Jóga: testmozgás és annál sokkal több
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga: testmozgás és annál sokkal több

Jóga: testmozgás és annál sokkal több

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sajnálatos módon a jóga gyakorlása a nyugati kultúrákban általában csak a fizikai szintre degradálódott, azaz csupán testedzésként művelik. Pedig eredeti mivoltában ennél sokkal többről van szó - szerencsére ilyen iskolákat is lehet találni. Nem hanyagolható el a jóga és a meditáció kapcsolata sem. 

Manapság gomba módra szaporodnak a jógaközpontok Magyarországon is. A sokféleséggel, azaz a jóga különféle ágazataival nincs is gond, érdemes kipróbálni többfélét, majd a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani. Inkább egy nagyon fontos szempontot kellene figyelembe venni: nem az ászanák (szanszkrit szó, jelentése: testhelyzet) kitartása a cél, az csupán egy eszköz arra, hogy kapcsolatot létesítsünk a kozmikus és földi energiákkal, hogy csakráinkban (energiaközpontjainkban) segítsék az energiák áramlását. Akkor teljes a gyakorlat, ha az ászanák végrehajtása alatt figyelmünket az energia felvételére irányítjuk, és nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy melyik csakra vagy csakrák érintettek a gyakorlat során. Majd az ászana elvégzése után tudatosítjuk a hatásokat, hogy a megváltozott energiaszint stabilizálódjon.



Jóga és meditáció

A jóga és meditáció közti kapcsolat olyan idős, mint maga a jóga. A jóga indiai bölcsőjében kétségtelenül elsősorban a meditáció gyakorlására koncentráltak, és a jóga fogalma tulajdonképpen a meditációt takarta. Az ősidőkben kizárólag szerzetesek és guruk művelték, a hétköznapi emberek között nem terjedt el. Az idők folyamán aztán sokat változott a jóga fogalma, nem is egy ízben.

A jógának egyre több követője akadt a nyugati társadalmakban is, mivel növekszik a spiritualitás iránt érdeklődők száma, melyhez a jóga is köthető. Manapság már nemzetközileg elismert a jóga gyógyító hatása, elfogadtuk, hogy számos betegség okát szünteti meg. A modern gyógyszerek csak a tüneteket kezelik ideig-óráig, míg a jóga a problémát gyökerestől irtja ki. A meditáció a jóga fontos részét képezi, nélküle nem teljes.



Hogyan kezdjünk neki?

Legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs reggel elég idejük, mivel a jógát ébredés után ajánlatos művelni. Pedig ha őszinték vagyunk magunkhoz, arra szakítunk időt, ami igazán fontos számunkra. A jóga gyakorlása során energiát veszünk fel. Ezért ha a jógára szánt időt az alvásból vesszük el, nem leszünk fáradtabbak, sőt! Érdemes először egy tanfolyamra beiratkozni, hogy az oktató segítségével tökéletesen el tudjuk sajátítani az ászanákat. Arról nem is beszélve, hogy a csoportban végzett tevékenységek során az energiák nem egyszerűen összeadódnak, de meghatványozódnak. Ha kellő gyakorlatra tettünk szert, otthon is gyakorolhatunk minden reggel. Ha mégsem tudnánk egy órát szakítani minden reggel a jógára, elégséges a rövidebb idő, egy a lényeg: a rendszeresség. Idővel megtapasztaljuk a jóga jótékony hatásait mind fizikai, mind lelki, mind szellemi szinten, nem fogjuk úgy érezni, hogy különös erőfeszítést igényelne nekilátni.

A cikksorozat következő részében a jóga szellemiségéről lesz szó, valamint néhány ászanát is bemutatások, melyek különösen hasznosak ülőmunkát végzők részére.

Dékány Márta

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4028 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x