Sok kellemetlen tünet utalhat az orrsövényferdülésre
Címlap / Szépség-Egészség / Sok kellemetlen tünet utalhat az orrsövényferdülésre

Sok kellemetlen tünet utalhat az orrsövényferdülésre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

Mit kell tudnunk az esetenként komolyabb panaszokat is okozó orrsövényferdülésről: mitől alakul ki, hogyan orvosolható? Dr. Velich Attilát a Dr. Rose Magánkórház fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük az orrsövényferdülésről és annak kezelési lehetőségeiről. 

„Az orrüreget az orrsövény osztja két részre. Elülső része porcból, hátsó része csontból épül fel. A csontos rész 3 koponyacsont összenövésével keletkezik. Az orrsövény a legritkább esetben helyezkedik el középen. A csontos és a porcos részek különböző mértékben növekszenek és a részek találkozásánál kisebb-nagyobb fokú elferdülések alakulnak ki. Az orrsövény, mint általában egyéb csontjaink is 18 éves korunkig növekszenek, akkor alakul ki végleges formája, tehát a késői kamaszkorig nem indokolt a műtét elvégzése” - kezdi a fül-orr-gégész szakorvos.


Az orrsövényferdüléssel, mint fül-orr-gégészeti problémával akkor érdemes foglakoznunk, ha zavaró tüneteket okoz. Velich doktor listázta azon tüneteket, amik orrsövényferdülésre utalhatnak: Az orrüreget jelentős fokban szűkítő ferdülés akadályozza az orrlégzést, állandó náthát tart fenn. A fülkürt szellőzését akadályozva különböző középfül megbetegedéseket okozhat. Gátolja az orrmelléküregek szellőzését, ezáltal gyakoribb az arcüreg és a homloküreg gyulladása. Gyakori lehet a fejfájás is. A szájlégzés miatt a garat száraz, a garat, a gége és az alsó légutak könnyebben fertőződhetnek.”

Hasonló panaszokkal kereste meg G. Ádám (36 év) is szakorvosát. Gyakorlatilag nem is emlékszik olyan időszakra, amikor az ébredés ne lett volna igazi rémálom reggelente. Állandóan bedugult orr, szemviszketés és könnyezés, a horkolás és a nyitott szájjal alvás miatt pedig az állandó torokköszörülés, köhögés volt a reggelek nemkívánatos szereplője. Számos gyorsan felírt orrcsepp, szemcsepp, allergia elleni gyógyszer sem szüntette meg a tüneteket, a panaszok fennállása pedig nemcsak az ő, de párja életét sem könnyítették meg. A kialvatlanság, a bosszúság természetesen sokat ronthat a kedélyállapoton, amit nem hagyhatunk annyiban.


Pedig Velich doktor szerint az orrsövényferdülés diagnosztizálása egyszerű fül-orr-gégészeti feladat. „Orrspekulum segítségével  bevilágítunk az orrüregbe és megállapíthatjuk az elferdülés mértékét. Sajnos az orrsövényferdülés kezelésére kizárólag a műtét jelent megoldást. A betegséggel együtt járó tünetek és betegségek gyógyítására természetesen egyéb kezeléseket is alkalmazunk. A műtéti beavatkozás nélkül nem csökken az orrsövényferdüléssel járó tünetek és betegségek előfordulása. A műtétet az orrüregben végezzük, nem jár semmiféle külső vágással. Az operáció során eltávolítjuk az elferdült porc-, és csontrészeket a nyálkahártya megkímélésével. Mindkét orrfelet szoros tamponnal töltjük ki a vérzés megakadályozására és a nyálkahártya helyben tartására.”

Jó hír, hogy maga a műtét és a műtét utáni időszak nem fájdalmas. A szoros tampon miatt az orrlégzés nem lehetséges, ami kellemetlen tünetekkel járhat például szájszárazság, az orr feszülése, fejfájás. A tampont mindössze csak 2 napig kell elviselni. „Amennyiben az orrsövény elferdülése mellett az alsó orrkagyló jelentős túltengése is szűkíti az orrjáratot, szükség lehet annak megkisebbítésére is. Ezt az orrsövényműtéttel egy időben el lehet végezni. Az orrsövényműtétet csak 18 éven felülieken végezzük, mivel a csontok és a porc akkor nyerik el végleges formájukat. 60 éves kor felett általában nem végzünk ilyen műtétet” - zárta a beszélgetést a magánkórház szakorvosa.

Képek: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5034 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x