Agypörgető ételek - hogy bírd a tempót!
Címlap / Szépség-Egészség / Agypörgető ételek - hogy bírd a tempót!

Agypörgető ételek - hogy bírd a tempót!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Nagy a hajtás? Tornyosulnak a leadandók a munkában, érettségi vagy éppen vizsgaidőszak van? Érdemes a feszített tempó ellenére is odafigyelni a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen a megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárul agyunk optimális működéséhez is. Annak, hogy mit eszünk, az agy egészségének megőrzésében is kiemelt szerepe van. Tippek, hogy stresszes időszakban is jóllakjon az agyunk. 

Vizsgaidőszakban vagy erős munkahelyi leterheltség mellett sokan már tudjuk, hogy néhány dologra érdemes odafigyelni: időnként felállunk, és átmozgatjuk zsibbadt végtagjainkat, gyakrabban szellőztetünk, és az ásványvizes palack is a kezünk ügyében van. Mi több, megiszunk egy-egy kávét, elmajszolunk egy-egy kocka csokit, bele-belenézünk kedvenc sorozatunkba. Jó ez az irány, hiszen ezek az apróságok segítenek minket abban, hogy jobban tudjunk koncentrálni.

Van azonban még valami, amivel sokat tehetünk: ha tudatosan megtervezzük, hogy mit, mikor eszünk. A kiegyensúlyozott táplálkozásra ilyenkor is oda kell figyelni, hiszen az élet nem áll meg, és pont akkor teszünk rosszat, ha az egész napot étlen, szomjan töltjük, és estére már az ájulás kerülget minket (hiszen leesik a vércukorszintünk). De a másik végletre sincs szükség, azaz, hogy 5 percenként csipegessünk a titkos fiókunkból. Hiszen ezek a szélsőségek nem járulnak hozzá ahhoz, hogy csúcsteljesítményt nyújtsunk egy stresszes időszakban.Az agy energiaellátása – mire van szüksége gondolkodásunk motorjának?


Glükóz = szőlőcukor? A válasz igen. A glükóz szabad állapotában a természetben bizonyos gyümölcsökben, pl. a szőlőben és a mézben fordul elő. Innen kapta a szőlőcukor nevet. A glükóz az emberi energiaháztartás kulcsfontosságú vegyülete. A vércukorszint biztosítja a szükséges tápanyag-ellátást az agy számára. Azonban alacsony vércukorszint esetén, elsősorban összetett és hosszan tartó működés (pl. hosszas koncentráció) alkalmával a nagyon aktív agyterületeken helyi hiány jelenhet meg. A glükózfelvétel javítja a felnőttek kognitív funkcióit. A hatás gyors, de csak rövid ideig (15-60 percig) tart. Az optimális vércukorszint mellett a megfelelő vízfelvétel is elengedhetetlenül szükséges mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességhez.

Az agy fokozott anyagcserével működik, normális körülmények között az elsődleges energiaforrása a glükóz (szőlőcukor). Az agy aminosavakat (fehérje építőköveket) is képes energiaként hasznosítani, de csak nagyon korlátozott mértékben. Az agy a zsírsavakat közvetlen módon nem tudja energiaként hasznosítani. Mindemellett – főként éhezés során – képes a zsírsavakból származó ketontesteket is felhasználni. A ketontestek fontos energiaforrást jelentenek éhezéskor mind az agy, mind pedig az idegsejtek számára. Ebben az állapotban a glikogénraktárak (tartalék szénhidrát) kiürültek, a máj pedig fokozottan állít elő ketontesteket a zsírsavakból. Ez a folyamat lehetővé teszi fokozott felhasználásukat a szervezet szövetei, de különösen az agy számára. A legfőbb oka annak, hogy éhezés során az agy átvált a ketontestek hasznosítására az, hogy így igyekszik csökkenteni glükózigényét. Abban az esetben, ha ez a lehetőség nem állna rendelkezésére, akkor a glükózt nagy mennyiségben az izomfehérjék lebontásából igyekezne megoldani (ez az ún. glükoneogenezis), ami jelentős izomsorvadáshoz vezetne. A ketontesteknek ez a „cukor-takarékosságban” betöltött szerepe az éhezés során kialakult stresszhez való alkalmazkodásban nagyon fontos.

Agyserkentő ételek – energia az agynak
Az agy fő tápláléka tehát a glükóz, amit elsősorban a szénhidráttartalmú élelmiszerekből nyerünk. A szénhidrát szó láttán nem kell csak friss, illatos kenyérre vagy gőzölgő tál rizsre gondolnunk, hiszen a szénhidrát-források jóval változatosabbak.

Burgonya
Nagyon értékes keményítőforrás, amely a szénhidrátok egyik összetett változata, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat, például káliumot is. Ha lehet, ne az olajtól csepegő változatát preferáljuk, hanem például főzzük/süssük meg héjában.

Kenyér, péksütemények
A burgonyához hasonlóan értékes keményítőforrások. Táplálkozás-élettani szempontból értékesebbek a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, ezek rost- és B-vitamintartalma sokkal jelentősebb, mint a finomított lisztből készült változatoké. Érdemes ezeket előnyben részesíteni.Tészták

A magyar konyha fontos részét képezik a tészták, szívesen kínáljuk őket akár köretként, akár levesbetétként. A burgonyához, kenyérhez hasonlóan keményítő formájában tartalmaznak szénhidrátokat. A mediterrán étrend kapcsán vált népszerűvé a durum tészta fogyasztása, amely speciális fehérje-összetétele révén biztosít hosszabb jóllakottság érzetet. A főételként tálalt tésztát dúsíthatjuk zöldségekkel, sovány hússal. 

Gyümölcsök

A gyümölcsök, gyümölcslevek is értékes szénhidrátforrások a bennük lévő gyümölcscukornak (fruktóz) köszönhetően. Fogyasztásukkal ráadásul az energia mellett nélkülözhetetlen rostokhoz, az egészséges idegműködéshez fontos C-vitaminhoz és számos más egyéb biológiailag aktív tápanyaghoz, például antioxidánsokhoz is hozzájut a szervezetünk.

Csokoládé
Finom édes íze miatt csokit enni magában öröm, nem is csoda, ha néhány kocka elmajszolása után több kedvünk lesz tanulni, dolgozni. Bár a csoki koffeinhez hasonló szerkezetű anyagot, ún. teobromint is tartalmaz, élénkítő hatását inkább cukortartalmának köszönhetjük, emellett az étcsokoládé magnéziumtartalma lehet még jó hatással az idegeink működésére, szervezetünk stressztűrő-képességére.


Forrás: Nestlé Életmód Iránytű

Képek:
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7156 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x