Annyi a munka, hogy nincs időd enni?
Címlap / Szépség-Egészség / Annyi a munka, hogy nincs időd enni?

Annyi a munka, hogy nincs időd enni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Sajnos sokaktól hallom a "de nincs időm enni" mondatot. Minden másra, például az utazásra, vásárlásra, munkára tudatosan készülünk, addig az étkezésünk többnyire valahol az utolsók között szerepel a fontossági sorrendünkben. 

Az ételeinkben fellelhető tápanyagokból építi fel saját magát a szervezetünk. Ezek által képes fenntartani a biológiai folyamatainkat. Ha nem kap elegendőt, akkor hosszú távon megsínyli a testünk, egészségi állapotunk. Sajnos, nagyon sok emberre jellemző, hogy amikor este hazaér és végre nyugi van, akkor próbálja bepótolni az egész napos kimaradást. Ez mindenképpen elhízáshoz vezet, hiszen a napközbeni „éhezés” következtében lelassul az anyagcsere, majd az este kapott táplálékot megpróbálja elrakni a raktárainkba (zsír), hiszen arra számít, hogy másnap sem fogunk enni. A lényeg az, hogy a testünk tartalékoló üzemmódba kapcsol, aminek egyenes következménye a zsírraktárak felszaporodása.

A legfontosabb az az, hogy napközben is próbáljunk beiktatni étkezéseket. Ezek lehetőleg ne a legközelebbi pékség által felvonultatott finomságok legyenek, hanem valami, ami tápláló és egészséges.


Nézzünk meg néhány kifogást, amit leggyakrabban hallok akkor, amikor tudatos étkezésre buzdítom az egészségesebben élni, netán fogyni vágyó embereket:

1. „Nincs időm semmit enni, mit is tudnék magammal vinni, hiszen egész nap rohanok?”
Érdemes már előző nap kigondolni, hogy másnap mit vinnénk magunkkal. Ezt értem én tudatosság alatt. A napi háromszori étkezés mellett nem lenne rossz, ha be tudnánk iktatni két kisebb étkezést is. Ezekre érdemes magatokkal vinni gyümölcsöt, korpás kekszet, zöldségsalátát, bulátát, kölesgolyót. Ezek mind olyan ételek, amelyek pillanatok alatt elfogyaszthatóak, jól szállíthatóak, tehát ideális, ha az ember ki se látszik a munkából, vagy akár rohangálnia kell egyik helyről a másikra.

2. „De nem tudom hogy elvinni”
Érdemes beszerezni egy pici műanyag dobozkát. Sokféle kapható már a boltokban. Én azt szoktam javasolni, hogy azt válasszák, ami körülbelül akkora, mint egy kisebb müzlis tányér. Ha ebbe pakoljuk bele reggel, amit tízóraira vagy uzsonnára viszünk magunkkal, akkor még egy pici női táskákba is ügyesen belesüllyeszthetőek, könnyen szállíthatóak. Tehát két kifogás máris törölve, hiszen könnyedén találtunk rá megoldást.


3. „Mindig szendvicset eszek”

Ha valami tartalmasabbra vágyunk, akkor még mindig a legjobb, gyors megoldás a szendvics. Lehetőleg most ne a hagyományos zsömle-párizsi kettősre gondoljatok, hanem valami sokkal finomabbra és táplálóbbra. A reform szendvics készülhet kenyérből, kifliből, vagy zsömléből, egyetlen kitétel van, hogy ezek teljes kiőrlésű lisztből, vagy rozslisztből álljanak. Akinek nincs súlyfeleslege, gondolhat még a magos változatokra, azonban, akinek problémái vannak, inkább hanyagolja az olajos magvas változatokat. A pékárut kenjük meg egy kis margarinnal, de vajjal is akár. Erre tehetünk érlelt sonkákat, vagy ha van otthon, akkor akár grillhúst vagy natúrszeletet. Megspékelhetjük egy szelet sajttal, pár szelet tojással és természetesen tegyünk bele zöldséget. A zöldség lehet bármi, amit csak szeret az illető. Ha valaki szeretné, hogy a szendvicse ne nedvesedjen át tőlük, akkor a már említett pici tartóban magával viheti külön felszeletelve.

4. „Nincs időm elkészíteni”
Akinek tényleg nincs ideje, ereje az előkészületekkel bajlódni és inkább megáll valahol és vesz valamit, annak is ajánlom a körültekintést. Nem biztos, hogy a csoki, müzliszelet vagy a kakaós csiga a legjobb megoldás. Sajnos ezek rengeteg kalóriát tartalmaznak, ráadásul elfogyasztásuk után fél órával ismét éhesek vagyunk. Jobb megoldás lehet natúr joghurt, a kefir, a reform szendvicsek. Ezek a legtöbb helyen, benzinkúton, közértben fellelhetők és tápláló étkezést jelenthetnek.

Le a kifogásokkal végre és szakítsunk időt magunkra, ami ne csak az ápolt körmöket jelentse, hanem az egészséges étkezést is!


Kovács Judit
dietetikus

Képek:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x