Mozgást receptre: fájdalomcsökkentő, boldogító hatás!
Címlap / Szépség-Egészség / Mozgást receptre: fájdalomcsökkentő, boldogító hatás!

Mozgást receptre: fájdalomcsökkentő, boldogító hatás!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-06

Ma még talán sokan furcsállják a gondolatot, de az egészségünk szinte minden területén jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgás receptre írnák fel nekünk. Az Oxygen Medical életmód orvosa, dr. Babai László, az életmód-orvosláshoz kapcsolódóan a rendszeres mozgás szerteágazó hatásairól beszélt. 

A fogyáshoz pontos mozgásprogram kell
A legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása is ismeretes. Ezek a pozitív hatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban a testtömegtől teljesen függetlenül is jelen vannak. Példaként szolgálhat az az ausztrál vizsgálat, amelynek során egy 58 fős társaság végzett heti 5 alkalommal, 70 %-os intenzitású mozgást, mely alkalmanként 500 kcal felhasználásával járt. Valamennyien 32-es BMI-vel rendelkeztek, és 12 hét elteltével átlagosan 3,3 kilót fogytak, 26 fő viszont semmit.Vajon mi okozta ezt a nem túl biztató eredményt? 

Az energia bevitel és felhasználás az edzés hatására sem fordult negatív tartományba, azaz a mozgással elégetett plusz kalóriákat a táplálkozással bevitt plusz kalóriák követték. Ilyenkor segíthet, ha nem 70 %-os intenzitáson, hanem 50-60 %-os intenzitáson történik mozgás. És természetesen az önfegyelem, azaz hiába mozogtunk többet, égettünk több kalóriát, szigorúan tilos emelni az elfogyasztott ételek mennyiségét.

Az egészségfejlődés nem marad el
Az említett vizsgálat mást is kimutatott a testtömeg-csökkenés elmaradása mellett.
  • Minden résztvevőnek jelentősen emelkedett az aerob kapacitása
  • Átlagban 6 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, 3,9 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásuk, ami jelentős előrelépés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ha a vérnyomásunk csak 2 Hgmm-rel csökken, a stroke esélye máris 10 százalékkal kisebb!
  • A hasi körforgatuk átlagosan 3,7 cm-rel csökkent. Ez az alma típusú elhízás csökkenését jelenti, amely számos betegség előszobájának számít.
  • 4,8 tizeddel csökkent a nyugalmi pulzusuk.
  • Jelentős javulás következett be a hangulatukban. Ennek hátterében az önbizalom növekedése mellett az is állhat, hogy az agy bizonyos központjaiban, amelyekben az érzések feldolgozása, valamint a fájdalom elnyomása is történik, testi terhelés esetén endorfin termelődik. A rendszeres mozgást végzők tehát a hormonok termelődésének következtében boldogabbnak érezhetik magukat, a betegek pedig a mozgás hatására kevésbé érzékelik a fájdalmat.Új irányzat a gyógyításban

- A modern gyógyításnak feltétlenül figyelembe kell vennie a betegek életmódját, ennek szellemében született meg az életmód orvoslás gondolata. – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – A Heidelbergi Egyetem kutatásából kiderült, hogy a nők 60, a férfiak 47 százaléka betartja orvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásba adja. Ez pedig óriási lehetőség az orvosok kezében, hogy felhívják a figyelmet az életmódváltás jelentőségére. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a tévé előtt ülve, gyógyszerek bekapkodásával várunk a gyógyulásra, a változást csakis a gyógyító és a beteg együttműködése, valamint a páciens aktív részvétele hozhatja meg!

www.oxygenmedical.hu

Képek:
piqs.de: Bodo Stickan - Lollslauf 07
piqs.de: J.Johnen - Allein im Frühnebel (2)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3499 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x