Te iszol rendesen?
Címlap / Szépség-Egészség / Te iszol rendesen?

Te iszol rendesen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

A nyárral megérkezik a hőség és az égető napsütés. Számtalanszor hallottuk már ebből az alkalomból, hogy a folyadékpótlás milyen fontos és ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre. De vajon tudjuk-e, hogy mivel is érdemes a szomjunkat oltani a nagy melegben? Kreisz Andreának, a Harmonet dietetikusának tanácsai. 

Mennyit is igyunk?
A szervezetünknek legalább napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége, erős izzadáskor azonban ez a szükséglet megnő, így nyáron ez a mennyiség legalább 2,5-3 litert jelent, ami még tovább növekszik, ha a meleg mellett sportolunk vagy olyan heveny betegségben szenvedünk, ami hányással, hasmenéssel jár.

Hőség és folyadékpótlás
Mindenki tudja, hogy a legjobb szomjoltó a víz, ami lehet csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz. Ha rendszeresen ásványvizet fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy váltogassuk a különböző típusúakat, mert nagy mennyiségben fogyasztva könnyen „túladagolhatjuk” az egyes ásványi anyagokat. Vannak, akik esküsznek a desztillált víz rendszeres fogyasztására, nekik rossz hír, hogy nagy melegben, a fokozott ásványi anyag vesztés miatt a desztillált víz kizárólagos fogyasztása egészségügyi kockázatot rejt magában.


Szomjoltásra minden egyéb folyadék alkalmas, amely nem tartalmaz finomított cukrot, koffeint, alkoholt, édesítőket és más mesterséges anyagokat. Ilyen például a natúr zöldtea, az ásványvíz, a csapvíz, a natúr gyümölcslé stb., de a hűvös gyümölcsleves, tej is segít pótolni az elvesztett folyadékot.

Bármennyire vonzó is, hogy a kánikulában valamilyen behűtött alkoholt igyunk, lehetőleg ne tegyük, vagy ha mégis, csak mértékletesen. Az alkohol ugyanis folyadékot von el a sejtektől (ahogy a magas cukortartalmú üdítők is), ezért szomjoltásra nem alkalmas. Túlzott ivása hőség idején akár hőgutához is vezethet, megterheli a szív munkáját és a keringést, vagyis egyáltalán nem helyettesítheti a vízivást!

Ugyanez a helyzet a kólával és koffeinben gazdag kávéval is, amelyek vízhajtó hatásúak.

A sportitalok fogyasztásának valódi haszna kánikulában, sportolás közben van, illetve minden olyan állapotban, amikor nagy mennyiségű folyadékot vesztünk, pl. hányás, hasmenés. Házilag is készíthetünk izotóniás oldatot, ha natúr zöldség- vagy gyümölcslevet felhígítunk. A „jó” izotóniás oldat osmolaritása 280 – 330 mmol/l közötti, nem tartalmaz koffeint, mesterséges anyagokat, szénsavat.

A görögdinnye fogyasztása, aminek több mint 90 %-a víz, szintén segít az elvesztett folyadék pótlásában. Nagy víztartalmának köszönhetően hamar eltelíti az embert, miközben a kalória- és szénhidrát bevitel tíz dekánként hasonló az almáéhoz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, csupán arra kell ügyelniük, hogy a szénhidráttartalmát figyelembe kell venni és lehetőleg kisétkezésbe vagy az ebédbe illesszék be. A mérésnél pedig mindig a dinnyehéj nélkül mérjük ki a megfelelő adagot. A fogyókúrázok is nyugodtan beépíthetik az étrendjükbe, de a sárgadinnye magasabb kalória- és szénhidrát tartalma miatt kevesebb mennyiségben fér bele a diétába.


Ha nem érezzük, akkor is kell

A szomjúságérzet arra szolgál, hogy felhívja figyelmünket arra, hogy ideje az elvesztett folyadékot pótolni. Az idős emberek, a kisgyermekek esetében azonban ez a jelzőrendszer nem működik hitelesen. Ők nem érzékelik időben a szomjúságot, ezért gyakran kínáljuk folyadékkal ezt a korosztályt, még akkor is igyanak egy keveset, ha nincs is kifejezetten szomjúságérzetük. Kánikulában lehetőleg mi se várjuk meg, míg ránk tör a gyötrő szomjúság. Utazáskor vigyünk magunkkal egy palack vizet, hogy bármikor ihassunk.

A kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek is szükségük van a hőségben felforralt, szobahőmérsékletű csapvízre, de az semmiképp ne legyen lehűtve.

Kreisz Andrea
dietetikus

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5055 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x