekből lesznek a diabéteszes negyvenesek
Címlap / Szépség-Egészség / Edzetlen húszévesekből lesznek a diabéteszes negyvenesek

Edzetlen húszévesekből lesznek a diabéteszes negyvenesek

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Eddig is sokat tudtunk a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgással fenntartható állóképesség szív-érrendszeri és cukorbetegséggel szembeni védőhatásáról, de ezt egy nemrégiben napvilágot látott átfogó kutatás eredményei is megerősítették. Világszerte egyre több a már fiatalon fizikailag inaktív ember, pedig a rendszeres mozgás a kulcstényező, amely védelmet nyújthat számos betegség ellen. 

A pluszkilók növelik bizonyos betegségek kockázatát is!
Statisztikai adatok alapján az elhízás jelentősen növeli a halálozási arányszámot. Ez egyrészt direkt hatások következménye, másrészt a kialakuló egyéb betegségekkel magyarázható. Ugyanis az elhízottak gyakrabban szenvednek majd olyan betegségekben, melyek önmagukban is növelik az adott népességcsoport halálozási rátáját. Ez fokozottan igaz, ha a túlsúlyhoz tartós fizikai inaktivitás is társul, és mivel a pluszkilók nehezítik is a rendszeres sporttevékenységet, gyakran ördögi kör alakul ki.

A testsúly növekedése számos olyan negatív következménnyel jár, amely elősegíti a betegségek kialakulását. Így a súlyproblémákkal küzdők körében gyakoribbak a szív-és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a légzőrendszeri problémák, ízületi deformitások,  emésztési problémák és nem utolsósorban a cukorbetegség.Hogyan függ össze a cukorbetegség, az elhízás és a mozgás?

A túlzott kalóriabevitel miatt nő a vérben a glukóz szintje; emiatt fokozódik a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának kiáramlása; ennek rendszeres ismétlődése miatt végül is kimerülnek az e hormont termelő sejtek; nem képződik több inzulin a szervezet számára; kialakul a cukorbetegség. Ha a folyamat nem ilyen előrehaladott, a kalória csökkentésével, a diétával, a testsúly csökkentésével, rendszers mozgással a folyamat visszafordítható.

Mercedes Carnethon, a Northwestern University kutatója vezetésével a CARDIA study kapcsán 3989, kezdetben húszéves fiatal állóképességét, egészségét vizsgálták húsz éven keresztül. Azt találták, hogy a húszéves korban nem fitt egyének túlnyomó többsége a későbbiek során is fizikailag inaktív, ezért nem marad fitt. Az ő körükben jelentősen nőtt a cukorbetegség kockázata.

Azoknál, akik korábban mozogtak, és csak később hagyták abba a rendszeres sportot, a nők esetében 22%-kal, a férfiaknál 45%-kal nőtt a cukorbetegség kockázata.


A rendszeres fizikai aktivitás tehát olyan módosító tényező, mely jelentős védelmet nyújthat mind az érrendszeri megbetegedések, mind a 2-es típusú cukorbetegség ellen!

Sajnos a probléma különösen jelentős Magyarországon
A jelenlegi tendenciák megfordításának egyebek között az iskolai testnevelési órák számának megemelése, a tömeges sportolás feltételeinek újbóli megteremtése, minden korábbinál intenzívebb össztársadalmi egészségnevelés újraindítása lenne szükséges.

Mit tehetünk még a tünetek mérséklése érdekében, ha a cukorbetegség már kialakult?

Nézd meg a témához kapcsolódó videónkban a természetgyógyász tanácsait:Dr. Infó

Képek:
piqs.de: paddy patterson - nice spot for people watching
piqs.de: pierremagnan - Hanteln
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3491 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x