Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-29

A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére. A látás megmenthető, ha időben felismerjük és kezeljük - a késlekedés azonban végzetes lehet a látás megőrzésének szempontjából! Ezért szükséges rendszeresen részt venni szemészeti szűrővizsgálaton - hívta fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa. 

 

Rendezvénynaptár
Miért zöldhályog?
A glaukómát régen a szem zöldes árnyalata alapján diagnosztizálták. Ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre a pontos diagnózis felállításához. A zöldhályognak két formája van: a nyitott–zugú és a zárt-zugú. Az előbbi nem okoz karakterisztikus tüneteket, míg az utóbbinál a szemgolyó megkeményedik, erős fájdalmat okoz, ami akár a fél fejre is átterjedhet, a látás megromlik, a szem könnyezik, a szemgolyó bevörösödik, esetleg fénykarikák is megjelennek a fényforrások körül. Szerencsére, ez az összetett tünetegyüttes csak a betegek tizedénél fordul elő.
Az esetek többségében a zöldhályog a korai szakaszban nem okoz panaszokat, ezért az enyhének tűnő problémák miatt sokan halogatják a szakorvos felkeresését. Sokan csak a jelentősebb látótérkiesés vagy látásromlás miatt fordulnak orvoshoz, holott a glaukóma esetén a késlekedés végzetes lehet a látás megőrzésének szempontjából!Kik a különösen veszélyeztetettek?
  • Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
  • Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek.
  • A dializált és a transzplantált vesebetegek
  • A 40 év felettiek
Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. A primer esetben a zöldhályog oka a csarnokvíz termelés és felszívódás egyensúlyának felbomlása. Ennek következtében emelkedik a szem belnyomása, ami a látóideg vérellátását rontja és ez által hosszú távon a látás és a látótér is károsodik. A kezelés célja a szemnyomás olyan mérvű csökkentése, hogy a szem funkcióiban ne legyen rosszabbodás.
A szekunder glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki, például gyulladás, sérülés, szemen belüli érbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ebben az esetben az alapbetegséget is kezelni kell.

Prevenció a látásért
Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Kezelésére leggyakrabban szemcseppeket használunk, amelyek a csarnokvíz elvezetését segítve rendkívül hatékonyan csökkentik a szemnyomást. Ritkán szóba jöhetnek gyógyszerek, lézerkezelés, műtétek.


Nemrégiben a National Meeting of the American Chemical Society konferenciáján bemutattak egy – forgalomba még nem hozott - speciális, E-vitamin tartalmú kontaktlencsét, amely hatékonyan segíti a glaukóma kezelését. Ugyanis a kutatók szerint a szemcseppek legfőbb problémája, hogy a könnyezés által a hatóanyag jelentős része kikerül a szemből. Az E-vitamin molekulák pedig egyfajta „természetes akadályt” állítanak az elszivárgó hatóanyagok elé, így teszik eredményesebbé a gyógyszerezést.

www.oxygenmedical.hu

Képek:
piqs.de: Chad Forbes - Soul Mate
piqs.de: dorisalb - Im Auge der Erde


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4728 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x