Pemetrexed - a mellrák ellenszere?
Címlap / Szépség-Egészség / Pemetrexed - a mellrák ellenszere?

Pemetrexed - a mellrák ellenszere?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az USA-ban 2004 februárja óta már elérhető pemetrexed hatóanyagú készítményt az Európai Bizottság (European Commission) egy időben két terápiás területre is törzskönyvezte, így mától két különböző rákfajtával küzdő betegcsoport számára is elérhető. A jóváhagyás után a gyógyszer ciszplatinnal kombinálva az első és egyetlen törzskönyvezett kemoterápiás  

SZAKMAI HÁTTÉRANYAG
Pemetrexed hatékonysága rosszindulatú mellhártyadaganatban / Malignus Pleurális Mesothelioma (MPM)

A rosszindulatú mellhártyadaganat egy ritka betegség a tüdő burkán. A betegség legtöbbször az azbeszthatásnak kitett környezetben dolgozókat érinti, így fokozottan veszélyeztetettek a bányában, építőiparban foglalkoztatott emberek. Lappangási ideje rendkívül hosszú - mintegy 20-40 év. A legtöbb beteg esetében már csak a mellhártyadaganat előrehaladott fázisában diagnosztizálják a betegséget, amikor sugárkezelés vagy műtét már nem alkalmazható sikerrel. Évente világszerte mintegy 10.000-15.000 beteg esetében állapítanak meg MPM-t, Európában 8-9000 beteget diagnosztizálnak. Magyarországon 2003-ban 78 esetet fedeztek fel, ez körülbelül. négyszer gyakoribb, mint a nemzetközi átlag.

A betegség tünetei megegyeznek a többi rákfajta tüneteivel, melyek lehetnek súlyos fájdalom, légszomj, súlyvesztés és fáradtság. A tünetek gyorsan alakulnak ki egészen addig a pontig, amikor a beteg ágyhoz kötötté válik és képtelen mindennapi feladatai elvégzésére. A mesothelioma egyetlen legtípusosabb tünete az intenzív fájdalom, amely akár álmából is felébresztheti a beteget. Mivel a tumor a tüdőben van, ezért az összenyomja a tüdőt, akadályozza a rekeszizmok mozgását és a megfelelő légzést. A betegség röntgen és CT vizsgálat során mutatható ki.

A most tözskönyvezett pemetrexed és ciszplatin kombinációt egy 19 országban zajló, 448 beteg bevonásával készült klinikai vizsgálatban egyedüli ciszplatin terápiával hasonlították össze. A rosszindulatú mellhártyadaganatos betegek körében ezidáig ez volt a legnagyobb betegszámú vizsgálat. Az eredmények kimutatták, hogy az általános túlélés 30 %-os javulást mutatott pemetrexed alkalmazása esetén (12,1 hónap pemetrexed/ciszplatin vs. 9,3 hónap ciszplatin), illetve a kombinált kezelésben részesülők 50,3%-a életben volt a terápiát követő első évben, szemben a monoterápiát kapott betegek 38 %-ával. A medián eredmények és az egy-éves előnyök a pemetrexed/ciszplatin terápia esetén statisztikailag szignifikánsak voltak.

A pemetrexedet általánosságban jól tolerálták a betegek. A leggyakoribb mellékhatásként hematológiai rendellenességeket, gyomor-és bélrendszeri panaszokat, fáradtságot jelentettek, továbbá néhány esetében megfigyelték az idegrendszer érzékelési rendellenességét, vese-és húgyúti zavarokat, kiütést és hajhullást is.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3681 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x