Jógával a szívritmuszavar ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Jógával a szívritmuszavar ellen

Jógával a szívritmuszavar ellen

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A jógázás csökkentette a szívdobogásos rohamok gyakoriságát szívritmuszavaros betegek esetében, hozták nyilvánosságra amerikai kutatók. 

Az emberi szív leggyakoribb ritmuszavara a pitvarfibrilláció, amikor megszűnik a szabályos szívműködés. Sokaknál ez rohamokban jelentkezik, majd gyakran állandósul. A betegek egy része a szabálytalanságot érzékeli és a súlyos szövődményeinek veszélye miatt a ritmuszavar feltétlenül gondos kezelést igényel.


Az ilyenkor tapasztalt panaszok, tünetek kezelésére a korszerű orvostudomány sokféle gyógyszert és technikát kidolgozott. Amerikai kutatók most indiai eljárást, a jógagyakorlatok egyik formáját próbálták ki, a betegek egy részében biztató eredménnyel.

Az Iyengar Jóga világszerte az egyik legismertebb jógatechnika. A módszer kidolgozójának nevét viseli. B.K.S Iyengar, aki ma is kitűnő egészségnek örvend, és idén lesz 94 éves, Indián kívül a világ sok országában tanította ezt a technikát, amely könnyűnek nem nevezhető testtartásokat, légzési gyakorlatokat és meditációt jelent.

Dhanunjaya Lakkireddy és amerikai orvoscsoportja a pitvarfibrillációval foglalkozó nemzetközi tanácskozáson Bostonban ismertette a szívritmuszavar jóga kezelésével nyert tapasztalatait.


A szakemberek 49 rohamokban bekövetkező pitvarfibrilláció miatt orvoshoz kerülő beteget kezeltek az Iyengar jóga módszerrel. Nemcsak EKG-t végeztek rendszeresen a szívritmus ellenőrzése végett, de felmérték az élet minőségét, a vérnyomást és a pszichés állapotot is.

Azt tapasztalták, hogy a jógázás időszakában a betegcsoport tagjaiban a szívdobogásos rohamok gyakorisága 22 százalékban csökkent. A pszichés nyugtalanság is kissé mérséklődött, bár ez statisztikailag nem bizonyult jelentősnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyes vizsgálatok tanúsága szerint a légzésgyakorlatok jótékony hatásúak, mások azt tapasztalták, hogy a testgyakorlatok fontosabbak.


Forrás: MTI

Képek: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2920 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x