Jóga és megújulás
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga és megújulás

Jóga és megújulás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Ahogy közeledik a tavasz, egyre inkább erősödik az emberekben a megújulás igénye. Tudat alatt megérzik, hogy bár az újjászületés minden pillanatban megtörténhet, vannak időszakok, amikor ez könnyebb, mert egybeesik a Természet ritmusával és így energetikailag a környezet is támogatja. Több jógázó is kérdezte mostanában, mit is tud hozzáadni ehhez a jóga. A válasz igen egyszerű: érzékenységet, rugalmasságot, koncentrációt és kitartást. Hogy miért is fontosak ezek a tulajdonságok? A cikkből kiderül! 

Érzékenység, kitartás, koncentráció, rugalmasság - ezek nélkül nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megújítani önmagunkat, körülményeinket és valóságunkat.

Kezdjük először a koncentrációval és a kitartással. A jóga gyakorlása során az egyén elindulhat, vagy tovább haladhat (ha már próbált bármilyen szellemi utat) a befelé fordulásban és továbbfejleszti az koncentrációs képességét. Erre azért van szükség, hogy megtanulja az állandóan csapongó elmét egy irányba fókuszálni. Hiszen amíg a gondolatok és az érzések szinte önműködően kószálnak a múltban és a jelenben, addig nehéz lesz megvalósítani azt az életet, amit szeretnénk. A jógapózok ezt testi és szellemi szinten egyaránt elősegítik, hiszen a mindennapos gyakorlás ezt a képességet fejleszti a leggyorsabban.

Mentális szinten a jóga hagyományos ágai ehhez még segítségül hívnak a célnak megfelelő koncentrációs „tárgyat”, mint például egy mantrát, ami általában egy szanszkrit szó vagy ima. Más irányzatok a kundalini vagy valamelyik csakra irányába fordítják az energiákat. S nem véletlenül. A legfontosabb ezen a szinten a figyelemenergia fontosságának tudatosítása és irányítása.


Véleményem és tapasztalataim szerint a modern jógaösvények közül ebben a Kvantum jóga a leghatékonyabb, hiszen összeköti a kellemeset a hasznossal. A figyelem irányítását valójában egy szellemi gyakorlatként kezeli és a mindennapi életben való felhasználásra sarkall. A jógázó itt az adott élethelyzetének a megváltoztatásában edzi éberségét, koncentráltságát és kitartását. A Kvantum jóga azt vallja, hogy a legjobb tanulás az, ha csinálod. Arra biztat, hogy válj éberré arra a rezgésre, ami az adott vágyaddal kapcsolatban megjelenik benned, s koncentrálj az azt elősegítő rezgés fenntartására, Mi lehet ilyen energia? A kíváncsiság, az örömteli és nem türelmetlen várakozás, a bizalom. S ami a legfőbb, a Hála érzésének megélése és fenntartása. Így egyszerre haladsz a szellemi utadon, mivel növeled az éberséged és érzékenységed, és úgy alakítod a valóságod, ahogy szeretnéd. Felismered: nem passzív résztvevő vagy az Univerzum sodrásában, hanem aktív résztvevő.

Az egyik fontos gyakorlat annak megtanulása, hogy figyelmed arra irányítsd, amit szeretnél. Ez könnyűnek hangzik, s csak azt tudja, mennyire nem az, aki már próbálta. A hiányról a bőségre helyezni a hangsúlyt, vagyis tudatában lenni az érzéseknek - a másik fontos feladat. Tudni„”Mi az amit akarok és mi az amit nem”. A gyakorlás során a jógázó belátja, hogy a teremtő pszichikus energiaáramlat soha nem áll meg, azt nem kell létrehozni, vagy erősíteni. Elég irányt és teret adni neki! Az azonban elkerülhetetlen, ha a tudatos megújulást szeretnéd!

Napjainkban a nyugati tudomány is felismerte, hogy a fizikai világ mögött egy végtelenül telített energia- és információs tenger hullámzik és minden anyagi forma ebből születik és ebben oldódik fel. A kérdés az, hogy mi az a hatóerő, ami a nem anyagi kvantumlehetőségeket fizikai megjelenéshez segíti. A tudomány válasza a tudatos figyelem energiája volt, amely tökéletes összhangot mutat az ősi jógafilozófia bölcsességével. Tehát meg kell tanulni bánni vele.

Az érzékenység szintén nagyon lényeges tényező a megújulás átélésében. Ha érzékennyé válsz önmagad és a világ változásaira, akkor megérzed, milyen irányt adj a változásnak, s nem leszel bizonytalan, nem lesz szükséged mások megerősítésére vagy jóváhagyására - megízleled a Szabadság édes ízét. Talán furcsán hangzik, de meg kell tanulni érzékennyé válni a szívünk valódi szükségleteire. A jóga ehhez testi, mentális és érzelmi szinten egyaránt hozzásegít. Jógázás közben érzékennyé válsz a tested jelzéseire: hol vannak merevségek, feszültségek, vagy blokkok. Mentális szinten a gondolataid irányára, összeszedettségére, és minőségeire érzel rá. A relaxáció során érzékeled a különbséget a mindennapi érzelmeid minőségei és az ellazult, békés megnyugvás között. Minél kisebb az eltérés, annál nyugodtabb tudsz maradni a mindennapi események forgatagában. Ha nagy a kontraszt, akkor érdemes lassítani, átgondolni életed ritmusát és irányát. Fel kell ismerned, hogy mennyire fontos megmaradni a nyugalom állapotában, a saját testi, szellemi és lelki jólléted érdekében. Ami nem mellesleg nagyban befolyásolja környezeted is.


A rugalmasság pedig azért elengedhetetlen, mert minél inkább magadévá teszed ezt a minőséget, annál könnyebben idomulsz az élet változásaihoz. Aki merev, ellenáll az élet folytonosan átalakuló formáinak, annak az életét állandó küzdelem, harc és erőfeszítés jellemzi. S ez erőssé tehet, s kezdetben talán még örömet is adhat, a békétől és az együttérzéstől viszont eltávolít. A jóga gyakorlása során felmérheted tested állapotát ebből a szempontból, s természetesen változtathatsz rajta, ha szeretnél. Érdekes tapasztalatban lesz részed, amikor felismered, hogy a test és az elme rugalmassága oda-vissza hat egymásra. Mindegy, melyikkel kezded, az meg fog jelenni a másikban is, hiszen egymást hozzák létre. Amikor rugalmassá válsz testi, gondolati és érzelmi szinten, akkor sokkal békésebbé és nyugodtabbá is válsz, hiszen nem ragaszkodsz mereven elképzeléseidhez. ahhoz, hogy minek és hogyan kellene történnie. Megszületik benned az elfogadás.

Szívből kívánok mindenkinek érzékenységet a saját és környezete igényeire, rugalmasságot az ahhoz való változáshoz, és kitartást a megfelelő ritmus és irány fenntartásához. S vegyük észre, a tavasz közeledtével valóban itt az idő, hogy a természet ritmusával együtt áramolva megújítsuk magunkat. Testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt.

Om, shanti.

Gyuró Éva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu

Képek:
adamr - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2922 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x