Fáj a fogam - átvághatnak?
Címlap / Szépség-Egészség / Fáj a fogam - átvághatnak?

Fáj a fogam - átvághatnak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Az ápolt megjelenés elengedhetetlen része az ép, egészséges fogsor. Semmi sem tesz még vonzóbbá, mint egy ragyogó, hófehér mosoly. De minden ember más, és nemcsak a testfelépítésünk, hajunk, bőrünk tér el, fogazatunk is különböző. Nagyon kevés ember születik tökéletes fogsorral és idővel a legfehérebb, legszebb fogak is veszítenek ragyogásukból, egészségükből. Ám egy kis odafigyeléssel, törődéssel biztosíthatjuk fogaink védelmét. 

Szájhigiénia: aggasztó a magyar helyzet
Hazánk szájhigiénia tekintetében az európai országok között az utolsók közt kullog. Felmérések szerint nem egészen egy tubus fogkrém jut egy főre egy év(!) alatt, fogkeféből pedig ennyi sem, a fogselyemről és a szájvízről már nem is beszélve. Pedig szájápolás tekintetében ugyanannyira fontos, hogy milyen gyakorisággal cseréled le a fogkeféd, mint az, hogy milyen sűrűn mosol fogat. És hogy mikor fordul fogorvoshoz egy magyar felnőtt? Ha megfájdul a foga. Pedig ha fáj a fogunk, az már régen rossz. A fogon megjelenő fekete kis pont feltűnésétől egy lyuk kialakulásig fél év is eltelhet. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mekkora problémát kell orvosolni.

A rendszeres fogászati ellenőrzés életmentő is lehet

A nagyobb baj elkerülése érdekében a fogakra is igaz, hogy elsődleges a prevenció.

Az emberiségnek ősidők óta a fogai biztosították a túlélést, ahogy az ősember, úgy a mai kor emberei is fogai segítségével táplálkozik. Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor egy vagy több fájó fog miatt, főképp ha a rossz fogak bal és jobb oldalon egyszerre jelentkeznek, mennyire ellehetetlenül a mindennapi jóízű táplálkozás. A nem elég alapos rágás emésztési problémákat is okozhat, a gyulladásos szövődményekről már nem is beszélve.

Megelőzés céljából javasolt az éves fogászati ellenőrzés, amit nagyon kevesen tartanak be, holott a fogszuvasodás, fogágybetegségek korai stádiumban felismerhetők, nem beszélve a szájüregi daganatos elváltozásokról, így akár életmentő is lehet a rendszeres éves fogászati szűrés.


A szép fogsor – jó ajánlólevél

Korunkban fogaink ápoltsága, szájhigiéniánk megélhetésünket egy másik aspektusból megközelítve is veszélyeztetheti, gondolok itt a munkahelyi elhelyezkedés, és egyáltalán a társadalomba való beilleszkedés kérdéskörére. Ápolatlan fogazatunkon a  megjelenésünk, elhanyagolt szájhigiéniánkon pedig a társas érintkezésünk áll vagy bukik.

Mennyire drága a fogorvosi kezelés?

Sokan a fájdalomtól való félelem mellett azért se szívesen fordulnak fogorvoshoz, mert félnek, hogy „otthagyják a pénztárcájukat”, mivel a fogorvosi kezelések - különösen a jelenlegi pénzügyi válság idején – magasnak tűnnek, sokakban felmerül a kérdés, valóban reális, hogy egy fogtömés többezer forintba kerül?

A fogorvosi kezelések ára azonban nagyon sok tényezőből tevődik össze, kezdve a fogorvosi képzések magas árától a fogászati rendelő eszközeinek finanszírozásán keresztül a fogászatban használatos anyagok beszerzéséig.

Hogyan válasszam ki a megfelelő szakembert?
Persze mindenkiben felmerül a kérdés: De kire bízzam magam? Hogyan válasszak jó szakorvost? Szokták mondani, az ügyvéd- vagy fogorvosválasztás bizalmi kérdés. A számunkra leginkább megfelelő fogorvos kiválasztása nem egyszerű kérdés, hisz nem elég a szimpátia alapján meghozni döntésünket, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fogorvos szakmai felkészültségét és orvosi rendelőjének technikai felszereltségét sem. Van, aki ismerőse által ajánlott szakemberhez fordul, van, aki szórólapok, újsághirdetések rovatában vagy a szaknévsorban böngészve talál rá az „igazira”, de napjainkban az internet ebben is segítségünkre lehet.


Egy fogorvos weboldalának arculata – amennyiben rendelkezik ilyennel - tükrözheti a szakellátás színvonalát is. Tájékozódhatunk az illető szakmai felkészültségéről, a fogorvosi rendelő felszereltségéről, az alkalmazott eljárások és fogászati anyagok minőségéről egyaránt.

A jó fogorvos nyitott betege fogászati panaszaira, kérdéseire, és munkája közben türelmes, figyelmes, mindez alapja a bizalmi kapocs kialakulásának.

Száz szónak is egy a vége, külsőnk része a fogazatunk, törődjünk hát vele, a fogápolásban nincsenek trükkök, titkos receptek, egy jó fogkefe, egy hatékony fogkrém, odafigyelés és évenkénti kontroll – mindezek betartásával minél később kell fogainkhoz és pénztárcánkba nyúlni.


Nico Dental

Képek:
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3721 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x