6 tipp, hogyan kerüljük el a hízást az ünnepek alatt
Címlap / Szépség-Egészség / 6 tipp, hogyan kerüljük el a hízást az ünnepek alatt

6 tipp, hogyan kerüljük el a hízást az ünnepek alatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

Pár évvel korábban az ünnepek, és a két ünnep közötti szabadság alatt vad zabálásokat tartottam, aztán januárban moshattam ki az edzőcuccomat, hogy elmehessek ledolgozni a felszedett kilókat. Nesze neked kockahas, gondoltam ilyenkor magamban bűntudatosan. Nem ajánlom senkinek a "majd ledolgozom" fogadkozásokat, mert sem lelkileg, sem testileg nem egészséges. Ki akartam szállni ebből a mókuskerékből, ezért elmentem megkérdezni egy szakértőt, hogy megtudjam az okait, miért is eszem sokkal többet az ünnepek alatt. 

Feltettem a kérdést, hogy mi az igazi ok, és ezt a választ kaptam: Bármi lehet! Az evés a túlélésünkhöz kell!  Visszafogni a vágyunkat, hogy sokat együnk, túlegyük magunkat, igazi kihívás. Az étel íze, illata, formája, vagy akár a csomagolása a hangulatunkra hat, és erősebb, mint a vágy, hogy harcoljunk ellene.  Ha az étel, energia a túlélésünkhöz szükséges, hogyan is tudnánk megfékezni egy túlélési ösztönt?

Túlélési ösztön
Megfékezni egy túlélési ösztönt, nem hangzik könnyűnek, de a tanácsadóm mondott pár tippet, hogyan ellensúlyozzuk az érzést, amit az étel vált ki agyunk jutalomközpontjában. Találjunk magunknak olyan elfoglaltságokat, ami hasonló örömet okoz.  Mindegy, hogy zenét hallgatunk, táncolunk, vagy játszunk, mindenképp szükségünk lesz egy hosszú  listára „örömszerzésből”.

Örömszerzés
Legjobb persze az olyan „örömszerző” program, ami mozgással jár, mert így nemcsak kalóriákat égetünk,  hanem sok-sok finom, boldog endorfint szabadítunk fel. Remélhetőleg sokkal többet, mint egy tálca kaja a Mekiben, bűntudattal. Fejben is rendbe kell tenni, hogy fizikailag szükségünk van-e az ételre, vagy csak érzelmi alapon eszünk.  Az ételek csomagolása, az ételreklámok mind az érzelmeinkre hatnak.  Ne „csábuljunk” el, tudjuk, hogy mennyire van szükségünk fizikálisan.

6 tipp az ünnepekre

1.  Ha  mértéktelen evő vagy, az ünnepek alatt szörnyű lesz. Nagyon sok étel csábít folyamatosan. Beszélj valakivel, mielőtt a sóvárgás magával ragad. Menj el otthonról, találj valami elfoglaltságot, ami eltereli a gondolataidat az evésről.
2.  Udvariasan utasítsd vissza az ehető ajándékokat, vagy szabadulj meg tőlük azonnal. Az a doboz bonbon, amit elraktál hétvégére, garantáltan túl sok lesz – add át valamelyik helyi ételosztó szervezetnek.
3.  Kérdezd meg magadtól, mi a fontosabb: sovány legyek és elégedett, vagy 45 másodpernyi öröm, míg el nem fogy a tálból a mogyoró? Határozd meg magadban, hogy mi az, amire valóban szükséged van, és mi az, amit csak szeretnél.
4.  Biztonsági kaja.  Találj valamit, ami finom, ízlik és alacsony energiatartalmú (sok rost vagy protein, kevés zsír). Tárazz be belőle jó sokat, és ha rád jön a sóvárgás, edd azt!
5.  „Mindent mértékkel” rossz mottó az ünnepekre. Válassz ki három ételt, amivel jutalmazod magad, de legyél nagyon specifikus. A „süti” túl tág, a „csak mákos bejglit eszem” már jobb választás. Próbálj lehetőleg alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatokat választani.
6.  Az intenzív mozgás ugyanolyan jó érzést tud okozni mint a finom ételek, és még fogyaszt is.
Ne feledd, ha kicsit „megbolondulsz” a szabadság alatt, mindig legyen nálad elég  biztonsági kaja.

Esta
Kép: kenfoto / FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3532 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x