HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-20
Címlap / Szépség-Egészség / A helyes vérnyomásmérés 10 aranyszabálya

A helyes vérnyomásmérés 10 aranyszabálya

Forrás: Egeszsegnaplo.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-20

A vérnyomásmérés helyes technikájának ismerete nélkül hibás értékeket kaphatunk, mellyel nem csak magunkat csapjuk be, hanem akár a kezelésünket is rossz irányba terelhetjük.  

 

Mikor és milyen gyakran ellenőrizzük a vérnyomásunkat?
A vérnyomásmérés időpontja és gyakorisága alapvetően rajtunk múlik. Érdemes azonban kikérni a kezelőorvos tanácsát is arról, hogy a terápiás döntések meghozatalában mely napszakokban és milyen gyakorisággal mért eredmények bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

Általánosságban elmondható, hogy jó, ha a sűrűn mérünk és így a rendszeres mérés bekerül a mindennapi rutinunkba. Ha heti egyszer, vagy annál ritkábban ellenőrizzük a vérnyomásunkat, akkor fennáll annak a veszélye, hogy teljesen megfeledkezünk róla.Érdemes mindig ugyanabban az időpontban mérni
, hogy az egyes értékeket lehessen mihez hasonlítani. Különbségek lehetnek a munkanapokon és szabadnapokon mért eredmények között is, így hétvégén se feledkezzünk meg a vérnyomásmérésről.

Melyik karon mérjük?
A jobb és a bal karon végzett mérések eltérő vérnyomásértékeket eredményezhetnek. Első alkalommal érdemes ezért mindkét karon kipróbálni, és amelyik karunkon nagyobb értéket kapunk, használjuk azt a jövőben a mérések elvégzéséhez.

Mi a helyes vérnyomásmérés technikája?
  1. A mérés előtti 30 percben ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk.
  2. A mérést nyugalomban, több perces pihenés után végezzük el.
  3. Lehetőleg a felkarunkon mérjünk.
  4. Rövid ujjú felsőben, vagy a hosszú ujjú inget kigombolva, lazán feltűrve végezzük el a mérést.
  5. Üljünk le egy asztal mellé, karunkat helyezzük az asztalra és lazítsuk el. A hátunkat támasszuk meg, lábainkat ne keresztezzük.
  6. Megfelelő méretű mandzsettát használjunk (a nem megfelelő méret téves értéket eredményez).
  7. A vérnyomásmérő leeresztett mandzsettáját a karon húzzuk szorosra, de ne túlságosan szorosra (két ujj még beférjen a mandzsetta és a kar közé).
  8. A vérnyomásmérő mandzsettáját helyezzük a szív magasságába.
  9. Mérés közben ne mozogjunk és ne beszéljünk.
  10. Ha rendszeresen magasabb az első mérés eredménye, akkor érdemes megismételni a mérést 1-2 perc múlva és ennek az eredményét feljegyezni.Mit tegyünk a mért értékekkel?

A mért értékeket jegyezzük fel egy vérnyomásnaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, idegeskedés, stb.), az esetleges panaszokat.

A mért vérnyomásértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes mérési naplóban. A vérnyomásnaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Képek: www.morguefile.com

 
 
[3937]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x