Fogszabályzás felnőtteknek - mit lehet elérni?
Címlap / Szépség-Egészség / Fogszabályzás felnőtteknek - mit lehet elérni?

Fogszabályzás felnőtteknek - mit lehet elérni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A munkában, magánéletben érvényesülésünket nagyban befolyásolja határozott fellépésünk, magabiztosságunk, amihez a szép, szabályos fogsor önbizalmat ad és egyben az igényesség jele is. A felnőttkori fogszabályozás vonzereje az általa nyerhető esztétikai eredményben rejlik, ám kevesen tudják, hogy a rendezetlen fogsor számos veszélyt is rejt magában. A fogszabályozó kezelés célja a fogazat és állcsontok esztétikai és funkcionális helyreállítása. Az esztétika nem csak fogesztétikát jelent, hanem arcesztétikát is, ugyanis a kezeléssel jelentősen megváltozik az ún. középarc, így a profil, a mosoly is egyaránt.  

A torlódott fogazat tisztántartása nehezebb, a nem eltávolított lepedék pedig hosszú távon savas erjedést vált ki, innen egyenes út vezet a fogszuvasodáshoz. Az ételmaradékoknak „köszönhető” rothasztó folyamatok nyomán könnyen alakulhat ki fogínygyulladás, mely kezelés hiányában a fogak lazulásához és elvesztéséhez vezethet: fogágy-gyulladás kezelése lézerrel.

A torlódott fogak mellett a felnőttkori fogszabályozással eredményesen kezelhetők a fogak közti rések, ha a fogak előrébb vagy hátrább, esetleg ferdén állnak. Fogszabályozással elébe mehetünk olyan rendellenességek kialakulásának, mint a mély- és keresztharapás okozta állkapocs-ízületi betegségek.


A harapás beállításával a tipikusan 40 éves kor felett kialakuló ún. fogágy-betegség, ismertebb nevén fogínysorvadás megakadályozható. A felső és alsó fogsor nem megfelelő érintkezéséből adódóan a harapás során a fogakat túlterhelő erők lépnek fel, melynek következtében a fogágy visszahúzódik, s a fogak tartószerkezet károsodás miatt elkezdenek mozogni, majd kieshetnek anélkül, hogy szuvasak lennének.

Bár egyre inkább tért hódít a felnőttkori fogszabályozás, aminek oka a külső ápoltság iránti igény erősödése, mégis - bár sokakat zavar fogazatuk kusza állapota -, felnőttkorban sokan kínosnak vélik belevágni fogszabályozó kezelésbe, kínosnak gondolják a „fémes mosolyt”. Azonban ma már léteznek „láthatatlan” fogszabályozó készülékek is, statisztikai mutatók alapján a felnőttek körében ez a módszer dominál: láthatatlan fogszabályzó.


Bár a modern fogszabályozó rendszereknek hála akár 50, 60, 70 évesen is szabályozhatjuk fogainkat, a felnőttkori fogszabályozás jelentősen eltér a növekedésben levő gyermekkori fogszabályozó kezeléstől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyanis lassabb, ellenben a betegek jobb együttműködésének köszönhetően a kezelési idő számottevően nem hosszabbodik meg.

A fogszabályozás megkezdését teljes körű fogászati felmérés előzi meg, ugyanis csak akkor lehet belevágni a kezelésbe, ha a fogak és a száj állapota lehetővé teszi, azaz egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, el vannak távolítva a fogkövek, azaz valamennyi fogászati problémát meg kell szüntetni. Fogszabályozó feltevése előtt ellenőrizni kell a meglévő fogpótlásokat is. Korona és implantátum esetében sincs akadálya a fogszabályozásnak, azonban ellenőrizni kell stabilitásukat, a korona alatti fogcsonk egészségét. 40-50 év körül igen gyakori a fogágypusztulás (dohányzás, rossz szájhigiénia miatt), s a károsodott fogágyban végzett fogmozgatás a fog további tartószerkezetének leépüléséhez vezethet. Ezért nagyon fontos a fogszabályozás megkezdése előtt a beteg fogágyat fertőzésmentessé (csíramentessé) tenni. Mivel felnőttkorban az állcsontok növekedése már befejeződött, így azok egymáshoz való viszonyát már nem lehet befolyásolni.

Felnőttkorban minden esetben rögzített fogszabályozó készülékkel történik a kezelés, aminek legalább egy évig fent kell lennie. Ez után jöhet az éjszakai, kivehető változat, melynek viselési ideje szintén 1-1,5 év. A hosszúnak tűnő kezelés azonban minden esetben meghozza a várt eredményt, fogazatunk esztétikussá válik és sokat javítunk egészségügyi állapotunkon is. Fogszabályozás árak >>


Nico Dental
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11782 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x